Συμβούλους που έχουν δεσμούς με Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν επέλεξε η Καμάλα Χάρις

933
Συμβούλους που έχουν δεσμούς με Τουρκία

Η νεα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, και δεξί χέρι του Joe Biden,  Kamala Harris ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή δύο βασικούς διορισμούς οι οποίοι φαίνεται να έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με την Τουρκία ή / και το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που προκαλεί μερικό προβληματισμό αναφορικά με την εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και το αντίκτυπο που μπορεί να έχει στο Κυπριακό αλλά και τα ελλαδο-τουρκικά.

Συγκεκριμένα, η Harris ανακοίνωσε το διορισμό της Nancy McEldowney ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας και της Rohini Kosoglu ως Συμβούλου Εσωτερικής Πολιτικής της.

Η Μc Eldowney  έχει πολύχρονη πείρα την Υπηρεσία Εξωτερικών των ΗΠΑ και είχε καθήκοντα  ως Chargé d’Affaires των ΗΠΑ και αναπληρώτριας αρχηγού  αποστολής στην Τουρκία (2005-2008) και το Αζερμπαϊτζάν (2001-2004). Τον περασμένο μήνα, η McEldowney προσχώρησε στην προεδρική ομάδα μετάβασης του Προέδρου Biden για να διευκολύνει τις προσπάθειες που σχετίζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με αρμενικά ΜΜΕ, ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας της McEldowney στην Άγκυρα όταν ξεκίνησε η διαδικασία του πρωτοκόλλου Τουρκίας-Αρμενίας, πριν από την περίφημη ενημέρωση Τύπου του Προέδρου George Bush για ενημέρωση Τύπου όπου καταδίκασε το ψήφισμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων που συζητήθηκε στο Κογκρέσο. Προφανώς έπαιξε έναν πιο άμεσο ρόλο στην προώθηση των πρωτοκόλλων στη θέση της ως κύρια αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από το 2009 έως το 2011.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks το 2007, η Nancy McEldowney, τότε υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, δήλωνε:

«Παρά τους ισχυρισμούς των αναλυτών για στρατιωτική εμπιστοσύνη, οι στρατηγοί εργάζονται σαφώς στο  παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία του ΡΚΚ και τη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα μιας διασυνοριακής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ για να απεικονίσουν το AKP ως αδύναμο στην τρομοκρατία. Έχουμε επίσης εντοπίσει το χέρι του στρατού πίσω από τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ, είτε άμεσα είτε έμμεσα, έχουν παράσχει όπλα στο PKK στο βόρειο Ιράκ. Αυτό έχει επίσης σχεδιαστεί για να αποδυναμώσει τα διαπιστευτήρια εθνικής ασφάλειας του AKP και να ενθαρρύνει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να στραφούν σε “σκληρότερα” φιλο-κοσμικά κόμματα».

To 2005 δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ίδρυμα Σύγχρονης Εκπαίδευσης της Ανατολίας, ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία να ενισχύσει τους δεσμούς με το Ιράκ για το θέμα του PKK, σημειώνοντας «Όλα τα υπάρχοντα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός που σχετίζεται με το τρομοκρατικό PKK, μπορεί να επιλυθεί … διπλωματικά μεταξύ των δύο κρατών».

Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με διαρροές του Wikileaks (Cable 05ANKARA4188), η McEldowney συναντήθηκε με τον Τ/κ «πρέσβη» Temel Gazioglu  για μεσημεριανό γεύμα στην κατοικία της στις 18 Ιουλιου 2005.

«Οι McEldowney και Gazioglu συζήτησαν την ανάγκη αναζωογόνησης των συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό. Συζήτησαν τα μέτρα που έχουν λάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες για να μετριάσουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Ο Γκαζιόγλου τόνισε τη σημασία του θέματος των απευθείας πτήσεων προς τη βόρεια Κύπρο. Η McEldowney είπε ότι «εξετάζουμε αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε, αλλά σε αυτό το θέμα υπάρχουν μερικά διεθνή και νομικά εμπόδια».  Η McEldowney τόνισε το γεγονός ότι η USAID ανακοίνωσε πρόσφατα την εκταμίευση 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τον τραπεζικό τομέα στη βόρεια Κύπρο»

Η Rohini Kosoglu Σρι με ρίζες από τις Σρι Λάνκα, που είναι η επιλογή της  Χάρις ως σύμβουλος εσωτερικής πολιτικής, είναι σύζυγος του τουρκοαμερικανού μηχανικού λογισμικού Özkan Sedat Kösoğlu, ο οποίος κατάγεται από τη βορειοδυτική επαρχία Κιρκλάρελι της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση για το διορισμό της χαιρετίστηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία καλωσόρισαν το όνομα της «Νύφης του Κιρκλαρέλι» σε μια τόσο υψηλή θέση.

SigmaLive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας