Αυτάρκεια

1070
Αυτάρκεια

Εν μέσω της ύφεσης η οποία συνεχώς θα επιδεινώνεται με άνοδο του στασιμοπληθωρισμού, -η αύξηση της εποχιακής απασχόλησης ένεκα του θέρους δημιουργεί πλασματική εικόνα- μείωση του διαθέσιμου και πραγματικού εισοδήματος,όπως και των όποιων επενδύσεων,η κυβέρνηση της Ν.Δ.-εντός μεσαίας ή βραχείας προεκλογικής περιόδου- αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ,δηλώνοντας ταυτοχρόνως στον επιχειρηματικό κόσμο,ότι το διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία τον βοήθησε με ελαφρύνσεις και παροχές. Η συγκεκριμένη αύξηση υπολείπεται του ρυθμού του πληθωρισμού-αυτήν την στιγμή- κατά 2%. Θεωρείται και είναι περισσότερον από βέβαιον ότι ο πληθωρισμός θα αυξάνεται συνεχώς το επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε και ο καθηγητής των Οικονομικών Επιστημών στο University College London και επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σερ Ρίτσαρντ Μπλάντελ (“Το Βήμα” 24-4-2022) με βάση ότι”[….] Πρώτον οι <καθυστερήσεις> στα θέματα υγείας και εκπαίδευσης που δημιούργησε η πανδημία. Δεύτερον,οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που ήταν ήδη εμφανείς πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η άνοδος των συνολικών τιμών μέσω της διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού. Τρίτον,η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση εκτοπισμένων οικογενειών από την Ουκρανία. Όλες αυτές οι προκλήσεις υποδηλώνουν ότι θα αντιμετωπίσουμε μία περίοδο πτώσης του βιοτικού επιπέδου τόσο λόγω των υφηλότερων φόρων όσο και λόγω των υψηλότερων τιμών. Το πως θα πλοηγηθούμε τα επόμενα 5-10 χρόνια θα είναι κρίσιμο[….]”

Όπως καθίσταται αντιληπτό,οι όποιες αυξήσεις μισθών και συντάξεων έχουν περίπου ήδη εξανεμιστεί. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί και με βάση τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις,όσο και τις επόμενες, ότι η πολιτική παροχών που εφάρμοσε στις περιόδους του εγκλεισμού και της στερήσεως της ελευθερίας των πολιτών υπερκεράστηκε από την δυσαρέσκεια των πολιτών που προκάλεσε η αλλοπρόσαλη,αντιφάσκουσα,αναποτελεσματική και αυτοαναιρούμενη πολιτική της στο θέμα της αντιμετωπίσεως του ιού. Το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα καταδείξει ότι και η νέα πολιτική παροχών που ακολουθεί,θα εκληφθεί αρνητικά από τους πολίτες μπροστά στην ανύπαρκτη οικονομική πολιτική στην υπάρχουσα και κλιμακούμενη αυξητικά οικονομική κρίση. Μία πολιτική που πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην αυτάρκεια και στην προστασία της Ελληνικής οικονομίας,μειώνοντας τις εισαγωγές και αυξάνοντας,κατά το δυνατόν,τις εξαγωγές. Μία πολιτική προσανατολισμένη στην πλήρη αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Ελλάδας,καθιστώντας την,κατά το δυνατόν,αυτάρκη. Η συγκεκριμένη ευθύνη φυσικά αφορά όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολιτεύσεως-με εξαίρεση την προσπάθεια,την πρώτη τετραετία άσκησης εξουσίας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- οι οποίες δεν είχαν αυτόν τον εθνικό προσανατολισμό της οικονομίας,ως προς την οικονομική αυτάρκεια της Ελλάδας. Η εξαρτημένη οικονομική πολιτική της Ελλάδας,την καθιστά αδύναμη και ανίσχυρη ως προς την άσκηση μίας πραγματικά ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής. Η μονόπλευρη στήριξη της οικονομίας από τον τουρισμό αποτελεί διαχρονικά ιστορικό οικονομικό λάθος.Ένας Ελληνικού τύπου μερκαντιλισμός,συνεπικουρούμενος με άσκηση προστατευτισμού και ανάπτυξης του εθνικού πλούτου της Ελλάδας και εφαρμογή των αρχών του Κευνσιανισμού,μπορεί και τώρα,εάν υπάρξει πολιτική βούληση,να περιορίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης,που ενδέχεται να έχει και δεκαετή διάρκεια.

Σύμφωνα με το δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland,βάσει δημοσκοπήσεως το 65% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη στον πόλεμο και το 39% δεν θέλει η Ελλάδα να συμμετάσχει στις κυρώσεις της Ε.Ε κατά της Ρωσίας,ενώ άνω του 33% δείχνει “κατανόηση” για την ρωσική εισβολή,κάτι που μπορεί να εξηγηθεί με τις εμπειρίες της οικονομικής κρίσης και την κοινή πίστη στην Ορθοδοξία (” Εφ. Συν” 16-17/4/2022). Άραγε αυτό το 65% κυρίως,δεν δείχνει την μεγάλη απόσταση μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής της κυβερνήσεως στο συγκεκριμένο θέμα; Το μέγα φυσικά ερώτημα είναι πώς θα εκφραστεί αυτό το 65% μπροστά στην κάλπη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουκρανία του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ- Βάλτερ Σταινμάιερ. Προφανώς η έπαρση και η αλαζονεία που τον χαρακτηρίζει,του επιτρέπει εν μέσω πολέμου να προσβάλει με αυτόν τον τρόπο την Γερμανία και επ’ αυτού, ουδείς ουδέν λέγει.Το ότι ο συγκεκριμένος πόλεμος διεξάγεται επί της ουσίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας γίνεται φανερό από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ προμηθεύει με νέο πολεμικό υλικό την Ουκρανία όπως οβίδες,ρουκέτες,ραντάρ,βλήματα,άρματα μάχης,πέραν των αντιαρματικών όπλων Javelin  και των αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger (“Το Βήμα” 24-4-2022).

Όπως όλα δείχνουν η ελπίδα της ειρήνης συνεχώς απομακρύνεται και εδραιώνεται ο πόλεμος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας