Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών ΠΕ: Πραγματικοί αγώνες τώρα! (14/3-13:00)

737
εκπαιδευτικών

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της 14ης Μαρτίου και τη συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 13.00 | Για την υπεράσπιση όλων των θέσεων εργασίας, για την κατάργηση του προσοντολογίου, για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών

Βρισκόμαστε πια στην πιο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον των χιλιάδων αναπληρωτών στην εκπαίδευση: Το υπουργείο ετοιμάζεται να φέρει την πρώτη προκήρυξη για «προσλήψεις» με το ν.4589/2019 και το προσοντολόγιο στην ειδική αγωγή – χωρίς χρονικό ορίζοντα στην υλοποίησή τους, σε συνδυασμό με την προώθηση τριμελών επιτροπών «εκπαιδευτικής υποστήριξης» στα σχολεία για να ξεμπερδέψει σε πρώτη φάση με τον θεσμό της παράλληλης στήριξης και σε συνέχεια με τα τμήματα ένταξης, ενώ ανοίγει την πονηρή συζήτηση της αλλαγής του σχολικού ωραρίου  σε  9π.μ. – 3 μμ, επιχειρώντας να συρρικνώσει δραματικά το ωράριο του ολοήμερου σχολείου και του προσωπικού σε αυτό.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα υποβαθμισθεί το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο. Το Υπουργείο, βάζοντας τους αναπληρωτές σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων και τίτλων επιμορφώσεων με την καθιέρωση του προσοντολογίου στις επόμενες συμβάσεις, θα αφήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς έξω από τα σχολεία καθιστώντας τους ίδιους ως υπεύθυνους για την ανεργία τους, μιας και για πολλούς λόγους, όπως οι περιοχές στις οποίες εργάστηκαν ή η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επέτρεψαν να αποκτήσουν διπλώματα και τίτλους σπουδών, που σε καμιά περίπτωση όμως δεν αποτελούν ικανές ούτε αναγκαίες προϋποθέσεις για την κατοχύρωση του επαγγελματικού τους δικαιώματος ως εκπαιδευτικών.

Μπροστά σε αυτές τις ιστορικές προκλήσεις για τον κλάδο και ύστερα από τις τριήμερες κινητοποιήσεις του Γενάρη, που δεν έφτασαν για να επιβάλουν την απόσυρση του προσοντολογίου, η ΔΟΕ στην οποία συνεργάζονται αρμονικά οι συνδικαλιστικοί βραχίονες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να εναλλάσσει την απραξία της με την ανοιχτή υποστήριξη των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, μιας και δε συζητά την απόσυρση του νόμου και τη μη εφαρμογή του, αλλά οριακές βελτιωτικές προτάσεις. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη στάση της στην προώθηση της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης και τις ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης, μια στάση που αφήνει ακάλυπτο τον κλάδο απέναντι στον εργασιακό εφιάλτη που βρίσκεται προ των πυλών, η Ομοσπονδία αποτελεί για τον κλάδο τον κρίσιμο αναμεταδότη για όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που επιβάλλονται με τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Ο συντονισμός της ΔΟΕ με τους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης για μια τάχα «δίχρονη προσχολική αγωγή» που αφήνει εκτός παιδιάς όλα τα προνήπια στα κρίσιμα αστικά κέντρα και δεν προβλέπει κανένα μόνιμο διορισμό νηπιαγωγού, αλλά και την πρόσθεση μόνο ενός μήνα στην άδεια λοχίας των αναπληρωτριών, ρύθμιση που σφραγίζει τις απαράδεκτες διακρίσεις και τα άνισα δικαιώματα μεταξύ αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών, την καθιστά ένα παντός καιρού κυβερνητικό συνεργάτη  σηματοδοτώντας ακόμα περισσότερο την ανάγκη της μαχόμενης εκπαίδευσης να  πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια της.

Οι εκπαιδευτικοί της βάσης όμως, όλοι και όλες εμείς που υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο, δεν εφησυχάζουμε. Το αποδείξαμε με τις κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου, το αποδεικνύουμε αυτή την περίοδο με το μπλοκάρισμα των σεμιναρίων των συντονιστών για την αξιολόγηση, με τις αποφάσεις δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια στην αξιολόγηση και την κήρυξη απεργίας-αποχής, την αποχή από τη συγκρότηση των τριμελών επιτροπών εκπαιδευτικής υποστήριξης.

Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών που βρέθηκε με όλες τις δυνάμεις της στην καρδιά αυτών των αγώνων, δε θεωρεί πως υπάρχει άλλος στόχος, άλλη επιδίωξη, άλλη αξιοποίηση αυτών των αγώνων εκτός από τη συνέχισή τους μέχρι τη νίκη! Μια νίκη που σήμερα περνάει από το μπλοκάρισμα των νομοθετημάτων της αναδιάρθρωσης και την κατάργησή τους. Οι δυνάμεις του αγώνα πρέπει τώρα να αποβάλουν κάθε πειρασμό για συμβολική συνέχιση και εκλογική κεφαλαιοποίηση αυτών των κινητοποιήσεων και να αφοσιωθούν αποκλειστικά στην κλιμάκωση και τη νικηφόρα προοπτική τους, ιδιαίτερα σήμερα που οι κυβερνώντες αναζητούν χρόνο και τρόπο για να τρέξουν τα νομοθετήματά τους – και δεν πρέπει να βρουν!

Για να νικήσουμε όμως, χρειάζεται ουσιαστικός αγώνας και κοινό μέτωπο όλης της εκπαίδευσης. Καλούμε τους πρωτοβάθμιους συλλόγους και το Συντονιστικό των Αναπληρωτών να προχωρήσουν άμεσα σε νέο κύκλο συνελεύσεων για το σχεδιασμό κινητοποιήσεων και την προετοιμασία ενός νικηφόρου απεργιακού αγώνα μέχρι την κατάργηση και μη εφαρμογή του νόμου-έκτρωμα, που ψηφίστηκε το Γενάρη. Η ΔΟΕ οφείλει να καλέσει σε νέο γενικευμένο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων και τα πρωτοβάθμια σωματεία, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων και συνέβαλαν σημαντικά με το συντονισμό της δράσης τους, την ενεργοποίηση του απεργιακών ταμείων και τις επιτροπές αγώνα των αναπληρωτών, να μην αφήσουν καμιά κρίσιμη μέρα χαμένη.

Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο θεατές σε ένα έργο που προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουμε ημερομηνία λήξης. Φτάνει πια με τα ψεύτικα προεκλογικά διλήμματα και την επίθεση στην παιδεία για το ποιος εφαρμόζει καλύτερα τα μνημόνια και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Θα συνεχίζουμε να παλεύουμε, θα υπάρχουμε και θα ακουγόμαστε  μόνο όσο αγωνιζόμαστε!

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της 14ης Μαρτίου και τη συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 13.00.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας