Συρία: Ο Ερντογάν κατηγορεί υποκριτικά Ρωσία για “σφαγή αμάχων”. Επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

820
τουρκία

Μέγα αίτημα της περιόδου είναι η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Ινλτίμπ και τη Συρία και η συντριβή των τζιχαντιστών και ακραίων ισλαμιστών που φωλιάζουν στο βορειοδυτικό μέρος αυτής της χώρας.

Αποτελεί ειρωνεία να κατηγορεί ο Ερντογάν τον Άσαντ και τη Ρωσία για σφαγή αμάχων στην Ιντλίμπ, όταν κύριοι υπεύθυνοι της ανθρωπιστικής τραγωδίας στην επαρχία αυτή είναι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και οι τζιχαντιστές τρομοκράτες που έχουν επιβάλλει το δικό τους ανώμαλο καθεστώς. Αν αυτοί ηττηθούν, φύγουν από την περιοχή και από τη Συρία φυσικά, τότε είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα και θα μπορέσουν οι κάτοικοι να ζήσουν με ασφάλεια.

Κ.Μ

Ο Ερντογάν επιτέθηκε και στη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι συμμετέχει στη «σφαγή αμάχων στη βορειοδυτική Συρία».

Να να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τη Συρία και να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συμφώνησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Της συνομιλίας των δύο ηγετών είχε προηγηθεί η επίθεση του Τούρκου ηγέτη κατά της Ρωσίας, την οποία κατηγόρησε πως «συμμετέχει στη σφαγή αμάχων στη βορειοδυτική Συρία», καθώς και η οργισμένη αντίδρασή του εναντίον του Άσαντ τον οποίο απείλησε πως «η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία, αν πληγεί και άλλος Τούρκος στρατιώτης, μπορεί να κάνει και χρήση αεροπορικής ισχύος».

«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (…) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

«Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης.

«Θα το πληρώσουν ακριβά»

Η δήλωση αυτή έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά την οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν για τις επιθέσεις εναντίον Τούρκων στρατιωτών τη Δευτέρα.

«Χθες, οι δυνάμεις του καθεστώτος έλαβαν μία ισχυρή απάντηση, αλλά δεν ήταν αρκετή. Θα υπάρξει και συνέχεια. Θα πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα. Αύριο, από το βήμα του Κοινοβουλίου, θα γνωστοποιήσω τα επόμενα βήματα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Να προετοιμαστούμε για εισβολή»

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στη Συρία.

«Εάν χρειαστεί, το τουρκικό έθνος θα πρέπει να προετοιμαστεί για εισβολή στη Συρία» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Εξαπέλυσε μάλιστα και δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εγκληματία και δολοφόνο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας