Πως η Ρωσία κερδίζει χωρίς εισβολή-Καταρρέουν οι ΗΠΑ. Χάνουν την Ευρώπη

3643
Πως η Ρωσία κερδίζει χωρίς εισβολή

Η ουκρανική κρίση έχει τεράστια σημασία και έντονο συμβολισμό σε παγκόσμιο επίπεδο – Οι εξελίξεις θα διαμορφώσουν την «επόμενη μέρα» διεθνώς

Η κρίση στην Ουκρανία που εκτυλίσσεται επί του παρόντος δείχνει πώς η Δύση εξετάζει τις πιθανότητες σύγκρουσης με έναν αντίπαλο, τόσο ισχυρό όσο η ίδια.
Το πώς επιλύεται η κρίση στην Ουκρανία είναι μόνο μια πτυχή του γεωπολιτικού πόκερ.
Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και αν η Δύση υποστηρίξει το Κίεβο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Έχει σημασία, αν η Ρωσία κερδίσει γρήγορα ή αν δεν συμβεί τίποτα.
Ωστόσο ό,τι συμβεί στην Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Μέση Ανατολή.
Η έκβαση της ουκρανικής κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοιες πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Κατάρρευση της Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων

Μία αποτυχία των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα σηματοδοτήσει ότι, η Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον έχει καταρρεύσει και μία νέα κατάσταση διαμορφώνεται, αναφέρει σε ανάλυσή της η Jerusalem Post.
Ο λόγος που αυτό έχει σημασία οφείλεται στο γεγονός ότι, ακόμη και πριν από τον παραμικρό πυροβολισμό, μεγάλες χώρες όπως η Κίνα έχουν δείξει πώς θα αντιδράσουν.
Επί του παρόντος η Κίνα δεν φαίνεται να ανησυχεί.
Η Τουρκία,
 η οποία πουλά drones στην Ουκρανία αλλά συνεργάζεται με τη Ρωσία στη Συρία, επίσης δεν φαίνεται να ανησυχεί.
Και το Ιράν δεν φαίνεται να ανησυχεί.
Η συμμαχία Κίνας-Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας που συχνά συνεργάζεται για να αμφισβητήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης είναι μέρος μιας αναδυόμενης Νέας Παγκόσμιας Τάξης.
Αυτή η τάξη δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό για να αμφισβητήσει την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1990.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων 

Συμβολίζεται από συναντήσεις σε διάφορα φόρουμ όπως η «Διαδικασία της Αστάνα» για τη Συρία και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης.
Η απάντηση της Δύσης στην ουκρανική κρίση θα μπορούσε να ήταν η αποστολή όπλων και η απομάκρυνση του προσωπικού των πρεσβειών των δυτικών χωρών.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Ενώ η Ρωσία σκληραίνει τη ρητορική της, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες αναδιπλώνονται και απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Κίεβο, γεγονότα που φαίνεται να συνιστούν επικύρωση μίας διαμορφωθείσας κατάστασης.
Κατά μία έννοια αναγνωρίζεται ένα τετελεσμένος γεγονός, σαν να έχει ήδη συμβεί η εισβολή.

111_4.JPG
Κέρδισε η Ρωσία χωρίς εισβολή;

Κέρδισε η Ρωσία χωρίς στην πραγματικότητα να χρειαστεί να κάνει τίποτα;
Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως η Ρωσία κατάφερε να αφήσει πίσω της ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και ήδη και έχει δείξει ότι η πίεση με τη μορφή συγκέντρωσης στρατευμάτων μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στη Δύση, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.
Ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμφανιστεί αρκετά ισχυρές ως προς την ανάγκη να υπερασπιστούν την Ουκρανία, οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ μοιάζουν μουδιασμένοι.
Ενώ χώρες που βρίσκονταν στο παρελθόν υπό σοβιετική επιρροή ή κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής που έχουν σθεναρή αντιρωσική στάση, δεν είναι σαφές τι θα πράξουν χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία.
Αυτό μας επιτρέπει να πάρουμε μια γεύση του τι θα ακολουθήσει.
Είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες», αυτή που αποτέλεσε τη λεγόμενη «Νέα Παγκόσμια Τάξη» του μεταπολεμικού καθεστώτος του Κόλπου, είναι σε μεγάλο βαθμό σε αποδρομή.
tank.JPG
Το τέλος του δόγματος Bush

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Geοrge Bush ο πρεσβύτερος πίστευε ότι στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εδραιώσουν αυτή την Τάξη.
Ωστόσο , το φιάσκο μετά την εισβολή στο Ιράκ και η αμερικανική κατάρρευση στο Αφγανιστάν κατέδειξαν σε μεγάλο βαθμό πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν πραγματικά να επιβάλουν μια παγκόσμια τάξη, πόσο μάλλον να κερδίσουν έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας .
Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πέρασαν από την ανθρωπιστική παρέμβαση και τον ρόλο του «παγκόσμιου αστυνομικού» τη δεκαετία του 1990 σε στενά εστιασμένες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
Στην πορεία, πολλές χώρες άδραξαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την «ενασχόληση» των ΗΠΑ σε μέρη όπως το Αφγανιστάν και την επιθυμία των Αμερικανών πολιτών να τερματιστούν πια οι «ατελείωτοι πόλεμοι».

Το ισχυρό δίδυμο Ρωσίας – Κίνας

Αυτές οι χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα έχουν γίνει πιο ισχυρές.
Η Ρωσία έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να επιβάλει τους κανόνες της στον Καύκασο και επίσης έχει στείλει δυνάμεις στη Συρία.
Έχει παρέμβει στη Λιβύη και την Αφρική και πουλάει όλο και περισσότερο τα όπλα της στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ επικρατεί διχασμός σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Αμερικανοί δεν θέλουν πραγματικά να εμπλακούν σε έναν μακρινό πόλεμο.
Την τάση αυτή στις ΗΠΑ την αντιλαμβάνεται η Μόσχα.
Αυτό σημαίνει ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής, τουλάχιστον συμβολικά, για το πώς αλλάζει αυτή η Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων.
post_2.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας