Σε δεινή κατάσταση η υγεία του Ασάνζ λόγω ψυχολογικών βασανιστηρίων

1034
ασάνζ

Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ εξαιτίας των ψυχολογικών βασανιστηρίων που υφίσταται, όπως τονίζουν 117 γιατροί, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι ο Αυστραλός δημοσιογράφος μπορεί να πεθάνει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς όπου συνεχίζει να κρατείται.

Η ομάδα των επιστημόνων από 18 χώρες σε ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, κατηγορεί τις βρετανικές αρχές ότι παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα του ιδρυτή των WikiLeaks να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, μία εβδομάδα πριν την εξέταση του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αν ο Ασάνζ πέθαινε σε βρετανική φυλακή», όπως προειδοποιούσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων Νιλς Μέλτσερ, «αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου», σημειώνουν οι υπογράφοντες του κειμένου.

Αφότου ο Ασάνζ εξετάστηκε από γιατρό το 2015 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο τρία χρόνια νωρίτερα, οι συστάσεις των γιατρών «αγνοούνται μόνιμα», προσθέτουν στην επιστολή αντίγραφο της οποίας έχει σταλεί στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και στον υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Οι γιατροί καταγγέλλουν την «πολιτικοποίηση θεμελιωδών αρχών της ιατρικής, οι επιπτώσεις της οποίας υπερβαίνουν την υπόθεση» του 49χρονου δημοσιογράφου.

«Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στον βασανισμό του κ. Ασάνζ και να του εγγυηθούν πρόσβαση σε καλύτερη περίθαλψη, πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγουν.

Τον περασμένο Νοεμβρίου ο Μέλτσερ είχε προειδοποιήσει για το ζήτημα των βασανιστηρίων μετά τα νέα ιατρικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ασάνζ: «έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο άγχους, στρες και αδυναμίας, συνηθισμένα συμπτώματα μεταξύ ανθρώπων που εκτίθενται σε παρατεταμένη και αυθαίρετη μόνιμη απομόνωση».

Συλλογή υπογραφών

Επείγουσα έκκληση απευθύνουν εδώ και λίγες μέρες και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), που ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών (πάνω από 21.000 μέχρι στιγμή) σε ένδειξη στήριξης του Αυστραλού εκφράζοντας επίσης την ανησυχία της για την υγεία του.

Η μη κυβερνητική οργάνωση δηλώνει απόλυτα αντίθετη στην έκδοση του 49χρονου, που αποκάλυψε πληροφορίες κρίσιμες για το δημόσιο συμφέρον, και υπενθυμίζει ότι θα μπορούσε να καταδικαστεί σε 175 χρόνια φυλάκισης.

Κι αυτό γιατί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες που περιλαμβάνουν δημοσίευση και παροχή πληροφοριών στους δημοσιογράφους, συνωμοσία και παραβίαση του νόμου για κατασκοπεία, επειδή το 2010 δημοσιοποίησε μέσω του αποκαλυπτικού ιστότοπου  περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Οι αμερικανικές αρχές του προσάπτουν ότι έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών από τις πηγές τους, αλλά οι RSF υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα έφερνε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλους τους δημοσιογράφους που δημοσιεύουν πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, και ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτον, εξέφρασε για ακόμα μία φορά, σε συνέντευξη στο BBC, τους φόβους του για την υγεία του γιου του, που «έχει συνεχές άγχος», και για την αμφιλεγόμενη όπως τη χαρακτήρισε ακρόαση έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με πραγματική «θανατική ποινή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας