Σε ναυάγιο «σέρνει» η Γερμανία τη Σύνοδο για το προσφυγικό

1334
αυστρία
Στη μίνι Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Κυριακής για το προσφυγικό, υπήρξε συμφωνία για κοινή γραμμή σε μια σειρά θεμάτων, παρά την απόφαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να μην παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και την «ανεπίσημη» διαρροή ότι ήταν απλά ένα γεύμα εργασίας χωρίς αποφάσεις.Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, από καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφεραν ότι υπήρξε συμφωνία για:

1. «Χάιδεμα» της Τουρκίας, με έγκριση άλλων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες.

2. Απόφαση για διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, π.χ. μεταξύ Γαλλίας – Αλγερίας.

3. Αύξηση των κονδυλίων – δαπανών για το προσφυγικό για τη Βόρεια Αφρική με επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ.

4. Επιπλέον συνοριοφύλακες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ισπανία.

5. Ενίσχυση της Frontex.

Οι αποφάσεις θα τεθούν και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να δοθεί «μάχη» για το προσφυγικό.

Τα παραπάνω θέλει και η Γερμανία. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ, που γνωρίζει καλά τις κινήσεις του Βερολίνου, εκτιμά ότι η κα Μέρκελ ετοιμάζεται για τη δεύτερή της «μπλόφα», ώστε να αποσπάσει όσα χρειάζεται σε μια πολύ δύσκολη για την ίδια πολιτική συγκυρία, λόγω της πίεσης του «αδελφού» κόμματος CSU: επιστροφή των προσφύγων στη χώρα εισόδου, με διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τη ρητορική της για συνολικές αποφάσεις της ΕΕ, η καγκελάριος επιδιώκει στην πραγματικότητα να δείξει ότι αφού δεν υπάρχει ομοφωνία, τότε, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να «καταφύγει» σε διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συμφωνίες.

«Συνεργός» των επιδιώξεων Μέρκελ -που φαίνεται πως κάνει άριστη χρήση της δικαιολογίας ότι «πλήττεται» από τους «συνεταίρους» της στην κυβέρνηση, για να αποσπάσει τις συμφωνίες που θέλει- είναι ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος και πήρε το βάρος πάνω του για να συγκαλέσει τη μίνι σύνοδο της Κυριακής.

Τα «σχέδια» για πιέσεις προς την Ελλάδα, που αποκάλυψε το αποκλειστικό δημοσίευμα του Euro2day.gr, προκάλεσαν αντιδράσεις στη μίνι Σύνοδο. Η οποία, όχι μόνο κατέληξε να έχει 16 συμμετέχοντες (κάτι που δεν ήθελαν Γιούνκερ και Μέρκελ), αλλά και η σοβαρή πίεση σε Ελλάδα και Ιταλία πήγε… περίπατο.

Δεχθήκαμε ουκ ολίγες «ενοχλήσεις» για το εν λόγω δημοσίευμα καθώς οι «ιθύνοντες νόες» έχουν καταρτίσει μια προσχεδιασμένη πορεία για να «βοηθήσουν» την κα Μερκελ και δεν πρόκειται να σταματήσουν στη Σύνοδο της Πέμπτης.

Λεφτά στην Τουρκία από Κομισιόν και ΕΕ

 

Στη Σύνοδο, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει να δώσει τα επόμενα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία και επιπλέον 1 δισεκατομμύριο από τα κράτη-μέλη. Σύνολο τρία δισεκατομμύρια, τη στιγμή που οι σχέσεις με την Αγκυρα και τον Ερτογάν είναι κάτι περισσότερο από ψυχρές.

Το Βερολίνο όμως και εδώ αποφάσισε ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στρατηγικός σύμμαχος στο προσφυγικό -αγνοώντας τα διμερή προβλήματα της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα- και έτσι αναμένουμε νέα «επίθεση» φιλίας από την Κομισιόν προς τον Ερντογάν, παρά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου, που η ίδια η Κομισιόν κατάγγελλε πριν από λίγο καιρό.

Αξιοπρόσεκτο δε, είναι και το γεγονός ότι με το που βγήκαν οι εκθέσεις για μη νοθεία στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Ερντογάν. Κανονικά το μήνυμα έπρεπε να έχει την υπογραφή Γιούνκερ, όμως μετά τη -λανθασμένη κατά πολλούς- κίνηση να συγκαλέσει τη μίνι σύνοδο κορυφής για να βοηθήσει την κα Μέρκελ, γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Δεν βοηθά ωστόσο ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διεμήνυσε ότι δεν θέλει να αναμειχθεί με τη μίνι Σύνοδο, δεν τη συγκάλεσε, ούτε παραβρέθηκε. Οπως αναφέρουν πηγές, ενημερώθηκε χθες από τον κ. Γιούνκερ και σήμερα βρίσκεται για «μασάζ» στο Βερολίνο.

Ο κ. Τουσκ προφανώς θέλει τον τελευταίο χρόνο της θητείας του να μη φανεί ότι εξυπηρετεί τα συγκεκριμένα συμφέροντα των ισχυρών χωρών, καθώς ο θεσμικός του ρόλος είναι η εκπροσώπηση όλων των χωρών-μελών. Κάτι που δεν κάνει ο κ. Γιούνκερ. Ενώ είναι ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος πρόεδρος της Κομισιόν από τους Ευρωπαίους πολίτες, τον τελευταίο καιρό, παρατηρητές σημειώνουν ότι με «συστάσεις» από το επιτελείο του, πέφτει στο ένα λάθος μετά το άλλο.

Πηγή: eurowday.gr – Αγγελική Παπαμιλτιάδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας