Συντονισμός-ενότητα σε ταξική βάση για να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία ΓΣΕΕ

1173
ενότητα

Την Τετάρτη 28/11, ημέρα της απεργίας στον ιδιωτικό τομέα, ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης, μίλησε τηλεφωνικά στο prisma radio 91.6 και στην εκπομπή «στο ίδιο έργο θεατές» του Χρήστου Τσούτση.

Μετέφερε το κλίμα της κινητοποίησης από χώρους δουλειάς στην Αθήνα αλλά και πανελλαδικά, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή δεν άγγιξε ικανοποιητικά επίπεδα. Κι αυτό, όπως είπε, «οφείλεται κυρίως στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία αντί να ενώσει τις δυνάμεις σε ένα ενιαίο μέτωπο με όλους τους εργαζομένους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και να κατέβαινε σε απεργία στις 14 Νοέμβρη, όπου είχε δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο δυνάμεων, ουσιαστικά η εξαγγελία της απεργίας για τις 28 Νοέμβρη ήταν μια απεργοσπαστική παρέμβαση για να μην εκφραστεί αυτή η ενότητα των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και απέναντι στην εργοδοσία».

Όπως τόνισε, συνεχίζοντας, «οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από αυτή τη γραφειοκρατική ηγεσία της ΓΣΕΕ, διότι σε όλη την προηγούμενη περίοδο, και κυρίως στη μνημονιακή περίοδο, ουσιαστικά με την τακτική που ακολούθησε έβαλε πλάτη στην εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων. Σήμερα, ακολουθεί την ίδια τακτική, δε θέλει να ενώσει τους εργαζομένους, και άρα ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι τα ταξικά συνδικάτα να οργανώσουν ένα πόλο μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και να προχωρήσουν σε κινητοποίηση για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς».

Όσον αφορά στο ΠΑΜΕ, ο γραμματέας του ΜΕΤΑ τονίζει πως η στάση και δράση του όλα τα προηγούμενα χρόνια «έδειξε και τα αδιέξοδα μιας προσπάθειας η οποία γίνεται ξεκομμένη από όλο το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα. Θεωρούμε ότι -σε επίπεδο συνδικαλιστικό– δεν μπορεί η ενότητα να γίνεται σε πολιτική και ιδεολογική βάση, η ενότητα πρέπει να γίνεται σε ταξική βάση, οι εργαζόμενοι, είτε αριστεροί, είτε δεξιοί, είτε κεντρώοι, δε δουλεύουν από χόμπι, δουλεύουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους, και άρα θεωρούμε ότι υπάρχει η βάση, έτσι ώστε μέσα από την πολυμορφία και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν να μπορέσουν αυτές οι δυνάμεις να βρουν ένα κοινό τόπο συντονισμού τους, για να μπορέσουμε να παρακαμφθεί αυτή η γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ». Μάλιστα, όπως σημειώνει, με αφορμή την απεργοσπαστική εξαγγελία της ΓΣΕΕ για την απεργία της 28ης Νοέμβρη, παρότι η ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και ταξικά συνδικάτα εξήγγειλαν την απεργία στις 14 Νοέμβρη, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η ΓΣΣΕ, το ΠΑΜΕ «και έχει ευθύνες σε αυτό, δεν επέμεινε σε ένα ευρύτερο μέτωπο για τις 14 Νοέμβρη, αφαιρώντας τη δυνατότητα που έχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να προκηρύσσει απεργία».

Ακούστε αναλυτικότερα τι είπε ο Γ. Χαρίσης στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα.

*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας