Πομπέο: Νόμιμοι οι ισραηλινοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη!

768
πομπέο

Νόμιμους θεωρούν, πλέον, τους οικισμούς των Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, γράφοντας, για μια ακόμη φορά, στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. 

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, η Ουάσιγκτον θεωρεί πλέον ότι οι δεκάδες εβραϊκοί οικισμοί που έχουν κατασκευαστεί από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο!

«Η ίδρυση ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη δεν είναι καθεαυτή ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά ακόμη και με τη νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ του 1978 που είχε αποφανθεί για τη μη νομιμότητα των οικισμών, όπου σήμερα ζουν 600.000 Ισραηλινοί.

«Αφού εξετάσαμε επιμελώς όλα τα επιχειρήματα αυτής της νομικής διαφωνίας (συμπεράναμε) ότι η ίδρυση οικισμών Ισραηλινών πολιτών στη Δυτική Όχθη δεν αντιτίθεται καθεαυτή στο διεθνές δίκαιο», είπε ο Πομπέο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε αμέσως την απόφαση της Ουάσιγκτον για τους οικισμούς, τονίζοντας ότι «επανορθώνει μια ιστορική αδικία», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υποστήριξή της στη χώρα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς. Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ «αντιβαίνει πλήρως στο διεθνές δίκαιο», ενώ η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, έγραψε στο Twitter ότι η κίνηση είναι «άλλο ένα χτύπημα στο Διεθνές Δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας