Στα σκαριά Πενταμερής για το Κυπριακό με βρετανική σκηνοθεσία

679
Πενταμερής για το Κυπριακό

Με την τακτική της επιβολής τετελεσμένων, της συντήρησης της έντασης, σε έδαφος, θάλασσα και έχοντας την ανοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, η κατοχική Τουρκία ξετυλίγει το νήμα για τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου. Η επιβολή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία του κατοχικού ηγέτη και η ανάπτυξη του αφηγήματος για δυο κράτη, θέτει το Κυπριακό σε μια άλλη πορεία, προσαρμοσμένη πλήρως στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της Άγκυρας.Το καθεστώς Ερντογάν κινείται σε τρία επίπεδα, προωθώντας την πολιτική της επιβολής.

Πρώτο, στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει για σεισμικές έρευνες το σκάφος “Μπαρμπαρός“. Η αποχώρηση του “Ορούτς Ρέις“, από τη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (10-11 Δεκεμβρίου). Πλην όμως, τα όσα παράνομα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου, φαίνεται να θεωρούνται φυσιολογικά και αναμενόμενα. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις για την παρουσία του “Μπαρμπαρός”, ούτε και για τις άλλες παράνομες δράσεις της κατοχικής δύναμης.

Δεύτερο, επί του εδάφους η Τουρκία επιχειρεί να εκβιάσει νέες υποχωρήσεις από την ελληνική κυπριακή πλευρά, η οποία έχει πανικοβληθεί με το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Άγκυρα στον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Μετά τη φιέστα του Ερντογάν στην Αμμόχωστο, στις 15 Νοεμβρίου, το κατοχικό καθεστώς έχει ανοίξει τμήμα της για επισκέψεις. Την ίδια ώρα, καλεί τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να προσφύγουν στην λεγόμενη Επιτροπή Ακινήτων του ψευδοκράτους, για να διεκδικήσουν τις περιουσίες.

Το σκηνικό αυτό διαμορφώνει ένα ασφυκτικό κλοιό στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία φοβάται τα χειρότερα. Δηλαδή, να χρησιμοποιηθούν Ελληνοκύπριοι για να εποικιστεί η περιοχή, προσφέροντας άλλοθι στις πράξεις της Άγκυρας. Σημειώνεται συναφώς πως η παράνομη αυτή Επιτροπή Ακινήτων, στην οποία προσφεύγουν Ελληνοκύπριοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα κατεχόμενα, δεν έχει χρήματα για να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες. Συνεπώς όσοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της τουρκικής πλευράς για προσφυγή, θα μπουν σε μια ατέρμονη διαδικασία, η οποία μόνο πολιτική κάλυψη στα παράνομα σχέδια των Τούρκων προσφέρουν.

Πενταμερής για λύση δύο κρατών

Τρίτο, στο διπλωματικό επίπεδο, με προπομπό την ξεδοντιασμένη βρετανική αυτοκρατορία, η Τουρκία προωθεί το αφήγημα της πως σε μια άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη θα μπορούν να τεθούν “όλα στο τραπέζι”. Να μπορούν, δηλαδή, να συζητηθούν διάφορες εναλλακτικές ιδέες, περιλαμβανομένης και αυτής των δυο κρατών. Η προσέγγιση αυτή καλλιεργήθηκε από τους Βρετανούς, τέθηκε από τους Τούρκους και το αποδέχθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Τι σημαίνει αυτό; Θα θέσει η Τουρκία και ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης τη θέση τους για τα δυο κράτη. Προφανώς θα τους απαντήσουν Ελλάδα και Κύπρος και το ζήτημα τούτο θα περιληφθεί, εκ των πραγμάτων, στην ατζέντα των συζητήσεων. Θα γίνει, δηλαδή, αυτό που θέλει η Τουρκία. Να αλλάξει η ατζέντα, να αλλάξει η βάση του Κυπριακού.

Είναι σαφές πως η παγίδα είναι στημένη, είναι ορατή και αναμένεται να πέσουν μέσα Αθήνα και Λευκωσία. Το μόνο που μπορεί να τους σώσει είναι ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, να μην συγκαλέσει την άτυπη Πενταμερή για να αποφύγει μια τρίτη – για τον ίδιον– αποτυχία στο Κυπριακό. Η πραγματικότητα είναι πως η Τουρκία δεν θέλει λύση δυο κρατών. Αυτό που επιδιώκει είναι συνομοσπονδία καθώς με ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορεί να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο, περιλαμβανομένης και της θάλασσας, στην οποία επενδύει λόγω φυσικού αερίου.

Ο σχεδιασμός αυτός της Άγκυρας μπορεί να καταστεί εφικτός, εάν η ελληνική πλευρά εισέλθει σε μια λογική αναζήτησης της “χρυσής τομής“. Κοντολογίς, η Τουρκία αξιώνει τώρα δυο κράτη, η Λευκωσία οχυρώνεται πίσω από τη ρατσιστική, διαχωριστική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και οι εν δυνάμει μεσολαβητές θα αναζητήσουν την… μέση οδό. Στην προκειμένη περίπτωση μια μορφή συνομοσπονδίας, την οποία θα παρουσιάσουν ως επιτυχία και “συμβιβασμό“. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα το θεωρεί επίτευγμα επειδή αποφεύγει τα δύο κράτη, ενώ με τη συνομοσπονδία θα θριαμβεύσουν οι τουρκικές επιδιώξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας