Συμφωνία συνεργασίας ΟΛΘ και Οικονομικής Ζώνης Διώρυγας Σουέζ

600

Η ΟΛΘ ΑΕ – Λιμένας Θεσσαλονίκης και η Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ (SCZone) υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και την αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, προωθώντας τη θαλάσσια οδό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

“Κύριος στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή γνώσεων και επαγγελματικής εμπειρίας μεταξύ των δύο μερών και η ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών με επίκεντρο εμπορικές και εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο της λιμενικής δραστηριότητας”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η Συμφωνία Συνεργασίας υπεγράφη από τον Εκτελεστικό Πρόεδρο του ΔΣ της ΟΛΘ Α.Ε., κ. Αθανάσιο Λιάγκο και τον Aly Assem, Γενικό Διευθυντή του λιμένα East Port-Said, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής τελετής παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του Γενικού  Γραμματέα Λιμένων, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, ανώτατα μέλη της διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ και άλλα στελέχη των δύο πλευρών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, οι οποίες ενισχύονται σημαντικά από τη στρατηγική θέση των δύο πλευρών.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρέχει ένα εξελισσόμενο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, που διασφαλίζει και αναβαθμίζει την εφοδιαστική αλυσίδα, προσφέροντας προστιθέμενη αξία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Ο Πρόεδρος της SCZone Eng. Yehia Zaki, τόνισε: «Η συνεργασία αυτή έχει ως κίνητρο το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη σημαντικών εμπορικών ροών και εφοδιασμού, καθώς και επαφές λιμένων όπως αυτές που αντιπροσωπεύουν η SCZone και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης, οδηγώντας σε αυξημένη κίνηση για τα λιμάνια της SCZone.

Με τέσσερις βιομηχανικές ζώνες και έξι λιμάνια, το SCZone βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Αφρικής, Ευρώπης και Ασίας και καταλαμβάνει 461 km2 κατά μήκος των όχθες της πρόσφατα επεκταθείσας Διώρυγας του Σουέζ, σε στρατηγική τοποθεσία στον κύριο εμπορικό δρόμο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο».

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΘ Α.Ε., κ. Αθανάσιος Λιάγκος, δήλωσε: «Η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με την SCZone είναι μέρος της στρατηγικής μας να προωθήσουμε την περιφερειακή εφοδιαστική αλυσίδα σε μια νέα εποχή παρέχοντας συνδεσιμότητα που διευκολύνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενισχύοντας οικονομική και κοινωνική προστιθέμενη αξία και σεβασμό της εντολής για ένα «πράσινο» μέλλον για τον πλανήτη μας και τις νεότερες γενιές.

Η ΟΛΘ ΑΕ είναι κάτι παραπάνω από λιμάνι. Είναι ο πάροχος διατροπικών δικτύων πολλαπλών πυλών και λύσεων εφοδιασμού για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

Η ουσία είναι ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Αιγύπτου μεγαλώνουν συνεχώς, και σε συνδυασμό με την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και πιθανόν την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου-Ελλάδος, μεταβάλλουν ραγδαία και τις σχέσεις στον αμυντικό τομέα, ειδικά στην ταραγμένη περιοχή της Α.Μεσογείου.

Οι Αιγύπτιοι ενώ είχαν καλές σχέσεις παλαιότερα με την Τουρκία, σε όλους τους τομείς, κατανόησαν πολύ βαθιά που το πάνε οι Νεο-Οθωμανοί γενικώς στην περιοχή ( με Ερντογάν ή χωρίς), και θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο που μπορεί να δώσει διόδους να μεταφέρουν ενέργεια και προϊόντα στην ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας