Παλαιστίνιοι: Καταγγέλουν East-Med και κυβέρνηση για παραβίαση θαλάσσιων δικαιωμάτων τους

525
Παλαιστίνη

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν, επίσης, ΣΤΑΣΥ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για κατασκευή τραμ που εξυπηρετεί παράνομους ισραηλινούς οικισμούς

Ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα κ. Μαρουάν Τουμπάσι επέδωσε γραπτή επιστολή εκ μέρους του ΥΠΕΞ του Κράτους της Παλαιστίνης  Δρ. Ριάντ Μάλκι στον Έλληνα ομόλογό του κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο  σχετικά με το έργο του αγωγού East Med πριν λάβει χώρα η τριμερής συνάντηση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ η οποία έχει ως κεντρικό θέμα συζήτησης την κατασκευή του αγωγού.

Ο υπουργός Δρ. Ριάντ Μάλκι στην επιστολή του αναφέρει πως “Το έργο στοχεύει στη μεταφορά φυσικού αερίου από τα θαλάσσια αποθέματα της Ανατολικής λεκάνης (Λεβάντε) της Μεσογείου (Κύπρου και Ισραήλ) στην Ελλάδα και την Ιταλία όπως και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρά την κατανόηση ότι το έργο αυτό έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα σας, η τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών μέσω των θαλασσίων ορίων μιας τρίτης χώρας που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, θα υπονομεύσει τις ήδη αμυδρές προοπτικές ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας”.

Ο υπουργός εξήγησε ότι “τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ είναι αμφισβητούμενα σε μεγάλο βαθμό στη βόρεια και νότια πλευρά των ισχυριζόμενων θαλάσσιων ζωνών του. Παρότι το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), δεσμεύεται ωστόσο από τις συνήθεις διατάξεις της Σύμβασης, ανεξάρτητα αν αποφασίσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις αυτές στις σχέσεις του με τις γειτονικές χώρες ή όχι. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι εάν το Ισραήλ σκοπεύει να παραβιάσει τις εν λόγω διατάξεις, τα λοιπά  κράτη έχουν καθήκον να μην αναγνωρίσουν μια τέτοια κατάσταση η οποία πηγάζει από παράνομη πράξη ούτε και να παράσχουν βοήθεια ή να συνδράμουν σε τέτοιες πράξεις”.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρέσβης Τουμπάσι επανέλαβε την προτροπή του υπουργού Δρ. Ριάντ Μάλκι ώστε οι ληφθείσες ρυθμίσεις σχετικά με τον  αγωγό East Med να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις της UNCLOS.

Σε περίπτωση δε που πρόκειται να διέλθει ο αγωγός από τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες που ανήκουν  είτε στο Κράτος της Παλαιστίνης είτε στη Δημοκρατία του Λιβάνου, τότε θα είναι παράνομος, εκτός εάν έχει δοθεί η συγκατάθεση των ενδιαφερομένων μερών, σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Κλείνοντας την επιστολή του ο υπουργός Δρ. Ριάντ  Μάλκι «κάλεσε τα κράτη που συμμετέχουν να σεβαστούν τα Διεθνή Θαλάσσια όρια και τις διεθνείς συμβάσεις κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα να συμπεριληφθούν όλα τα εμπλεκόμενα κράτη».

Ο πρέσβης Μαρουαν Τουμπάσι σημείωσε πως κανένα οικονομικό όφελος ή άλλη υπόσχεση δεν μπορεί να αντισταθμίσει την συνεργασία με το Ισραήλ το οποίο παραβιάζει τα κυριαρχικά όρια μιας γειτονικής χώρας, το διεθνές δίκαιο και συμβάσεις. Αναφέρθηκε δε στο σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με τις δυο ελληνικές εταιρείες ΣΤΑΣΥ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στην κατασκευή γραμμής τραμ που θα συνδέει την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ με τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς καταδεικνύοντας τους κινδύνους κυρώσεων που διατρέχουν οι ίδιες οι εταιρείες καθώς και τον τραυματισμό που θα επιφέρει μια τέτοια συνεργασία στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Παλαιστίνης κάνοντας έκκληση στο Ελληνικό κοινοβούλιο και το Υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβουν άμεσα στο ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια συμμετοχής των δυο εταιριών.

Ο πρέσβης Τουμπάσι τελείωσε την δήλωσή του υπενθυμίζοντας το ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου τον  Δεκέμβριο 2015 και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους τονίζοντας την ζωτική σημασία που έχει η απόφαση αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, για την διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας