Στο παρά 5 σύγκρουσης: Επίκληση Άρθρου 15 από Κίεβο-Έκτακτη Σύγκληση ΝΑΤΟ

530
Στο παρά 5 σύγκρουσης

Πρωτοφανή, άγρια και δημόσια προειδοποίηση έστειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λβαρόφ ο οποίος ανέφερε πως “η Ουκρανία θα έχει άσχημο τέλος” και προειδοποίησε ευθέως την Τουρκία για την στάση της.

Η πιο ανησυχητική όμως εξέλιξη που δείχνει επιδείνωση της κατάστασης, είναι η έκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα αύριο μετά από αίτημα του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ο οποίος αναχωρεί εσπευσμένα για τις Βρυξέλλες.

Στην σύσκεψη θα παρευρεθεί, όπως αναμένεται, και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν.

Ισως βρισκόμαστε στο παρά 5 της σύγκρουσης καθώς- μέχρι τώρα- ο Β. Πούτιν αρνήθηκε ακόμη και να μιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Αυτά όμως που είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ είναι πρωτοφανή και εκτός διπλωματικών ορίων.

Επίκληση του Άρθρου 15 από την Ουκρανία

Τα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως “Η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα μετά από πρωτοβουλία της Ουκρανίας υπό το Άρθρο 15 της Ειδικής Συνεργασίας Μεταξύ Ουκρανίας και Συμμαχίας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας θα συζητήσουν την ρωσική επιθετικότητα και την κατάσταση ασφαλείας κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων και στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία ενώ θα συζητηθούν αποτελεσματικοί τρόποι υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας μας.

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Το Άρθρο 15 του εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας προβλέπει την δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός συμβουλευτικού μηχανισμού κρίσης για τη διεξαγωγή κοινών διαβουλεύσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Συμμαχίας σε περίπτωση που η Ουκρανία βλέπει μια άμεση απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία ή την ασφάλεια της.

Αμερικανικές δυνάμεις στην γραμμή επαφής στο Ντονμπάς

Η εξέλιξη μόνο καλή δεν είναι γιατί μπορεί να σηματοδοτήσει την άφιξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων αν και με βάση το καταστατικό δεν προβλέπεται…

Ήδη πηγές του Ντονέτσκ ανέφεραν πως οι ΗΠΑ έστειλαν ένα μικρό απόσπασμα ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία ενώ στις ουκρανικές δυνάμεις υπάρχουν σύνδεσμοι ΝΑΤΟϊκοί αξιωματικοί.

Περίπου 12 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αφιχθεί από την Αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων μαζί με διάφορα οπλικά συστήματα.

CBS: 80.000 Ρώσοι στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα

Το αμερικανικό ΜΜΕ CBS ανέφερε πριν λίγο πως η Μόσχα έχει μεταφέρει 40.000 στρατιώτες στα σύνορα Κριμαίας-Ουκρανίας και άλλους 40.000 στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Και πάλι τα νούμερα είναι μικρά σε σχέση με την τεράστια στρατιωτική κινητοποίηση.

Τέλος ο ουκρανικός Στρατός ανέφερε πως η Ρωσία παρέδωσε αντιαεροπορικά συστήματα S-125 στο Ντονμπάς.

Σ. Λαβρόφ: “Η Ουκρανία μπορεί να διαλυθεί”

“Το καθεστώς του Κιέβου μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί από τις απερίσκεπτες ενέργειες και να τελειώσει άσχημα” δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι.

Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα του 2014 που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας και στον εμφύλιο στην Ανατολική Ουκρανία, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε:

«Mου φαίνεται πως τα μαθήματα έπρεπε να τα είχαν λάβει το 2014. Δυστυχώς, όμως ακόμα αυτό δεν ισχύει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει επιβεβαίωση αυτής της αλήθειας.

Μάθαμε, ελπίζαμε, από όλους εκείνους που ενθάρρυναν τα αντι-ρωσικά και ρωσοφοβικά συναισθήματα της ουκρανικής ηγεσίας και που ενθάρρυνε την απουσία ή την επιθυμία τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της τρέχουσας κυβέρνησης του Κιέβου, να εκπληρώσουν διεθνείς νομικές συμφωνίες που κατοχυρώνονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι οποίες ενέκριναν τις συμφωνίες του Μινσκ.

Αυτό μπορεί να τελειώσει άσχημα, επειδή στην επιδίωξη της αποκατάστασης της βαθμολογίας του, τρέχοντος καθεστώτος του Κιέβου μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί από τις απερίσκεπτες ενέργειες του».

Λαβρόφ προς Ερντογάν για Ουκρανία: Ούτε να το διανοηθείς

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπήρξε λάβρος και απέναντι στην Τουρκία εξαιτίας των υποσχέσεων που έδωσε ο Ερντογάν προς τον Ουκρανό ομόλογο του Ζελένσκι, μια από τις οποίες ήταν και η επιπλέον πώληση τουρκικών μαχητικών drone’ s στην Ουκρανία.

«Προτρέπουμε άμεσα όλες τις χώρες οι οποίες έχουν επικοινωνία, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, να αναλύουν την κατάσταση και τις δίχως όρια μιλιταριστικές δηλώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο.

Τους προειδοποιούμε να μην δίδουν τροφή σε αυτά τα μιλιταριστικά αισθήματα».

Από την σφοδρή κριτική του Σεργκέι Λαβρόφ δεν ξέφυγαν ούτε οι ΗΠΑ. Με αφορμή την δυσαρέσκεια τους για την παρουσία του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, αντέστρεψε το νόμισμα. Όπως τόνισε:

«μας ρωτούν τι κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Η απάντηση είναι πολύ απλή, ζούμε εκεί και αυτό είναι το δικό μας κράτος. Η ερώτηση είναι τι κάνουν οι ΗΠΑ μέσω των πολεμικών τους πλοίων και των στρατιωτών, που διαρκώς προετοιμάζουν κάτι στην Ουκρανία υπό την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα εδάφη των ΗΠΑ.

Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο».

Δείτε βίντεο με τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας