Πολωνία: Γερμανική συγγνώμη για Β΄ Π.Π., αλλά σιωπή για αποζημιώσεις!

1005
πολωνία

O πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε χθες συγγνώμη από τους Πολωνούς για τις γερμανικές ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ομιλία του στο Βιέλονι, την πρώτη πόλη που βομβαρδίστηκε από τη Λούφτβαφε, την αεροπορία των ναζί.

«Αποτίω φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στο Βιέλονι. Αποτίω φόρο τιμής στους Πολωνούς, θύματα της γερμανικής τυραννίας και ζητώ συγγνώμη», είπε ο Σταϊνμάιερ μιλώντας στα γερμανικά και στα πολωνικά, παρουσία πολλών αξιωματούχων και του προέδρου της Πολωνίας.

Ο Σταϊνμάιερ, μαζί με αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, έφθασε στην Πολωνία με αφορμή την 80ή επέτειο της έναρξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πριν ξημερώσει η 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Λούφτβαφε βομβάρδισε τη μικρή, ανυπεράσπιστη και στρατιωτικά ασήμαντη πόλη, οι κάτοικοι της οποίας εκείνη την ώρα κοιμούνταν. Σχεδόν 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς. Οι πρώτες βόμβες έπεσαν στο νοσοκομείο της πόλης, παρότι είχε τον κόκκινο σταυρό στη στέγη του. Σχεδόν το 75% του κέντρου της πόλης καταστράφηκε.

Η επίθεση στο Βιέλονι σηματοδοτεί την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους έξι εκατομμύρια Πολωνοί, οι μισοί από τους οποίους (τρία εκατομμύρια) ήταν Εβραίοι.

Μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας εξακολουθεί να εκκρεμεί το πολωνικό αίτημα για αποζημιώσεις ύψους 685 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και στο ζήτημα αυτό απέφυγε, επιμελώς, να αναφερθεί ο Γερμανός πρόεδρος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας