Στο ραντάρ των δανειστών το νέο «κρυφό» χρέος 6δισ. στην οικονομία

724
Στο ραντάρ των δανειστών

Κάθε εβδομάδα καραντίνας στην οικονομία είναι μια σκληρή δοκιμασία για τις αντοχές τους, ιδίως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και τη διασκέδαση

Μάχη επιβίωσης δίνουν μέσα στην κρίση της πανδημίας εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι βλέποντας τις πωλήσεις προϊόντων με τα αντίστοιχα έσοδα από τις υπηρεσίες παροχής να καταρρέουν και τις υποχρεώσεις προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να παραμένουν βουνό.

Κάθε εβδομάδα καραντίνας στην οικονομία είναι μια σκληρή δοκιμασία για τις αντοχές τους, ιδίως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Το μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα» με τα λουκέτα στην αγορά έχει ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί όταν η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα και το κράτος αρχίσει να εισπράττει φόρους, δόσεις ρυθμίσεων και ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες τώρα είτε έχουν παγώσει προσωρινά, όπως οι δόσεις για τα τραπεζικά δάνεια, είτε έχουν ανασταλεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Είναι το νέο κρυφό χρέος στην οικονομία, το ύψος του οποίου ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ ή το 3,6% του ΑΕΠ και βρίσκεται ήδη στο ραντάρ των δανειστών, οι οποίοι στην 9η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Φεβρουάριο του 2021 σκοπεύουν να κάνουν ντεμπούτο με αυτό το θέμα, συν τα υπόλοιπα καυτά ζητήματα όπως είναι η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού.

Τότε θα φανεί αν θα περάσει από την κυβέρνηση η πρότασή της για νέα «γενναία» ρύθμιση 100-120 δόσεων, όπως πιέζει η αγορά, η οποία ζητά ακόμη και «κούρεμα» της βασικής οφειλής ή να παραταθούν οι πληρωμές για κάποιες από τις ήδη παγωμένες δόσεις.

Μετά και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον μήνα Δεκέμβριο (παραμένουν σε ισχύ και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away) το νέο χρονολόγιο πληρωμής των φόρων και δόσεων ρυθμίσεων έχει ανατραπεί, ενώ πολλά νοικοκυριά και επαγγελματίες βρίσκονται σε σύγχυση μη γνωρίζοντας ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν τώρα, ποιοι έχουν παγώσει, ποιοι θα πληρωθούν σε περισσότερες δόσεις κ.λπ.

Ειδικότερα το ημερολόγιο πληρωμής των φόρων έχει ως εξής:

-Εως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να πληρωθούν η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου από όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και από αυτές που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή τον προηγούμενο μήνα με την επιβολή του δεύτερου λοκντάουν, καθώς και η δόση ή οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Επίσης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων οι οφειλέτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχασαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις.

Η πόρτα των 100 και 120 δόσεων θα ανοίξει ξανά με τους ίδιους όρους με την υποβολή αίτησης και την πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου από τους οφειλέτες.

Μέχρι 29 Ιανουαρίου 2021

-Μέχρι 29 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μήνα Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον ΦΠΑ του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα πρέπει να καταβάλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία που βλέπουν τον τζίρο τους να έχει καταρρεύσει μετά και το δεύτερο lockcdown.

-Μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

-Μέχρι 31 Μαρτίου 2021 η πρώτη από τις 5 δόσεις της εκκαθάρισης που έκανε ο ΕΦΚΑ στις εισφορές του 2019, όπου για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους προέκυψε μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ. Το χρεωστικό υπόλοιπο είναι καταβλητέο σε 5 μηνιαίες δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία όχι την 30ή/11/2020 που ίσχυε αρχικά, αλλά την 31η Μαρτίου του 2021.

-Μέχρι 30 Απριλίου 2021 έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας από τον Μάρτιο έως το Ιούνιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και ο ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά.

-Οι δόσεις ρυθμίσεων για τις οποίες έχει «παγώσει» η πληρωμή τους θα προστεθούν ως υπεράριθμες στο τέλος των αρχικών ρυθμίσεων.

Μάριος Χριστοδούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας