Πομπέο-Κύπρος: Ανησυχεί περισσότερο για ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων, παρά για προκλήσεις Τουρκίας

858
Σωθήκαμε: Ο Πομπέο δήλωσε στο πλευρό της Γερμανίας για αποκλιμάκωση. Γερμανία και ΗΠΑ στο πλευρό της Τουρκίας, θα πνίξουν με “διάλογο” Ελλάδα και Κύπρο!

 

Γερμανοί και Αμερικανοί συντονίζουν τις προσπάθειές τους για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μέσογειο, το μήνυμα Πομπέο στον κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη. Πομπέο: “Έκνομες οι ενέργειες της Τουρκίας”.

Τηλεφωνική διπλωματία

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι προς επίτευξη του στόχου αυτού, ο πρόεδρος Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά δύο φορές με τον Ταγίπ Ερντογάν και μία φορά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλώντας στη DW o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως η Κύπρος αποτιμά θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πομπέο και ιδιαίτερα τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της Λευκωσίας σε σχέση με την στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και την προσέγγισή τους σε σχέση με το ενδεχόμενο διάνοιξης της πόλης των Βαρωσίων.

Ανησυχία για τα ρωσικά πλοία

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις χθεσινές του δηλώσεις ο Μάικ Πομπέο ανέδειξε ως έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και επεσήμανε το δικαίωμα της Κύπρου και της Ελλάδας να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς τους πόρους. Υπέδειξε ότι οι όποιες διαφορές, μπορούν να λυθούν διά της διπλωματικής οδού και υπενθύμισε πως η Λευκωσία έχει δεσμευθεί πως τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την ίδια ώρα πάντως εξέφρασε δημόσια την ανησυχία των ΗΠΑ για τον ελλιμενισμό στην Κύπρο ρωσικών πλοίων που επιχειρούν στην Συρία αναφέροντας με νόημα πως δεν μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Κάλεσε επίσης την Κύπρο να λάβει μέτρα που θα τερματίζουν το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος στην επικράτεια της.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επικαλούμενος τον περιορισμένο χρόνο της επίσκεψής του. Το γεγονός αυτό δυσαρέστησε τον Τ/κ ηγέτη, ο οποίος χαρακτήρισε αρνητική την εξέλιξη. Έκανε λόγο για σοβαρό λάθος του Μάικ Πομπέο σημειώνοντας πως τα προβλήματα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να επιλυθούν με μονομερείς συναντήσεις.

 

*Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

*Πηγή: Deutsche Welle

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας