Ρωσία: Κλείνει το γραφείο της «Deutsche-Welle» μετά απαγόρευση «Russia-Today» στη Γερμανία

682
Ρωσία: Κλείνει το γραφείο της «Deutsche-Welle»

H Ρωσία αναθέτει στα αρμόδια όργανα να εξετάσουν το ζήτημα της αναγνώρισης της Deutche Welle ως «ΜΜΕ – ξένος πράκτορας»

Η Μόσχα απαγόρευσε στη γερμανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Deutsche Welle (DW) να εκπέμπει δορυφορικά και να προβαίνει σε άλλου είδους μεταδόσεις στη Ρωσία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, ακυρώνει τις διαπιστεύσεις όλων των συνεργατών του γραφείου της DW στη Μόσχα, κλείνει το γραφείο ανταποκριτή και θα εξετάσει το ζήτημα να συμπεριλάβει τη γερμανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία στο μητρώο των «ΜΜΕ – ξένοι πράκτορες».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Μόσχα, ως πρώτο μέτρο με το οποίο απαντά στην απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις μεταδόσεις του γερμανόφωνου ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού RT (Russia Today) DE, κλείνει το γραφείο ανταποκριτή στη Μόσχα της ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας Deutche Welle και ακυρώνει τις διαπιστεύσεις όλων των συνεργατών του γραφείου της Deutche Welle στη Ρωσία.

Παράλληλα, η Ρωσία αναθέτει στα αρμόδια όργανα να εξετάσουν το ζήτημα της αναγνώρισης της Deutche Welle ως «ΜΜΕ – ξένος πράκτορας».

Επίσης, η Μόσχα αρχίζει να καταρτίζει κατάλογο με τα ονόματα εκπροσώπων των κρατικών οργανισμών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που αποφάσισαν την απαγόρευση των μεταδόσεων του σταθμού Russia Today DE στη Γερμανία, στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στη Ρωσία.

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ελήφθη ως απάντηση στην απόφαση που έλαβε η Γερμανία να απαγορεύσει τη δορυφορική και on-line μετάδοση του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού RT DE στη Γερμανία. Η Επιτροπή Αδειοδότησης και Εποπτείας (ΖΑΚ), που είναι η ρυθμιστική αρχή για τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στη Γερμανία, πήρε τη σχετική απόφαση στις 2 Φεβρουαρίου, την οποία αιτιολόγησε υποστηρίζοντας ότι το RT DE δεν έχει την απαιτούμενη άδεια για να μεταδίδει στη Γερμανία, σύμφωνα με τον ισχύοντα «κρατικό νόμο περί εκσυγχρονισμού της κατάστασης για τα ΜΜΕ στη Γερμανία».

Η Υπηρεσία μέσων ενημέρωσης των ομόσπονδων κρατών του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου (ΜΑΒΒ) και η Επιτροπή Αδειοδότησης και Εποπτείας (ZAK) είχαν δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι το RT DE δεν μπορεί να μεταδίδει στη Γερμανία χρησιμοποιώντας σερβική άδεια.

H Deutsche Welle προς το παρόν δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση για την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ότι απαγορεύει τη μετάδοση στη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της DW Κριστόφ Γιούμπελτ στο περιοδικό Der Spiegel.

«Προς το παρόν δεν μας ήρθε τίποτα επίσημα, ούτε στο Βερολίνο ούτε στη Μόσχα» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι έμαθαν για την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης από τα μέσα ενημέρωσης και πως η DW θα ανακοινώσει αργότερα τη θέση της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας