Σήμερα ξεκινάει η τουρκική άσκηση «Γαλάζια-Πατρίδα»-Σκοτεινιάζει το Αιγαίο με δεκάδες UAV

924
Σκοτεινιάζει το Αιγαίο με δεκάδες UAV

Με περίπου 100 πολεμικά σκάφη επιφανείας και υποβρύχια, καθώς και αριθμό σκαφών μεγάλου εκτοπίσματος και ισχύος πυρός κανονιοφόρου της Ακτοφυλακής, η Άγκυρα προχωρά σε μία τεράστια επίδειξη ισχύος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από αύριο με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan-2019). 

Θα συμμετέχουν εκτός από πλοία, ομάδες ειδικών δυνάμεων SAT και SAS, χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις και η τουρκική ακτοφυλακή. Θα διεξαχθεί σε μία ευρεία έκταση 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης 27 αεροσκάφη του Ναυτικού και 20 ελικόπτερα συμμετέχουν στην άσκηση, καθώς και δεκάδες αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας, αλλά και πάνω από 15 μονάδες ελέγχου μη επανδρωμένων και αναγνωριστικών UAV.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν θα συναντηθεί στις 10 Μαρτίου με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν στα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού, όπου τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα του Αιγαίο και των σχέσεων με Ελλάδα.

Ο Β.Πούτιν γνωρίζει με σαφήνεια το το έρχεται το 2021 στο ελληνοτουρκικό μέτωπο και η Μόσχα έχει επιχειρήσει να προειδοποιήσει την Ελλάδα, όπως είχε κάνει και τον Φεβρουάριο του 2018, λίγες ημέρες πριν την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Εις ώτα μη ακουόντων, όμως.

Όλα αυτά ενώ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φ.Ντονμέζ προανήγγειλε έξοδο και έρευνες μέχρι τον Ιούνιο του ερευνητικού σκάφους “Barbaros”.

Mέχρι τότε όμως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα, κι ενώ το εσωτερικό μέτωπο είναι διχασμένο λόγω των αλλεπάλληλων κυβερνητικών σκανδάλων:

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της τελευταίας διετίας που θα έχει μια ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με τις άλλες αεροναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας: Τα σενάρια προβλέπουν ευρεία χρήση μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών παρατήρησης από χερσαίες βάσεις.

Συγκεκριμένα προβλέπονται σενάρια προσβολής εχθρικών σκαφών επιφανείας από μαχητικά UAV Bayractar TB2 με το νέο πύραυλο αέρος-επιφανείας MAM-L ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί και έχει αποδείξει την υψηλή ακρίβειά του σε ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού στην Μαύρη Θάλασσα.

Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι τα ελληνικά σκάφη επιφανείας δεν έχουν την δυνατότητα να εντοπίσουν τα UAV Bayractar TB2 πριν εκτοξεύσουν μαζικές επιθέσεις κατά αυτών επιτυγχάνοντας κορεσμό της αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας των πλοίων αυτών με αποτέλεσμα την εξουδετέρωσή τους.

To κάθε Bayractar TB2 μεταφέρει μέχρι 4 MAM-L (φωτό) και υπολογίζεται από τους Τούρκους ότι αρκούν δύο μόλις αεροσκάφη για να επιτύχουν σε οκτώ εκτοξεύσεις τουλάχιστον ένα πλήγμα σε σκάφος μεγέθους φρεγάτας “S” και να το ακινητοποιήσουν.

Είναι ένα επιχειρησιακό σενάριο που όντως το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν το έχει αντιμετωπίσει ακόμα και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να αποδειχθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα του.

Ταυτόχρονα στην τελική φάση που θα περιλαμβάνει απόβαση, θα χρησιμοποιηθούν βάσει των σεναρίων αναγνωριστικά MALE ANKA μέσα στη νύχτα και εν συνεχεία θα κτυπηθούν οι εντοπισμένες θέσεις από Bayractar TB2, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά α/α OSA AKM που προστατεύουν τα νησιά του Α.Αιγαίου.

Είναι γεγονός ότι ο συνδυασμός Bayractar TB2/MAM-L έχει καταστρέψει πάνω από 25 αυτοκινούμενα πυραυλικά α/α OSA AKM σε Λιβύη και Αρμενία, όπως και τα πολύ ανώτερα των OSA AKM, Pantsir S.1, οπότε οι Τούρκοι γνωρίζουν πώς να επιχειρούν και να τα καταστρέφουν χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Το ζήτημα αντιμετώπισης των τουρκικών UAV που θα αποτελούν και το βασικό όπλο του τουρκικού «μίνι» αεροπλανοφόρου TCG Anadolu, πριν τον εξοπλισμό του μ μαχητικά αεροσκάφη είναι κάτι παραπάνω από δισεπίλυτο.

Το χειρότερο: Ουδείς από ελληνικής πλευράς δείχνει να ενδιαφέρεται για την απόκτηση δυνατοτήτων αντιμετώπισής τους σε όλο το φάσμα του δυνητικού μετώπου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας