Πετρελαϊκή συμφωνία μεταξύ Ιράν και Βενεζουέλας

737
συμφωνία μεταξύ Ιράν και Βενεζουέλας

Δύο χώρες που βρίσκονται κάτω από αμερικανικές κυρώσεις, προχωρούν σε συνεργασία που αφορά το πετρέλαιο. Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία αφορά την ανταλλαγή αργού πετρελαίου (που είναι βαρύ και θέλει ειδική κατεργασία) από πλευράς Βενεζουέλας με συμπυκνωμένο ιρανικό πετρέλαιο που μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη βελτίωση της ποιότητας του αργού πετρελαίου.

Το δημοσίευμα –επικαλούμενο πέντε άτομα που είναι γνώστες της συμφωνίας– αναφέρει επίσης ότι τα πρώτα φορτία με πετρέλαιο αναμένονται αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία μεταξύ των κρατικών εταιρειών Petroleos de Venezuela (PDVSA) και National Iranian Oil Company (NIOC) εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ δύο εχθρών της Ουάσινγκτον, ενώ αποτελεί μια προσπάθεια της λατινοαμερικανικής χώρας να τονώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της, υπό τη σκιά των αμερικανικών κυρώσεων.

Μία από τις πηγές ανέφερε επίσης πως η εν λόγω συμφωνία έχει οριστεί να διαρκέσει έξι μήνες σε πρώτη φάση, αλλά μπορεί να παραταθεί.

Τα αρμόδια υπουργεία Πετρελαίου της Βενεζουέλας και του Ιράν, καθώς και οι εταιρείες PDVSA και NIOC δεν απάντησαν στα σχετικά αιτήματα του Reuters για σχολιασμό των παραπάνω πληροφοριών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία πιθανώς αποτελεί παραβίαση και από τα δύο κράτη, των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Αναφέρεται επίσης πως οι ΗΠΑ όχι μόνο απαγορεύουν στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται με τους πετρελαϊκούς τομείς του Ιράν και της Βενεζουέλας, αλλά μπορούν να επιβάλουν «δευτερεύουσες κυρώσεις» κατά οποιουδήποτε μη αμερικανικού προσώπου ή οντότητας που πραγματοποιεί συναλλαγές με πετρελαϊκές εταιρείες οποιασδήποτε χώρας.

Στην Ουάσινγκτον, μια πηγή εξοικειωμένη με το θέμα ανέφερε ότι κυβερνητικοί  αξιωματούχοι των ΗΠΑ παρακολουθούν το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Βενεζουέλας και Ιράν τους τελευταίους μήνες και το αξιολογούν ως πιθανή παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας