Στρατούλης: Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις οδήγησαν τη Φλώρινα σε μαρασμό

1299
στρατούλης

Τη Φλώρινα επισκέφτηκε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος συνοδευόμενος από το τοπικό στέλεχος της ΛΑ.Ε Σπύρο Παπαντωνίου συναντήθηκε αρχικά με αντιπροσωπείες του Επιμελητηρίου Φλώρινας με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Μιχάλη Πραπαβέση και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Λάζαρο Απιδόπουλο. Εν συνεχεία συναντήθηκε με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Κώστα Σιάκο.

Όλες οι αντιπροσωπείες των κοινωνικών φορέων παρουσίασαν στο κλιμάκιο της ΛΑΕ τις προτάσεις τους για την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εκτός από το θέμα της ανεργίας ανέδειξε το θέμα της ανυπαρξίας της επιθεώρησης εργασίας (1 επιθεωρητής για όλο το νομό) και τις αρνητικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία οικονομία και απασχόληση του ξεπουλήματος από την παρούσα κυβέρνηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μεταξύ του οποίου και του λιγνιτικού πεδίου Φλώρινας.

Επίσης ο Δ. Στρατούλης είχε και συζήτηση με μέλη της ΛΑ.Ε για τις πολιτικές εξελίξεις και περιόδευσε στην περιοχή Ποτάμι και στο καφενείο του χωριού Ανταρτικό.

Στις συναντήσεις και δηλώσεις του ο Δ. Στρατούλης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Άκουσα σήμερα την κραυγή διαμαρτυρίας απ’ όλους τους επαγγελματικούς και εργατικούς φορείς, για την εγκατάλειψη που έχει ο νομός και για το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν λαμβάνει υπόψη ότι είναι μια ακριτική περιοχή με πολύ μεγάλες ανάγκες, με ανεργία που σπάει όλα τα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη (30%), με τη νεολαία να μην έχει δουλειά (80% άνεργοι) και να ξενιτεύεται και με το 1/3 των επιχειρήσεων να έχει κλείσει ή μετεγκατασταθεί στη ΦΥΡΟΜ σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν την πλήρη πολιτική ευθύνη, γιατί με τις πολιτικές λιτότητας, φτωχοποίησης και συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν, επέτειναν την οικονομική και παραγωγική ερήμωση στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας.

Η ΛΑ.Ε θεωρεί ότι απαιτείται για την περιοχή ένα έκτακτο αναπτυξιακό σχέδιο στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να αξιοποιεί τις υποδομές της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Φλώρινας, να λειτουργήσει διαμετακομιστικό κέντρο, να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με την μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για τα οποία η περιοχή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα (πιπεριά Φλώρινας, γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ), να αναβαθμίσει τις δημόσιες υποδομές (λειτουργία και διασύνδεση υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής με FYROM, πέρασμα της σιδηροδρομικής γραμμής της Εγνατίας από τη Φλώρινα και κάθετη σύνδεση της πόλης με Εγνατία).

Επίσης ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακυρώνει το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα αξιοποιεί το ενεργειακό λιγνιτικό πεδίο Φλώρινας, με κοινωνικό έλεγχο και ιδιοκτησία, προς όφελος της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της προμήθειας των κατοίκων με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να γίνει πιο φτηνό με την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ που επιβαρύνουν την τιμή του.

Προϋπόθεση γι αυτό είναι η κατάργηση της λιτότητας και η ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, με τους αγώνες και του λαού και των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, με την ισχυροποίηση και στη Βουλή και στους αγώνες της ΛΑ.Ε, που ως ενωτική, αγωνιστική δύναμη που διαθέτει εναλλακτική λύση μπορεί να κάνει πραγματική αντιπολίτευση και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ελπιδοφόρα και φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.

Είμαστε αντίθετοι με τη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των δύο υποτελών στις ΗΠΑ Πρωθυπουργών Τσίπρα – Ζάεφ, που προωθείται για να διευκολύνει τη FYROM να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία δεν συμβάλλει στην ειρήνη, στη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, που αυτή εξυπηρετεί, είναι παράγοντας αστάθειας και ανασφάλειας για την Ελλάδα και για όλους τους γειτονικούς λαούς και χώρες.

Υποστηρίζουμε την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τη FYROM και με όλα τα βαλκανικά κράτη. Την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων στη βάση του σεβασμού των συνόρων και της καλής γειτονίας, χωρίς επιδιαιτησίες και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε για τη σύναψη ενός βαλκανικού συμφώνου ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης, στα πρότυπα της χάρτας του Ρήγα Φεραίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας