Σοκαρισμένος κυβερνήτης ολλανδικής φρεγάτας: «Μας “κύκλωσαν” τουλάχιστον 20 ρωσικά βομβαρδιστικά»

2441
Μας “κύκλωσαν” τουλάχιστον 20 βομβαρδιστικά

Με κάθε λεπτομέρεια περιέγραψε ο κυβερνήτης της ολλανδικής φρεγάτας HNLMS Evertsen (F805) κλάσης Zeven Provinciën το τι συνέβη την περασμένη Πέμπτη στη Μαύρη Θάλασσα, όταν το σκάφος του έπσε θύμα εικονικών επιθέσεων από δεκάδες ρωσικά αεροσκάφη. Δεν ήταν μόνο οι επιθέσεις, αλλά και η διάρκειά ους.

Όπως είπε ο ίδιος σε ολλανδικά ΜΜΕ, αυτές ξεκίνησαν στις 15:30 και τερματίστηκαν στις 20:30 το βράδυ!

«Πετούσαν  περίπου στα 15 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 100 μέτρων από το πλοίο. Ήταν τόσο κοντά που είδαμε τα σχεδόν πρόσωπά των πιλότων», είπε ο πλοίαρχος George Pastoor,.

Ο ίδιος αν και υποστήριξε πως δεν ένιωσε σε κάποια στιγμή «απειλούμενος» από τις ρωσικές εικονικές επιθέσεις εντούτοις «η ρωσική συμπεριφορά ήταν πλήρως αντιεπαγγελματική», όπως είπε.

«Πέντε ρωσικά βομβαρδιστικά ήρθαν  κοντά, εννοώ πολύ κοντά στα 100 μέτρα, ίσως και λιγότερο, ενώ ακόμη 12 έκαναν βυθίσεις από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Όλο αυτό διήρκησε για ώρες. Ακόμη και όταν κάναμε επαφή μαζί τους και τους ζητήσαμε να σταματήσουν αυτοί συνέχισαν. Η επικοινωνία έγινε μέσω μιας ειδικής συχνότητας για ανάλογες περιπτώσεις αλλά εις μάτην.», είπε ακόμη ο κυβερνήτης της ολλανδικής φρεγάτας.

«Όταν ρωσικά πλοία πλέουν στη βόρεια Θάλασσα, κάτι που συμβαίνει συχνά, τους παρακολουθούμε από απόσταση. Δεν στέλνουμε όμως τα F-16 να πετάξουν πάνω από αυτά για ώρες», συμπλήρωσε εμφανώς ταραγμένος.

Η εμφάνιση των ρωσικών βομβαρδιστικών έγινε μια ημέρα μετά το συμβάν με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender αλλά ο κυβερνήτης δηλώνει άγνοια για το αν τα δύο αυτά περιστατικά συνδέονται:

«Δεν είχαμε να κάνουμε κάτι με το HMS Defender, αλλά δεν είναι απίθανο η αντίδραση αυτή να προέρχεται από όσα έγιναν την προηγούμενη ημέρα. Εμείς πλέαμε σε απόσταση 40 έως 70 ν.μ. από τις ακτές της Κριμαίας και σε καμία περίπτωση δεν μπήκαμε σε ρωσικά ύδατα», σημείωσε.

Η θέση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Με μια λιτή του ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πριν λίγο ανέφερε πως η ολλανδική φρεγάτα Evertsen, η οποία βρισκόταν σε ουδέτερα ύδατα, άλλαξε την πορεία της και άρχισε να κινείται προς το στενό του Κέρτς.

Προκειμένου να αποφευχθεί η παραβίαση των ρωσικών συνόρων, μαχητικά Su-30 και βομβαρδιστικά Su-24 πραγματοποιήσαν πτήση. Μετά από αυτό, η ολλανδική φρεγάτα άλλαξε αμέσως πορεία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τονίζει πως η πτήση ήταν σε ασφαλή απόσταση από την ολλανδική φρεγάτα και έγινε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας