Συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας: Ανανέωση συμβάσεων  

995

To «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς» του ΟΑΕΔ, ξεκίνησε στις αρχές του 2019. Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) με τη λήξη των συμβάσεών μας στις αρχές του 2020.

Ως εργαζόμενοι στον εν λόγω Φορέα, καλούμαστε καθημερινά να επιτελέσουμε τα παρακάτω εξειδικευμένα καθήκοντα:

Α) τη διαχείριση αποθεμάτων αίματος από κάθε περιοχή της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθούν οι πανελλαδικές ανάγκες σε διαθέσιμους ασκούς.

Β) την διαχείριση και διανομή αίματος σε οποιαδήποτε επείγουσα ανάγκη ασθενούς, ανάλογα με τον τύπο και τις ειδικές αιματολογικές προδιαγραφές κάθε περιστατικού.

Γ) τον πολυεπίπεδο επιστημονικό έλεγχο (ιολογικός, μοριακός) υπό τις ενδεδειγμένες συνθήκες υγείας και υγιεινής αποθεμάτων αίματος.

Δ) την διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων σε ειδικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης όπως οι εποχιακές επιδημίες (πχ. Ιός του Δυτικού Νείλου).

Οι άνωθεν αρμοδιότητες απαιτούν εκτενή εκπαίδευση και εξοικείωση με το χώρο εργασίας, δηλαδή τα ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια. Η κάλυψη των θέσεων από νέα άτομα που δεν θα διαθέτουν εμπειρία και ειδίκευση θα σημάνει την εκ νέου εκπαίδευση προσωπικού που με τη σειρά της θα επιφέρει κενά και καθυστερήσεις στην εύρυθμη λειτουργία του φορέα.

Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση νέων διαμορφωμένων αιθουσών Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Ε.ΚΕ.Α, που θα στελεχώνονταν άμεσα με άτομα του προγράμματός μας που έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση, δε θα μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα χωρίς την παρουσία μας.

Παράλληλα, στην διάρκεια του ερχόμενου έτους, το Ε.ΚΕ.Α. θα είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιμάτων που θα προέρχονται από τις αιμοδοσίες της Κρήτης και του Νοσοκομείου του Ρίο, κάτι που θα επιφέρει περισσότερο φόρτο εργασίας και ανάγκη να παραμείνουν οι θέσεις των συμβασιούχων, ως έχουν.

Ακόμη, η καθημερινή 24ωρη λειτουργία του Ε.ΚΕ.Α. σημαίνει συνεχή ροή εργασίας λόγω παραλαβής αίματος απ’ όλη την Ελλάδα η οποία θα διαταραχθεί με τη μη συνέχιση του προγράμματός μας.

Ως εκ τούτου, με επιστολή μας προς τον Υπουργό Υγείας, αιτούμαστε την ανανέωση των συμβάσεών μας για τουλάχιστον 12 ακόμη μήνες. Πιο συγκεκριμένα, αιτούμαστε την παράταση των συμβάσεων του Ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

Με εκτίμηση

Οι 66 απασχολούμενοι στο Ε.ΚΕ.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας