Πούτιν: Προσέλαβε τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Φιγιόν στην πετρελαϊκή Zarubezneft

432
Γαλλίας Φιγιόν στην πετρελαϊκή Zarubezneft

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Γαλλίας την περίοδο 2007-2012, εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Zarubezneft.

Αυτή την στιγμή είναι πρόεδρος της εταιρείας Apteras Sarl.

Στον κατάλογο των μελών του διοικητικού συμβουλίου αναφέρονται οκτώ άτομα. Νέο μέλος εκτός από τον Φιγιόν, εξελέγη ο αναπληρωτής πρόεδρος του κρατικού οργανισμού Rosimushchestv (οργανισμός διαχείρισης κρατικής περιουσίας), Αλεξέι Παβλόφ.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Zarubezneft είναι μια εταιρεία συμμετοχών (holding), μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι η Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Zarubezneft δραστηριοποιείται στη Ρωσία στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος στην περιοχή Χαριαγκίνσκι, ενώ στο Βιετνάμ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ποιοι είναι άνθρωποι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ευρώπη: Καγκελάριοι, πρωθυπουργοί και πάει λέγοντας….

Στην εφημερίδα Le Figaro δημοσιεύεται άρθρο της Isabelle Lasserre, με τίτλο: «Πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Poutine) επεκτείνει το δίκτυο του των «Influencers» στην Ευρώπη».

Στον υπότιτλο αναφέρει: Μετά από τους πρώην καγκελάριους της Γερμανίας και της Αυστρίας, ο François Fillon αναμένεται να προσχωρήσει στο διοικητικό συμβούλιο μιας ρωσικής εταιρείας πετρελαίου.

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο γαλλικό ψάρι που ο Vladimir Poutine πιάνει στα δίχτυα του. Ο πρώην Πρωθυπουργός Francois Fillon αναμένεται να προσχωρήσει στο διοικητικό συμβούλιο της Zaroubejneft, ενός ομίλου πετρελαίου που ανήκει εξ ολοκλήρου στο ρωσικό κράτος. Η προσφορά, του έγινε με διάταγμα της ρωσικής κυβέρνησης, υπογεγραμμένο από τον πρωθυπουργό Mikhaïl Michoustine .

Μέχρι τώρα, το Κρεμλίνο, προκειμένου να εξαγοράσει πολιτική επιρροή, αλίευε κυρίως στα ύδατα της Αυστρίας και της Γερμανίας. Η Αυστρία είναι η χώρα που προμηθεύει τον μεγαλύτερο αριθμό πρώην ανώτερων αξιωματούχων στα οικονομικά και πολιτικά σχέδια της Ρωσίας.

(…)

Η στρατηγική λειτουργεί λιγότερο καλά με το Παρίσι και τη Ρώμη. Στην Ιταλία, ο μοναδικός πραγματικός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Silvio Berlusconi , εξακολουθεί να είναι ενεργός πολιτικά.

Στη Γαλλία, το Κρεμλίνο είχε προσλάβει το 2018 τον τραπεζίτη Jean-Pierre Thomas, πρώην «Κύριο Ρωσία» του Nicolas Sarkozy, ως επικεφαλής του γίγαντα αλουμινίου Rusal. Αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το γραφείο ένα μήνα αργότερα υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες απαιτούσαν την αναχώρησή του για να άρουν τις κυρώσεις κατά της εταιρείας.

Απομένει να δούμε ποιοι θα είναι οι επόμενοι ευρωπαϊκοί στόχοι του Vladimir Poutine.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας