ΣΕΒ: Πιέζει για νέες παραχωρήσεις και συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα

1045
επιβράδυνση

Την επέκταση των παραχωρήσεων και συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), επιδιώκοντας έτσι την ακόμη μεγαλύτερη είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων σε περισσότερους κερδοφόρους τομείς της Οικονομίας.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ«οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά στα χρόνια της κρίσης, από 6% του ΑΕΠ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε 3% του ΑΕΠ σήμερα». Επιπλέον αναφέρει πως «κάτω από την πίεση της παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, οι δημόσιες επενδύσεις δεν καλύπτουν καν τις αποσβέσεις, με αποτέλεσμα το απόθεμα δημοσίου κεφαλαίου να μειώνεται».

Κατά συνέπεια, ο ΣΕΒ θεωρεί ότι «είναι αναγκαία η στροφή σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, δηλαδή και σε ιδιωτικούς πόρους για τη χρηματοδότηση αναγκαίων επενδύσεων τόσο σε υποδομές και διασυνδέσεις όσο και στους υπόλοιπους τομείς που υποχρηματοδοτούνται».

Για νέες ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις εντοπίζονται οι υποδομές παιδείας, υγείας, κοινωνικής προστασίας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας που είναι από τους τομείς που δαπανώνται τα λιγότερα από το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων, καθώς και στη διαχείριση του νερού και των απορριμάτων.

Συγκεκριμένα, το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ αναφέρει πως «η χώρα μας δαπανά 3% του προϋπολογισμού επενδύσεων στην παροχή νερού (έναντι 1,1% στην ΕΕ-28), καθώς και 5,5% στη διαχείριση στερεών αποβλήτων (έναντι 1,7% στην ΕΕ-28) και 3,7% στη διαχείριση υγρών αποβλήτων (έναντι 1,8% στην ΕΕ-28)», για να καταλήξει πως «τα ανωτέρω μεγέθη πιστοποιούν τις τεράστιες αδυναμίες στη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, όπου η χώρα μας έχει καθυστερήσει στην αντιμετώπιση της σπατάλης στο νερό και της αποκομιδής των σκουπιδιών, με σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους», στις οποίες συμπεριλαμβάνει και την καύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας