Συντάξεις και αναδρομικά πάλι στο εδώλιο

1405
συντάξεις

Δίκες και ξανά δίκες και κορώνες του τύπου θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις  θυμίζουν το στρίβειν δια του αρραβώνος και από αρραβώνες έχουμε χορτάσει.

 Το Συμβούλιο της Επικρατείας χρησιμοποιεί άλλη μια φορά η κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει από την στοιχειώδη αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου και από την υποχρέωση να καταβάλλει τα αναδρομικά που οφείλονται σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση αυτή τη φορά έβαλε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας πιλοτική δίκη η οποία θα κρίνει και όλες τις δίκες που εκκρεμούν με παρόμοιο περιεχόμενο.

Για να μη ξεχνιόμαστε εκτός από τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του Κατρούγκαλου η αντισυνταγματικότητα που εξετάζει σήμερα το ΣτΕ προήλθε από κυβερνητικές αποφάσεις της ΝΔ και σε πολλές απ’ αυτές Υπουργός τότε ήταν ο σημερινός Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το πρωί της Παρασκευής 10/1/2020 (ημέρα που ξεκίνησε η εκδίκαση) χιλιάδες συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΦΚΑ θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στο ΣτΕ ευελπιστώντας στην αλλαγή προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων.

Τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν είναι τα εξής:

  1. Εάν θα χρειασθεί να καταβάλει αναδρομικά για όλες τις μνημονιακές περικοπές που έγιναν στις συντάξεις έως 31/12/2018.
  2. Εάν είναι συνταγματικές οι περικοπές στα Δώρα των συνταξιούχων και με ποια αναδρομικότητα.
  3. Εάν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για το χρονικό διάστημα  από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάϊο του 2016.
  4. Εάν τα έννομα αποτελέσματα των αποφάσεων αυτών ισχύουν για το διάστημα 1/1/2013 έως 11/5/2016.

Τα ερωτήματα αυτά έχουν ήδη απαντηθεί από προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις και αν το ΣτΕ σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να τις επαναλάβει.

  1. Το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4051/12 και 4093/12 είναι αντισυνταγματικές. Αυτό θα έπρεπε να ισχύσει για όλους από 10/6/2015 (ημερομηνία απόφασης του ΣτΕ) και μετά και αναδρομικά για το προηγούμενο διάστημα οφείλονται σε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια πριν την απόφαση. Οι παρεμβάσεις Κατρούγκαλου στα θέματα αυτά αφορούσαν μόνο τους νέους συνταξιούχους μετά την 12/5/16. Με βάση αυτό σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους οφείλονται οι παράνομες κρατήσεις των νόμων αυτών μέχρι 31/12/18 και σε πολλούς ακόμη μέχρι και σήμερα.
  2. Το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι η πλήρης κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος κανονικής άδειας (800 € ετησίως) που έγινε το 2012 είναι παράνομη. Η παρανομία αυτή σε ότι αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους δεν αποκαταστάθηκε. Έτσι σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους προ του νόμου Κατρούγκαλου οφείλονται για δώρα 800 € ετησίως από 10/6/2015 μέχρι και σήμερα. Αναδρομικά για το προηγούμενο διάστημα και γι’ αυτή την περίπτωση οφείλονται σε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια πριν την απόφαση.
  3. Το τρίτο ερώτημα εμπεριέχεται στα δύο προηγούμενα και κατά πάσα πιθανότητα τίθεται σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν με μια απόφαση που θα μιλάει μόνο για αναδρομικά έντεκα μηνών.
  4. Το τελευταίο ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί από το ΣτΕ αρνητικά. Στην απόφασή του το ΣτΕ στις 10/6/15 έκρινε ότι αναδρομικά για όλες τις περιπτώσεις οφείλονται μόνο σε όσους έχουν προσφύγει πριν την εν λόγω απόφαση.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε δύο άλλα σημεία από πρόσφατες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου και μια απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου. Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου σε κάποια σημεία μεταξύ των οποίων τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις που μαζί με την κύρια ξεπερνούν τα 1.300 € και τα ποσοστά αναπλήρωσης όσων έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας για τα οποία έκρινε ότι θα πρέπει να αναμορφωθούν προς τα πάνω. Το ελεγκτικό συνέδριο από την άλλη έκρινε αντισυνταγματική για τους συνταξιούχους του Δημοσίου την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων. Παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες για εναρμόνιση με τις δικαστικές αποφάσεις ακόμη περιμένουμε.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η ιστορία με τα δικαστήρια θα πρέπει επιτέλους να τελειώνει. Τα δικαστήρια έχουν κρίνει τα παραπάνω θέματα οριστικά και αμετάκλητα και οι αποφάσεις τους πρέπει να γίνουν σεβαστές και εκτελεστές.

Θα πρέπει εδώ και τώρα αφ’ ενός να εναρμονιστεί η νομοθεσία και αφ’ ετέρου να δοθούν τα οφειλόμενα αναδρομικά στη βάση των υπαρχόντων αποφάσεων.

Δίκες και ξανά δίκες και κορώνες του τύπου θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις  θυμίζουν το στρίβειν δια του αρραβώνος και από αρραβώνες έχουμε χορτάσει.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας