Συμφωνία των 27 της Ε.Ε. για τη διευκόλυνση πώλησης «κόκκινων» δανείων

823
συμφωνία

Ενώ στην Ελληνική Βουλή τίθεται το ζήτημα των νέων ρυθμίσεων σε βάρος της πρώτης κατοικίας, οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στήριξαν χθες νέους κανόνες για τη διευκόλυνση πώλησης «κόκκινων» δανείων.

Οι προτεινόμενοι κανόνες εντάσσονται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης αναθεώρησης των τραπεζικών κανόνων της Ε.Ε. και αποσκοπούν στην επιτάχυνση των προσπαθειών των τραπεζών να απαλλαγούν από προβληματικά δάνειά τους.

Με βάση την προτεινόμενη αναθεώρηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρηματοπιστωτικές εταιρείες που είναι εξειδικευμένες στην αγορά «κόκκινων» δανείων, όπως η μεγάλη εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών «Blackstone» και η διαχειρίστρια ενεργητικού «Cerberus», αναμένεται να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε τέτοια δάνεια στις χώρες της Ε.Ε.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να μειώσουν τα εμπόδια που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές για διασυνοριακές αγορές. Αυτό θα τονώσει περαιτέρω τη δευτερογενή αγορά προβληματικών δανείων, ωθώντας προς τα επάνω τις τιμές τους και κάνοντας τις τράπεζες περισσότερο διατεθειμένες να πουλούν τέτοια δάνεια. Υπολογίζεται ότι υπάρχει ακόμη ένα ποσό άνω των 700 δισ. ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια, στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδιαίτερα των ιταλικών, ελληνικών, ιρλανδικών και κυπριακών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας