Στον “αέρα” 1,8δισ. και 20.000 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης

913
διαμαρτυρία

Νέα τηλεδιάσκεψη, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα έχουν, σήμερα Τετάρτη, οι εκπρόσωποι του κλάδου της οργανωμένης εστίασης, οι οποίοι θα ζητήσουν επέκταση των μέτρων προστασίας και εξίσωση αυτών με τα μέτρα που αποφασίσθηκαν και “τρέχουν” για τον τουριστικό κλάδο. “Το πρόβλημα είναι ότι από την 1η Ιουλίου ο κλάδος βρίσκεται σε κενό μέτρων στήριξης. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο όμως δεν καλύπτει τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης”, αναφέρει στο Capital.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννης Λιάρος.

Σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή πτώση του τζίρου κατά 20-30% είναι και η πρόβλεψη που έχει γίνει για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε θα μιλάμε για απώλεια σε τζίρο από 1,2 έως 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, πέρυσι οι 82.408 επιχειρήσεις του κλάδου παρήγαγαν τζίρο 6,059 δισ. ευρώ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και ερευνών που έχουν “τρέξει”, σε λουκέτο 1 στα 4 καφέ – εστιατόρια, δηλαδή σε λουκέτο 20.000 καταστήματα, εργαζόμενους του κλάδου στην ανεργία -στον κλάδο υπολογίζεται ότι απασχολούνται περισσότερα από 600.000 άτομα– θα πιέσει προμηθευτές, βιομηχανίες και εισαγωγικές επιχειρήσεις. Ακόμη όμως και όσοι δεν επιλέξουν τη λύση του λουκέτου, παραμένει αδιευκρίνιστο, αν θα επιλέξουν να ανοίξουν τη φετινή χρονιά και δη στις τουριστικές περιοχές, οι οποίες υπολειτουργούν.

*Αλεξάνδρα Γκίτση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας