Στο περιθώριο 120.000 υπάλληλοι της Google

784
google

Δημιουργικός χώρος απασχόλησης, πρωτοποριακές δραστηριότητες, υψηλότατες αποδοχές, γενναιόδωρo πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους η εργασία στην Google αποτελεί όνειρο όσων θέλουν να απασχοληθούν στον κλάδο της τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, ο τεχνολογικός γίγαντας οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του σε περισσότερους από 120.000 περιστασιακά εργαζομένους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί υπό το καθεστώς συμβασιούχων ή εποχικής απασχόλησης.

Τα νούμερα που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο με πρωτοστάτη τους New York Times νωρίτερα μέσα στο έτος μιλούν από μόνα τους. Πίσω από το προσωπείο της, η Google κρύβει μεν 102.000 εργαζομένους με πλήρες ωράριο, αλλά και 120.000 εργαζομένους, οι οποίοι καλούνται να την εκπροσωπήσουν στον έξω κόσμο, παρότι έχουν προσληφθεί από συνεργαζόμενες εταιρείες στελέχωσης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους υπό την ομπρέλα της Google πληρώνονται πενιχρά συγκριτικά με τους «μόνιμους» και δεν απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις απλήρωτων υπερωριών.

Ωστόσο, δεν πρόκειται ούτε στο μέλλον να αποκτήσουν τα παραπάνω προνόμια, διότι όπως έχει καταστήσει σαφές η Αϊλίν Νότον, επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού της Google, η περιστασιακή εργασία στους κόλπους της εταιρείας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και δίαυλος για μόνιμη απασχόληση στην Google. Πρόκειται για απόσπασμα από την απαντητική επιστολή της προς ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, οι οποίοι ζήτησαν από την Google να προσλάβει με πλήρες ωράριο τους εκ περιτροπής εργαζομένους.

Το ζήτημα της Google επανέρχεται στην επιφάνεια, καθώς το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times και η επιστολή από το αμερικανικό Κογκρέσο, που μάλιστα έφερε την υπογραφή τριών υποψηφίων προέδρων για τις εκλογές του 2020, έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζομένους της Google να μιλήσουν για την εμπειρία τους. Τελευταίο θύμα του ψευδούς ονείρου για πρόσληψη με πλήρες ωράριο στην Google ήταν ο Κέβιν Κιπρόφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε αφήνοντας ένα ηχηρό μήνυμα, όπως δημοσιεύει το Bloomberg. Ο Κιπρόφσκι κοινοποίησε στους συναδέλφους του και σε ανώτερα στελέχη κείμενο, στο οποίο παρέθετε τις ανισότητες μεταξύ μονίμων και των υπαλλήλων που εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Εκτός από τις προφανείς μισθολογικές διαφορές και τη διαφορετική αντιμετώπιση σχετικά με το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης, ο Κιπρόφσκι αποκάλυψε ότι δεν είχε πρόσβαση στα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με ανερχόμενα προγράμματα και ότι ήταν αποκλεισμένος από πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις της εταιρείας. Μάλιστα, μολονότι πήρε τέσσερις προαγωγές είδε οριακή μόνον αύξηση στον μισθό του. Ένας από τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε στη δουλειά, ήταν επειδή ήλπιζε ότι θα γινόταν υπάλληλος με πλήρες ωράριο και έτσι θα μπορούσε να αξιοποιήσει το γενναιόδωρο οικογενειακό επίδομα της Google για παρένθετη μητρότητα ή υιοθεσία, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Ενδεικτικό της διαφορετικής αντιμετώπισης των υπαλλήλων είναι επίσης ότι οι περιστασιακά εργαζόμενοι οφείλουν να φορούν κόκκινες κονκάρδες και οι εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο λευκές. Το σύστημα των «καστών» έγινε εμφανές ιδίως κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στα γραφεία της YouΤube, θυγατρικής της Google, καθώς οι συμβασιούχοι δεν έλαβαν ειδοποιήσεις ασφαλείας, όπως οι μόνιμοι υπάλληλοι, σύμφωνα με επιστολή των  εργαζομένων στον Σουντάρ Πικάι, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Επιπλέον, ήταν αποκλεισμένοι από τη συζήτηση της επόμενης ημέρας σχετικά με την επίθεση.

Σύμφωνα με την επιστολή του Κιπρόφσκι, παράδοξο ήταν ακόμη ότι οι περιστασιακά εργαζόμενοι όφειλαν σε πολλές περιστάσεις να αποκρύψουν το εργασιακό τους καθεστώς. Στη δική του περίπτωση αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς παρουσίαζε σε μαθητές τον εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας της Google, εκπροσωπώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εταιρεία. Άλλοι εργαζόμενοι, που επίσης δεν ανήκαν στο άμεσο μισθολόγιο της Google, αναλάμβαναν την περιήγηση υποψηφίων εργαζομένων στα γραφεία της εταιρείας. Έρχονταν συνεπώς συχνά σε άβολη θέση, καθώς καλούνταν να εξηγήσουν τι τους αρέσει περισσότερο στη δουλειά τους ή γιατί θα έπρεπε κάποιος να εργαστεί στην Google.

«Η Google πρέπει να ψάξει στο Google τον ορισμό του “εργαζομένου”, είχαν γράψει χαρακτηριστικά σε άρθρο γνώμης οι New York Times. Δυστυχώς, όμως, η εν λόγω τακτική έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Σίλικον Βάλεϊ και έχει χρησιμεύσει ιδίως στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου 40%-50% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι. Οι εταιρείες μπορεί να γλιτώσουν με αυτό τον τρόπο κατά μέσον όρο 100.000 δολάρια ανά έτος για κάθε θέση εργασίας, σύμφωνα με την OnContracting, εταιρεία εξεύρεσης θέσεων εποχικής απασχόλησης.

Υποσχέσεις

Οι πολλαπλές μαρτυρίες εργαζομένων και η προσοχή που έλαβε το ζήτημα από το αμερικανικό Κογκρέσο αμαυρώνουν σταδιακά τη φήμη της Google ως ιδανικού μέρους εργασίας. Μάλιστα, οι περιστασιακά εργαζόμενοι του τεχνολογικού κολοσσού ψήφισαν το 2018 υπέρ της σύστασης συνδικαλιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, γεγονός σπάνιο για τον κλάδο της τεχνολογίας.

Απαντώντας στα αιτήματα των περιστασιακά εργαζομένων της, η Google έχει καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας τους. Τον Μάρτιο είχε υποσχεθεί ότι θα απαιτούσε από τις συνεργαζόμενες εταιρείες στελέχωσης να παρέχουν στους υπαλλήλους πλήρες πακέτο ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, γονική άδεια μετ’ αποδοχών και τουλάχιστον 15 δολάρια ωρομίσθιο. Εκτός αυτού, ο τεχνολογικός κολοσσός έχει μεταφέρει ορισμένους περιστασιακά εργαζομένους από τα κεντρικά γραφεία σε ξεχωριστά κτίρια, τα οποία φιλοξενούν πλέον κατά κύριο λόγο συμβασιούχους. Πρόκειται για μια προσπάθεια αποδέσμευσης των συμβασιούχων από την άμεση διοίκηση της Google.

πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας