Σαντορίνη Μουσείο Χαμένης Ατλαντίδας ελκύουν το Discovery Channel

1093
Σαντορίνη

Στα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του Discovery Channel, που φέρει την ονομασία Rob Riggle: Global Investigator και θα αρχίσει να προβάλλεται από το Δεκέμβριο, περιλαμβάνεται και επεισόδιο για τη χαμένη Ατλαντίδα, που γυρίστηκε στη Σαντορίνη.

Στη Σαντορίνη έγιναν ασφαλώς εξωτερικά γυρίσματα, αλλά το κύριο βάρος των γυρισμάτων του Discovery Channel έπεσε στο Μουσείο της Χαμένης Ατλαντίδας, το νέο, πλήρως ψηφιακό μουσείο, που άνοιξε φέτος τις πύλες του στο νησί και ήδη έχει φιλοξενήσει χιλιάδες επισκέπτες.

Τα μυστήριο της Ατλαντίδας

Το μυστήριο της Ατλαντίδας αποτελεί τον πιο πολυσυζητημένο ίσως μύθο. Κανείς δεν μπόρεσε έως τώρα να αποδείξει ότι υπήρξε η Ατλαντίδα, ούτε και πού ακριβώς βρισκόταν.

Πάντως, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καταστροφή του μινωικού πολιτισμού και της αρχαίας Θήρας σχετίζεται με τη χαμένη Ατλαντίδα.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για την Ατλαντίδα πηγάζουν από τον Πλάτωνα, ο οποίος μας αφηγείται ότι οι Άτλαντες ήταν ένας λαός με υπερφυσικές ικανότητες και θεϊκή καταγωγή, που ζούσαν ειρηνικά σε ένα εύφορο νησί πέρα από τις Πύλες των Ηρακλειδών.

Στην αρχαιότητα οι Ηράκλειες Πύλες ήταν τα Στενά του Γιβραλτάρ, άρα πιθανότατα βρισκόταν κάπου ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Τι κοινό, όμως, έχει η Σαντορίνη με τη χαμένη Ατλαντίδα; Η αρχαία Θήρα ήταν ένας επίγειος παράδεισος, που καταστράφηκε περίπου το 1500 π.Χ., συμπαρασύροντας λαμπρά δείγματα πολιτισμού του Αιγαίου.

Η περιγραφή της Θήρας ταιριάζει απόλυτα με τα λεγόμενα του Πλάτωνα για τη μυθική χώρα των Ατλάντων που καταστράφηκε ολοσχερώς, χωρίς να αφήσει ίχνος πίσω της.

Η Ατλαντίδα και η Σαντορίνη

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Θήρας, και σύμφωνα με τον καθηγητή Αντώνη Κονταράτο, το 1966 επιστημονική ομάδα, υπό τον καθηγητή Α. Γαλανόπουλο και τον ωκεανογράφο-μηχανικό J. Mavor, επισκέφθηκε τη Σαντορίνη για να συγκεντρώσει στοιχεία που επιβεβαίωναν τη θεωρία του πρώτου ότι η Χαμένη Ατλαντίδα βρισκόταν στη Σαντορίνη.

Χρησιμοποιήθηκε ωκεανογραφικό πλοίο και καταγράφηκαν δυο μορφολογικές τομές του πυθμένα μέσα στην καλντέρα, που οδήγησαν στη διαπίστωση ότι στην ευθεία Θήρας – Νέας Καμένης – Θηρασιάς υπάρχει τεκτονική τάφρος.

Τα πορίσματα δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα και είχαν μεγάλη απήχηση. Συσχέτιζαν τη Σαντορίνη με τη μυθική Ατλαντίδα βάσει γεωλογικών και μυθολογικών στοιχείων, καθώς και βιβλιογραφικών αναφορών.

Το 2003 το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με ιδιωτική χορηγία, πραγματοποίησε έρευνες στα δυτικά της Σαντορίνης, με στόχο να εντοπίσει πιθανά ίχνη της αρχαίας Ατλαντίδας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ακόμα και αν υπάρχει ιστορική αλήθεια στη συσχέτιση Σαντορίνης – Ατλαντίδας, είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία στο βυθό λόγω του μεγάλου πάχους των ηφαιστειακών προσχώσεων.

Το Μουσείο της Χαμένης Ατλαντίδας

Το ψηφιακό αυτό μουσείο, που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα του κόσμου, έχει γίνει ευρέως γνωστό για το concept και την τεχνολογία αιχμής που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την προβολή της χαμένης Ατλαντίδας συμπεριλαμβάνουν την 9D προβολή, ολογράμματα, επαυξημένη πραγματικότητα, 3D εκτυπώσεις και διαδραστικές προβολές.

Η αίθουσα 9D είναι μια μικρή κινηματογραφική αίθουσα με τρισδιάστατη στερεοσκοπική εικόνα (ο επισκέπτης φορά ειδικά γυαλιά), στην οποία προβάλλεται μια ταινία μικρού μήκους με θέμα την καταστροφή και την ιστορία της χαμένης Ατλαντίδας.

Πέρα από τα τρισδιάστατα εφέ, όταν το ηφαίστειο εκρήγνυται, η αίθουσα γεμίζει κομμάτια «τέφρας».

Όταν σηκώνεται τσουνάμι, νερό καταβρέχει τους επισκέπτες, οι θέσεις κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και η εμπειρία είναι σχεδόν ρεαλιστική.

Το ολόγραμμα της Σαντορίνης βρίσκεται επιβλητικό έξω από την αίθουσα, ενώ ο Πλάτωνας «ζωντανεύει» μέσω ολογράμματος και απαντά σε ερωτήσεις που τίθενται από το κοινό, και μάλιστα σε έξι γλώσσες.

Ο σεισμός, η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και το τσουνάμι ζωντανεύουν ξανά και οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του νησιού από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας.

Στον επάνω όροφο του μουσείου, ψηφιακά ενημερωτικά «παιχνίδια» για παιδιά και ενήλικες τραβούν την προσοχή των επισκεπτών.

Πολύ εντυπωσιακό είναι και το διόραμα της Ατλαντίδας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, που κατά ένα μεγάλο μέρος του έχει εκτυπωθεί σε τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Παράλληλα, διαδραστικά βίντεο 4Κ τεκμηριώνουν τη θεωρία ότι όντως η Σαντορίνη είναι η επικρατέστερη τοποθεσία της χαμένης Ατλαντίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας