Συνέντευξη Π.Λαφαζάνη: Εθνικά-οικονομικά εγκλήματα έχουν φέρει στο όριο τη χώρα

λαφαζάνη

Όταν ένα κομμουνιστής όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλάει για εθνική προδοσία αναφορικά με την διαφαινόμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία, είναι σχήμα οξύμωρο κάποιοι να επιμένουν στον υποτιθέμενο σαφή καθορισμό πολιτικών σχημάτων που ανήκουν είτε στην δεξιά είτε στην αριστερά. Η μνημονιακή εποχή άλλαξε πολλές από τις σταθερές τις κοινωνίας και βέβαια εκτός από δραστική φτωχοποίηση έφερε και καλύτερη κατανόηση μιας σειράς γεγονότων και εξελίξεων, που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας (ΛΑΕ) έχει στην πλάτη του πέντε δίκες, οι οποίες όπως μας λέει συνεχώς αναβάλλονται με αστείες δικαιολογίες, που εκτός από την ομηρία που ενέχουν για τον ίδιο δημιουργούν και την εντύπωση πως κάποιοι θέλουν να αθωωθεί (καθώς είναι η μοναδική προοπτική) μέσω παραγραφής και όχι μέσω της διαδικασίας του ακροατηρίου, προκειμένου  να αντικρουσθούν και οι κατήγοροι.

Αρχιτέκτονα των διώξεων σε βάρος του θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όπως λέει έδωσε το πράσινο φως στην Γενική Ασφάλεια για διώξεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα να του φορτώσουν τον μισό ποινικό κώδικα. Εννοείται ότι τις διώξεις αυτές τις συνεχίζει με τον τρόπο της και η σημερινή κυβέρνηση, που δεν βάζει ένα τέλος στην γελοιότητα που θέλει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να σέρνεται σε δικαστήρια με την κατηγορία ότι προκάλεσε βαριές σωματικές βλάβες σε 25 άνδρες των ΜΑΤ.

Στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος χρεώνει και το σαμποτάρισμα του ελληνορωσικού αγωγού που υπογράφηκε το 2015, για να μην προχωρήσει ποτέ, παρά τις διαβεβαιώσεις που παρείχε ο νέος τότε στην πρωθυπουργία Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών στο οποίο πρωτοστάτησε ο συνομιλητής μας, η διαπίστωση που κάνει είναι ότι από τον Απρίλιο και μετά με το τέλος της προστασίας θα γίνουν βάρβαρα πράγματα και βέβαια όπως λέει τελειώνει στην Ελλάδα η εποχή της ιδιοκατοίκησης.

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Κυριακάτικη εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” και στον δημοσιογράφο Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλο :

– Είχατε εμπλοκή με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς που αντιμετωπίζατε στα πεζοδρόμια. Σήμερα με όλα αυτά τι γίνεται?

Τα κόκκινα  δάνεια συνιστούν ένα πελώριο σκάνδαλο, για την χώρα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες αλλά και ποινικές σε πολιτικούς και τραπεζίτες. Η ευθύνη των τραπεζών αφορά το πως δόθηκαν αυτά τα δάνεια σε μια άλλη εποχή και αντί να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες για τον τρόπο που δόθηκαν τις ρίχνουν όλες στους δανειολήπτες.

Τα κόκκινα δάνεια έχουν καλυφθεί με προβλέψεις  από τις τράπεζες μέσω των πέντε ανακεφαλαιοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας με το σχέδιο Ηρακλής.

Τα κόκκινα δάνεια θα έπρεπε να είχαν κουρευτεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να μπορούν να τα αποπληρώσουν οι δανειολήπτες και να πάψουν να συνιστούν πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και την κοινωνία.

Αντί να συμβεί αυτό έχουμε ένα μεγάλο κύμα πλειστηριασμών κυρίως ηλεκτρονικών, που εξελίσσονται, χωρίς να μπορεί να τις παρακολουθήσει κανένας. Οι τράπεζες διενεργούν τους πλειστηριασμούς και είναι οι ίδιες που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων παίρνουν τα ακίνητα για να τα διαχειριστούν μαζί με εταιρείες ακινήτων και εφόσον πριν έχουν λεηλατήσει την ελληνική κοινωνία.

Στην ουσία τελειώνει η εποχή της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα και μέσα από ένα πογκρόμ πλειστηριασμών.Υπήρχε ένα κίνημα που πρωτοστατούσε κατά των πλειστηριασμών και εγώ προσωπικά, το οποίο πολεμήθηκε γιατί ταρακουνούσε τις τράπεζες που δεν τις αγγίζει τίποτα στην χώρα μας.

– Οι διώξεις σε βάρος σας συνεχίζονται ή σταμάτησαν?

Για τους λόγους που προανέφερα ξεκίνησαν τις διώξεις σε βάρος μας. Εγώ έχω πέντε δίκες για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στην πολιτική ιστορία της χώρας, που να έχει κυνηγηθεί από την Γενική Ασφάλεια των Αθηνών και το αμαρτωλό τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Αυτό το τμήμα με έχει μηνύσει μαζί με ένα fund με έδρα την Λιβερία. Οι κατηγορίες σε βάρος μου αφορούν τον μισό ποινικό κώδικα. Οι δίκες αναβάλλονται (όπως πρόσφατα) και ενώ τους καταγγέλλω για χειραγωγημένη δικαιοσύνη που θέλει να με κρατάει όμηρο, αυτοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα και συνεχίζουν τα ίδια…

Θέλουν στην ουσία οι κατηγορίες να πάνε σε παραγραφή, κάτι που δεν θέλω εγώ.

Στο τελευταίο δικαστήριο με κατηγορούσαν για βαριές σωματικές βλάβες σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ και υπήρχαν ως μάρτυρες 27 αστυνομικοί… που  έλεγαν ψέμματα όταν ισχυρίζονταν ότι τους προκάλεσα βαριές σωματικές βλάβες…

Στο δικαστήριο είπα στην έδρα: Άλλοι χρεοκόπησαν την χώρα, άλλοι την κατέστρεψαν άλλοι την κατέκλεψαν, άλλοι την μετέτρεψαν σε προτεκτοράτο και στο εδώλιο θα κάτσω εγώ???

– Οι πρώην σύντροφοί σας του ΣΥΡΙΖΑ τη σχέση έχουν με τις διώξεις σε βάρος σας?

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρχιτέκτονας στις διώξεις. Δέχθηκε εισηγήσεις από το κλειστό του επιτελείο για το ότι η δράση μας είναι επικίνδυνη για την μνημονιακή πορεία της χώρας και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι διώξεις σε βάρος μου. Οι δικογραφίες δεν συντάχθηκαν από απλά τμήματα της Γενικής Ασφάλειας, αλλά πήραν το πράσινο φως από το κυβερνητικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια τις διώξεις τις συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ που θα έπρεπε να έχει θέσει τέλος σε αυτή την γελοιότητα.

– Κατηγορηθήκατε στο παρελθόν για την προσπάθεια σύμπτυξης σχέσεων με την Ρωσία, μια χώρα που την βλέπουμε σήμερα να παίζει ρόλο στα θέματα της περιοχής. Τι ακριβώς είχε γίνει τότε?

Τώρα φαίνεται καθαρά η μεγάλη εθνική προδοσία που έγινε σε βάρος της χώρας με την ακύρωση της ιστορικής συμφωνίας που υπέγραψα τον Ιούνιο του 2015 στην Πετρούπολη με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αφορούσε την δημιουργία  ενός πολύ μεγάλου αγωγού που θα ξεκινούσε να κατασκευάζεται με αφετηρία την Ελλάδα και θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο σε Βαλκάνια, κεντρική Ευρώπη και Ιταλία. Στην υπογραφή του αγωγού στην Πετρούπολη ήταν παρών και ο Αλέξης Τσίπρας οποίος μετά στην Ελλάδα είχε και συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι ο αγωγός θα προχωρήσει.

– Αλλά ο αγωγός δεν προχώρησε, τι μεσολάβησε, ποιος δεν τον ήθελε?

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεύτερες σκέψεις. Δεν μπορούσε να αντιταχθεί σε εμένα που υλοποιούσα μια τέτοια συμφωνία με τεράστια επενδυτικά οφέλη για την χώρα και προοπτική στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας όπως ρητά αναφέρετο στη Συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να έρθουμε κατ’ ανάγκη σε ρήξη με την δύση. Οι  Ρώσοι δεν ζήταγαν να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Αλλά όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας τα πέταξε στα σκουπίδια, γιατί εξέφραζε και ο ίδιος μια εθελόδουλη πολιτική τάξη.

– Πως εκτιμάτε την σημερινή σύνθετη γεωπολιτική κατάσταση, σας προβληματίζει ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στο κέντρο μια δίνης που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει?

Κοιτάξτε η Ελλάδα σχεδόν έχει μπει σε μια τροχιά εθνικού ακρωτηριασμού.  Έχει παραδοθεί η χώρα μας στις ΗΠΑ ενώ συνεχίζει να είναι ακόλουθος του Βερολίνου, με τον κόσμο γύρω μας να αλλάζει σημαντικά και να μην έχει καμία σχέση με αυτόν που ξέραμε. Η Ευρώπη σήμερα είναι ανύπαρκτη γεωστρατηγικά στην περιοχή μας ενώ οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος και σχεδόν αποσύρονται από τη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα νέες δυνάμεις έρχονται στο προσκήνιο με προδιάθεση να παίξουν ηγεμονικό ρόλο όπως η Κίνα και η Ρωσία. Επίσης η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα και θέλει να καλύψει το κενό ισχύος που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος όλων των γειτονικών χωρών και κυρίως σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Ελλάδα και το πολιτικό κατεστημένο της κινούνται με μια εξωτερική πολιτική απολίθωμα του παρελθόντος, παρόλο ότι και στο παρελθόν τίποτα, παρά μόνο ζημίες, μας έχει αποφέρει.

Δείτε για παράδειγμα το θέμα της Λιβύης στην οποία σημαντικό ρόλο παίζουν η Τουρκία και η Ρωσία και βέβαια μην ξεχνάμε ότι στη Λιβύη παίζονται στα ζάρια και δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία έχουν γίνει αντικείμενο παζαριού.

Το Αιγαίο έχει ρευστοποιηθεί εδώ και καιρό από την άποψη των θαλάσσιων δικαιωμάτων, η Τουρκία το έχει γκριζάρει. Αμφισβητεί πλήρως τα θαλάσσια δικαιώματα της Κύπρου και θέλει ξεκάθαρα το μισό Αιγαίο.

Η στάση του εγχώριου κατεστημένου οδηγεί σε συνεκμετάλλευση με την Τουρκία του Αιγαιακού χώρου, που σημαίνει εκτός από μοίρασμα και παραίτηση της Ελλάδος από όλα τα δικαιώματά της με βάση το διεθνές δίκαιο από την Αν.Μεσόγειο.

Αυτό αν συμβεί θα συνιστά πρωτοφανή εθνική προδοσία που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε δορυφόρο της Τουρκίας. Η φιλανδοποίηση της χώρας μας έναντι της Τουρκίας μοιάζει να είναι το μέλλον της Ελλάδας, αν δεν υπάρξει ανατροπή. Μια χώρα ακρωτηριασμένη από θαλάσσια δικαιώματα θα οδηγηθεί μοιραία στη συνεκμετάλλευση αλλά και στην πορεία στην απώλεια, ίσως, εδαφικής κυριαρχίας, που σημαίνει απώλεια βραχονησίδων και νησιών.

– Αν οι Τούρκοι στείλουν γεωτρύπανα να τρυπήσουν στην ελληνική ΑΟΖ τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα?

Η Ελλάδα δεν μπορεί επιτρέψει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Δεν είμαι αυτός που θα προτείνω το πολιτικοστρατιωτικό σχέδιο, αλλά η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί αμυντικά, στρατιωτικά, διπλωματικά με διεθνείς σχέσεις και συμμαχίες για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο που φοβάμαι ότι μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα.

Φοβάμαι ότι έχουμε όμως μια παγωμένη και αμέριμνη πολιτική τάξη που δεν έχει καταλάβει τους κινδύνους και βέβαια δεν είναι διατεθειμένη να έρθει σε ρήξη με ένα παρελθόν που δεν απέφερε τίποτα στην χώρα. Αν δεν αλλάξουμε στρατηγική και κατεύθυνση, φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε διπλωματικές και πολιτικές ήττες που ήδη τις ζούμε και οι συνέπειες θα επιδεινωθούν στο άμεσο μέλλον.

Η Ελλάδα για να εξέλθει του αδιεξόδου χρειάζεται μια ολική ανατροπή τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική, μακριά από ολιγαρχίες και δυναστείες που κυβερνούν μαζί με ξένα συμφέροντα.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας