Πρόεδρος ΠΟΠΟΚΠ: Το περίφημο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι… έλλειμμα και πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ

2152
εφκα

Περίπου 30.000 νέοι συνταξιούχοι θυσιάζονται προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εμφανίσει αυτό το περίφημο πλεόνασμα, ύψους 1,52 δισ. εντός του 2017, το οποίο δεν είναι παρά… έλλειμμα που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο 33ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, που πραγματοποιείται στις 28-29 Ιουνίου, ο πρόεδρός της Αντώνης Κουρούκλης, αμφισβητώντας τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ για θετικό συνολικό αποτέλεσμα ύψους (εδώ αναλυτικά η εισήγηση).

Όπως υπογράμμισε, αυτό στηρίχθηκε σε ένα λογιστικό τρικ, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για συντάξεις, ύψους 592 εκατ, δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και αθροίστηκε στο πλεόνασμα του 2017, καθώς δε μεταφέρθηκε και δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του 2018, επειδή ο κύριος όγκος των συντάξεων που αντιστοιχούσαν στο συγκεκριμένο ποσό καταβλήθηκαν τελικά εντός του 2017 από την έκτακτη επιχορήγηση (σ.σ.: στο πλαίσιο του προγράμματος εξόφλησης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης). Από το συνολικό ποσό των 885 εκατ. του 2017, εγγράφηκαν περίπου 645 εκατ. ευρώ, πληρώθηκαν συντάξεις, ύψους 484 εκατ. ευρώ, και περίπου 160 εκατ. ευρώω μεταφέρθηκαν στο 2018.

Αυτό που ουσιαστικά λέει η ΠΟΠΟΚΠ, διά στόματος του πρόεδρου της, είναι πως -αντί με την έκτακτη επιχορήγηση να καταβληθεί ένας μεγάλος αριθμός επιπλέον συντάξεων από το στοκ των καθυστερούμενων- καταβλήθηκαν μόνο αυτές που έτσι κι αλλιώς θα εκδίδονταν εντός του 2017«βαφτίζοντας» ένα μέρος ληξιπρόθεσμες και οι οποίες θα πληρώνονταν από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και όχι από τον τακτικό προυπολογισμό.

Στο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων με πίνακες κάποια πραγματικά παραδείγματα παλαιών συντάξεων του ΤΕΒΕ με τον επανυπολογισμό τους σύμφωνα με το Ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και κάποια πραγματικά παραδείγματα που αφορούν σε συντάξεις χηρείας του ΤΕΒΕ, πάλι σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο.

Πάντως, σε απαντητική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ισχυρίζεται ότι η ΠΟΠΟΚΠ επιχειρεί «να διαστρεβλώσει την αλήθεια για τη θετική πορεία του ΕΦΚΑ και την πλεονασματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Ωστόσο, αυτοί που γνωρίζουν καλά είναι εκείνοι που βρίσκονται μέσα στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης, και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία., που αντιμετωπίζουν δεκάδες προβλήματα με τη δυσλειτουργία του ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων η έλλειψη προσωπικού, καθαριότητας και κλιματισμού, παράγοντες που συντελούν σε ένα περιβάλλον επικίνδυνο και ανθυγιεινό, όχι μόνον για τους εργαζομένους αλλά και για τους πολίτες.

Μάλιστα, όσον αφορά στη δυσλειτουργία του ΕΦΚΑ, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο από την αιφνίδια απόσπαση εργαζομένων στις ομάδες επανυπολογισμού των συντάξεων (το γνωστό σφαγείο), με αποτέλεσμα να υπάρχουν στις υπηρεσίες κρίσιμα αντικείμενα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται από κανέναν υπάλληλο. «Είναι τέτοιος δε «ο ζήλος» της Διοίκησης και κάποιων «παρατρεχάμενων» υπηρεσιακών παραγόντων που απειλούν τους συναδέλφους ακόμη και με ακύρωση των καλοκαιρινών αδειών, προκειμένου να ολοκληρωθεί μέχρι 31/8/2018 το «θεάρεστο» έργο του επανυπολογισμού», όπως έχει καταγγείλει εξάλλου ο ΠΣΕ-ΟΑΕΕ.

Νέοι διοικητές σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης ΤάσουΠετρόπουλου για το διορισμό του Λάμπρου Σέμπου στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ και του Νικόλαου Μπρίκη στη θέση του διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ.

*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας