Πρόκληση Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα

808
γιλντιρίμ

To ΓΕΕΘΑ αγνοεί το γεγονός και για ποια βραχονησίδα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Πιθανότατα, όμως, πρόκειται για τη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, όπου η ελληνική σημαία υψώθηκε την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία τριών νεαρών.
Νέο επεισόδιο στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις έρχεται να προστεθεί σήμερα, Δευτέρα. Ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι κατέβηκε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, την ώρα που το ΓΕΕΘΑ δηλώνει άγνοια εάν σημειώθηκε όντως τέτοιο περιστατικό. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι τρεις νεαροί την περασμένη Παρασκευή ύψωσαν μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας, και πιο συγκεκριμένα στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε την ελληνική σημαία

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε τη Δευτέρα πως η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα. Ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε πως η ελληνική πλευρά συνεχίζει την προκλητικότητα, και μίλησε για μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρενέβη η ακτοφυλακή και κατέβασε την ελληνική σημαία.
«Συστήνουμε στην Ελλάδα», πρόσθεσε, «να μείνει μακριά από προβοκάτσιες» .
«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα ανοικτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Γιλντιρίμ μιλώντας για τα νησάκια Ντιντίμ, αναφέρθηκε σε δύο βραχονησίδες, που βρίσκονται ανατολικά από το Φαρμακονήσι, στα ανοιχτά της πόλης Ντιντίμ, στην επαρχία του Αϊδινίου. Είναι περιοχές που εδώ και καιρό η Αγκυρα αμφισβητεί κι έχει «γκριζάρει».
Στο περιστατικό ανεφέρθει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, που όμως ισχυρίσθηκε ότι ήταν  Τούρκοι κομάντος αυτοί που κατέβασαν τη σημαία από τη μικρονησίδα “Μικρός Ανθρωποφάς”.
Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η συνθήκη της Λωζάνης έχει ασάφειες από τις οποίες προκύπτουν τα προβλήματα με την κυριότητα των βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Οι «γκρίζες» νησίδες

Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές» από την Άγκυρα.
Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.
Αν και το ΓΕΕΘΑ δε γνωρίζει για ποια βραχονησίδα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, φαίνεται ότι πρόκειται για τη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

Η νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς

Σύμφωνα με το samos24.gr, στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, ύστερα από πρωτοβουλία τριών νεαρών από τους Φούρνους Κορσεών, υψώθηκε η ελληνική σημαία, στο ψηλότερο σημείο της νησίδας, την Παρασκευή 13 Απριλίου.
Ο Μικρός Ανθρωποφάς είναι μια ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας και ενδεχομένως να είναι αυτή η βραχονησίδα για την οποία μιλά ο Γιλντιρίμ.
fournoi-567x600
Οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού έρχονται σε συνέχεια των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, παρά το γεγονός ότι ο Μπ. Γιλντιρίμ πριν από λίγες ημέρες είχε τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα για να συλλυπηθεί για τον άτυχο σμηναγό του Μιράζ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις, κάτι που προφανώς ο τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να μην τηρήσει.

Ανάγκη προετοιμασμένων και σχεδιασμένων κινήσεων

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι σε αυτήν την πολύ λεπτή και τεταμένη φάση που διανύουν με ευθύνη της Τουρκίας οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να αποφευχθούν από ελληνικής πλευράς σπασμωδικές και εφετζίδικες κινήσεις, είτε από δημόσιες αρχές είναι αυτές είτε από πολίτες, που δεν είναι καλά προετοιμασμένες, δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό και δεν προβλέπουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Τζανακόπουλος για δηλώσεις Γιλντιρίμ: Δεν επιβεβαιώνεται περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος

Χαρακτήρισε «προκλητική και καταδικαστέα» τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού
Δεν επιβεβαιώνεται κανέnα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλιντιρίμ ότι Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από βραχονησίδα.
«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο ΠΘ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο ΠΘ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα.
Όσον αφορά τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού τη χαρακτήρισε «προκλητική και καταδικαστέα». «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Από τη δική μας θέση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να υπενθυμίζουμε ότι η εδαφική κυριαρχια της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη και να καλούμε τη Τουρκία να σεβαστεί τις συνθήκες που και ίδια έχει υπογράψει» πρόσθεσε για το θέμα.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται κλιμάκωση και αν πρόκειται για περιστατικό τύπου Ιμίων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «ο κ. Γλιντριμ θα έπρεπε να είναι προσεκτικός όταν μιλά για προκλητικότητα» κατηγορώντας την τουρκική πλευρά ότι «οξύνει την αντιπαράθεση». «Δεν θεωρώ ότι η όξυνση που επιλέγει η Τουρκία βοηθά, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση» πρόσθεσε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας