Προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ –καταλύτης για πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα

959
προεδρικές
Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να λάβει ποσοστό που θα ξεπερνά το 50% του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται και είναι οι προεδρικές εκλογές, που διεξάγονται την Κυριακή 21 Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία, σε ένα άτυπο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να λάβει ποσοστό που θα ξεπερνά το 50% του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που εκτιμάται πως ως αδύνατο.

Έτσι θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, που θα γίνει δύο εβδομάδες αργότερα, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον  πρώτο γύρο της Κυριακής 21/4.

Στις κάλπες θα προσέλθουν σήμερα 1,8 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους.

Για την διαδοχή του G. Ivanov, που αποχωρεί έπειτα από δύο συνεχείς θητείες, στις προεδρικές εκλογές αναμετρώνται:

-ο S. Pendarovski, εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζ. Zaev και DUI, καθώς και μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό,

-η Gordan Silianovsca, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, η οποία είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας G. Ivanov

-ο B. Reka καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».
Πάντως, βάσει όλων των εκτιμήσεων, στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο S. Pendarovski και η Gordan Silianovsca.

Σήμερα οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 19:00 και τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου δύο ώρες αργότερα.

Σκληρή μάχη και δεύτερος γύρος

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Stevo Pendarovski, υποστηριζόμενος από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και το μειονοτικό Αλβανικό κόμμα DUI, που υπόσχονται να εφαρμόσουν της συμφωνία της ονομασίας, συγκεντρώνει το 28,8% του εκλογικού σώματος.

Η κύρια αντίπαλός του, Gordana Siljanovska-Davkova, καθηγήτρια πανεπιστημίου, υποστηριζόμενη από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE που αντιτάχθηκε σθεναρά στη συμφωνία, συγκεντρώνει ποσοστό 26,8% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με αναλυτές, η προσέλευση στην ψηφοφορία της Κυριακής θα μπορούσε να είναι χαμηλή εξαιτίας της κόπωσης των ψηφοφόρων, της διαφωνίας σχετικά με τους καταλόγους ψηφοφόρων και της απογοήτευσης για την αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις για την εξασφάλιση περισσότερων ξένων επενδύσεων και τη μείωση της υψηλής ανεργίας.

Υπενθυμίζεται, πως η χώρα διενήργησε ένα πραγματικό δημοψήφισμα για το όνομα το 2018 πέρυσι, αλλά ακυρώθηκε λόγω ανεπαρκούς προσέλευσης.

Το κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε αργότερα τη συμφωνία, η οποία άνοιξε την πόρτα για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Αλλά η αλλαγή ονόματος, την οποία ζήτησε η Ελλάδα για να τερματίσει αυτό που ονομάζεται σιωπηρή εδαφική διεκδίκηση στη βόρεια επαρχία της, συνεχίζει να πολώνει τους  πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και έχει κυριαρχήσει έναντι όλων των άλλων θεμάτων στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Πιθανές οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία ζητεί και τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, μετά τις προεδρικές.

Όπως αναφέρει η νίκη στις προεδρικές εκλογές το δρόμο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι, εάν ο υποψήφιος πρόεδρος του κυβερνητικού συνασπισμού ηττηθεί, τότε θα κηρύξει πρόωρες εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας