Συντονισμένες ακροδεξιές επιθέσεις κατά του Πάπα Φραγκίσκου

712
ακροδεξιές

Την περασμένη Κυριακή, μέλη της ιταλικής ακροδεξιάς οργάνωσης Forza Nuova πλησίασαν την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό την ώρα που ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχόταν, και ανήρτησαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε: «Μπεργκόλιο όπως Μπαντόλιο, γιατί ευλογεί τη μετανάστευση».

Χόρχε Μπεργκόλιο είναι το κοσμικό όνομα του Πάπα Φραγκίσκου και Πιέτρο Μπαντόλιο ήταν ο στρατηγός που, μετά τη σύλληψη του φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι το 1943, τον διαδέχθηκε στην ηγεσία της Ιταλίας και οι νεοφασίστες τον κατηγορούν για προδοσία.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στη Ρώμη, μια τέτοια επίθεση εναντίον του Ποντίφικα» γράφει η ισπανική εφημερίδα El Periodico.

Σύμφωνα με την El Periodicο, τα νήματα των επιθέσεων κατά του Πάπα Φραγκίσκου κινεί ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Στηβ Μπάνον, ο οποίος δραστηριοποιείται πλέον έντονα στην Ευρώπη για να συνενώσει όλα τα ακροδεξιά κόμματα της Γηραιάς Ηπείρου και δεν καλοβλέπει την προοδευτική στάση του Ποντίφικα ενάντια στον εθνικισμό αλλά και σε μια σειρά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

«Είναι πλέον ορατό το νήμα που κάθε μέρα ενώνει όλο και περισσότερο την νεοφασιστική Forza Nuova, τον υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι αλλά και κάποια ανώτερα κλιμάκια της Καθολικής Εκκλησίας με την άκρα δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ΗΠΑ και τον Στηβ Μπάνον» γράφει η καταλανική εφημερίδα. Σήμερα ο Μπάνον έχει στήσει την έδρα του στην Ευρώπη για να καθοδηγήσει πολιτικά και οικονομικά τους ακροδεξιούς λαϊκιστές και τους αντιευρωπαϊκούς σχηματισμούς, μέσα από αυτό που έχει ονομάσει «Το Κίνημα». Μια οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες που στοχεύει στην ενοποίηση των ακροδεξιών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Marianne, από τότε που εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, ο Στηβ Μπάνον έχει μόνο μια ιδέα στο μυαλό του: να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, για να συντρίψει αυτό που αντιλαμβάνεται ως απειλή για την Αμερική. Ποτέ άλλοτε οι εθνικιστικές, ξενόφοβες και ακροδεξιές λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις δεν είχαν τόσο ισχυρή παρουσία στην Γηραιά ήπειρο, μετά τη δεκαετία του 1930 που έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία.

Ο Στηβ Μπάνον θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη με έδρα το Τρισούλτι, ένα απομακρυσμένο μοναστήρι, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης. Το όραμά του είναι να μετατρέψει το μοναστήρι σε Ακαδημία της Ακροδεξιάς. Δηλαδή, ένα πανεπιστήμιο 350 θέσεων για τους μελλοντικούς Ευρωπαίους υπερεθνικιστές.

Ο Μπάνον θέλει να δημιουργήσει τη λεγόμενη Ακαδημία Τρισούλτι για τη χριστιανική Δύση, ως προπύργιο ενάντια στην υποτιθέμενη απειλή για την Ευρώπη από τη μαζική μετανάστευση από την Αφρική, τον προοδευτικό εξισλαμισμό και το κοσμικό κράτος.. Η μονή-ακαδημία νοικιάστηκε από το Ίδρυμα Dignitatis Humanae Institute (DHI) για 100.000 ευρώ ετησίως και για 19 χρόνια. Τα χρήματα προέρχονται από διάφορα ιδρύματα και ενώσεις που συνδέονται με τον Μπάνον. Εκτός από την υποστήριξη του Μπάνον, το DHI έχει και τη στήριξη συντηρητικών καθολικών ιερωμένων που είναι ενάντια στον Πάπα Φραγκίσκο, όπως ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρέιμοντ Κιο Μπούρκε.

Ο Μπούρκε μαζί με τους καρδινάλιους Κάρλι Καφάρα, Βάλτερ Μπραντμίλερ και Γιοακίμ Μέισνερ συνυπέγραψαν κείμενο που είναι γνωστό ως μια σειρά από «αμφιβολίες» για την τοποθέτηση του Πάπα για την καθολική ηθική. Οι τέσσερις θρησκευτικοί παράγοντες αποτελούν την πιο έντονη αντιπολίτευση εναντίον του Πάπα Φραγκίσκου και αποκαλούνται ειρωνικά «συμμορία των τεσσάρων» από τους οπαδούς του Ποντίφικα

Ο Μπούρκε είναι επίσης μέντορας του αμερικανικού ακροδεξιού Tea Party, που συνδέεται με ρατσιστικές ενώσεις και ενώσεις ενάντια στους μετανάστες, και που καταγγέλλει συνεχώς τον Ποντίφικα όταν μιλάει για «αλληλεγγύη στους απόκληρους της γης». Για τον Μπούρκε υπάρχει μάλιστα μια Εκκλησία και μια αντι-εκκλησία, η οποία εκπροσωπείται από τον σημερινό Πάπα, τον οποίο οι τέσσερις καρδινάλιοι τον κατηγορούν ότι είναι «αιρετικός» και ζητούν ρητά την «παραίτησή» του.

«Δεν τα διαβάζω όλα αυτά» απαντά ο Ποντίφικας όταν ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία των τεσσάρων. Ωστόσο, πηγές της ηγεσίας του Βατικανού εκτιμούν ότι αυτές οι επιθέσεις «προέρχονται από την ίδια συντηρητική αμερικανική τράπεζα του Μπάνον», η οποία θεωρεί τον Φραγκίσκο ως πρόβλημα για την ακροδεξιά κοινωνική και οικονομική πολιτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας