Σαλβίνι: Να γίνει η Ιταλία ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ

778
σαλβίνι
Την επιθυμία της Ιταλίας να καταστεί ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

 

Ο Σαλβίνι, ο οποίος δεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο, κατέστησε σαφές ότι βλέπει μία ευκαιρία να δημιουργήσει μια στενότερη αμερικανοϊταλική σχέση σε μια εποχή ευρωπαϊκής αναταραχής και ευθυγράμμισης μεταξύ των λαϊκιστικών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες.

«Σε μία περίοδο που οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εύθραυστοι και αλλάζουν σημαντικά, η Ιταλία επιθυμεί να αποτελέσει τον πιο σταθερό, αποτελεσματικό και αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον Πομπέο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του χαιρέτισε την αξία των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο Πενς επέμεινε στις «κοινές προτεραιότητες» Ιταλίας και ΗΠΑ.

Ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της Ιταλίας, ο Σαλβίνι φάνηκε αποφασισμένος να επαναπροσδιορίσει την ιταλική διπλωματία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, υπογραμμίζοντας ότι μοιράζεται ένα «κοινό όραμα» με την Ουάσιγκτον για την Κίνα, το Ιράν, τη Βενεζουέλα, τη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή.

Η Ιταλία ακολουθεί συχνά προσεκτικές γραμμές σε βασικούς διπλωματικούς τομείς, επιδιώκοντας να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ διαφόρων κόσμων.

Χαρακτηριστικές της πρόθεσής του Σαλβίνι να φέρει την Ιταλία πιο κοντά στις ΗΠΑ ήταν οι επικρίσεις του προς την ιταλική κυβέρνηση επειδή δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη επισήμως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της  Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Ε.Ε. και της Λατινικής Αμερικής. «Αν εξαρτιόταν από εμένα, θα τον είχα ήδη αναγνωρίσει», τόνισε κατά τη  συνέντευξη Τύπου.

Ο Σαλβίνι προσπάθησε να ενισχύσει το διεθνές κύρος του υπογραμμίζοντας «το κοινό όραμα» που μοιράζεται με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά «το Ιράν, τη Λιβύη, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, τις ανησυχίες για την κινεζική αλαζονεία στην Ευρώπη και την αφρικανική ήπειρο».

Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σαλβίνι στην Ουάσιγκτον, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στη Huawei να υποβάλει προσφορά για την ανάπτυξη υποδομών στην Ιταλία μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Δύσης.

Ο θαυμασμός του Σαλβίνι για τον Τραμπ είναι γνωστός ήδη από τις αμερικανικές εκλογές του 2016, καθώς ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που τον είχε υποστηρίξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας