Παζάρια χωρίς αρχές για το ΕΣΡ, στη διάσκεψη των προέδρων, με λάφυρο τα κανάλια

1051
ΕΣΡ
Μετά τον Πολύδωρα, η κυβέρνηση συνέχισε τον κατήφορο, προτείνοντας τον αναπληρωτή διοικητή της ΝΕΡΙΤ, Ροδόλφο Μορώνη.
Σε διασυρμό και σε «βατερλό» για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί η υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών. Η νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα – Παππά έχει χάσει και τα αυγά και τα πασχάλια και έχει καταντήσει άθυρμα στα χέρια της πιο εθελόδουλης μνημονιακής αντιπολίτευσης και της πιο εθελόδουλης μνημονιακής δεξιάς.
Η κυβέρνηση αφού «έκαψε» την εξαρχής ναρκοθετημένη υποψηφιότητα Πολύδωρα για Πρόεδρο του ΕΣΡ, κατέφυγε στην υποψηφιότητα για την Προεδρία του Ρ. Μορώνη, παλαιού θαμώνα του ΕΣΡ, τον οποίο κύκλοι που γνωρίζουν τις καταστάσεις, χαρακτηρίζουν ως «εκλεκτό του κατεστημένου» και των «καναλαρχών».
Να σημειώσουμε ότι ο Ροδόλφος Μορώνης, πέραν των άλλων, διετέλεσε με επιλογή του Αντ. Σαμαράαναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ.
Ο διαχειριστής του ”μαύρου”, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, δια της πραξικοπηματικής τηλεόρασης της ΝΕΡΙΤ, προτείνεται από μια κυβέρνηση της ”Αριστεράς” ως επικεφαλής του ΕΣΡ.
Το κατάντημα είναι πολύ κομψή ως έκφραση για να αποδώσει τα χάλια της κυβέρνησης.
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής γνώρισε καταστάσεις απέραντης ευτέλειας και ξεπεσμού και εξελίχθηκε σε ένα άθλιο, γεμάτο ένταση παζάρι, χωρίς αρχές, με λάφυρο τα κανάλια και την επιρροή στον τηλεοπτικό χώρο, με τα ονόματα για τις θέσεις του ΕΣΡ να πέφτουν σαν βροχή και να αλλάζουν διαρκώς και τη σύνθεση του ΕΣΡ συνεχώς να τροποποιείται.
Τελικά, η ψηφοφορία που διεξήχθη για την επιλογή του ΕΣΡ, απέβη άκαρπη, με τα παζάρια να πέφτουν στο κενό και το σύστημα να εξευτελίζεται ακόμα περισσότερο.
Ουδέποτε, ίσως, η Βουλή είχε ξεπέσει σε τέτοιο σημείο ευτέλειας και σκοτεινών μεθοδεύσεων και ουδέποτε, σχεδον, είχε εμφανισθεί με τόσο γυμνό πρόσωπο ο αγώνας για την εξουσία και τα λάφυρά της, για τη διανομή, ακόμα, της τηλεοπτικής πίτας και της επιρροής που αντιπροσωπεύει.
Τώρα γίνεται ακόμα πιο φανερή και επιτακτική η ανάγκη για μια ριζική δημοκρατική αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου, με τον βαθύ εκδημοκρατισμό και την κοινωνικοποίηση από τη μια της δημόσιαςτηλεόρασης και τη συγκρότηση μη κρατικών καναλιών, από την άλλη, χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα και χωρίς την καταστροφική τηλεοπτική ιδιωτική ολιγαρχία, μη κρατικά κανάλια στα οποία θα παίζουν τον καθοριστικό ρόλο συλλογικές κοινωνικές εκπροσωπήσεις και συλλογικοί δημοκρατικοί λαϊκοί φορείς και κινήματα.
ΜΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΠΟΔΗΓΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΥΓΙΑΝΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΩΡΟ
Ο Παναγ. Λαφαζάνης μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» και στην εκπομπή της Μαριάννας Πυργιώτη.
Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η κυβερνητική πρόταση για τον Β. Πολύδωρα ως Πρόεδρο του ΕΣΡ υπήρξε “άστοχη” και την χαρακτήρισε ως «ευτελή αντιπερισπασμό», ενώ τόνισε ότι ήταν και «εντελώς άκομψος ο τρόπος που έγινε αυτή η πρόταση δια του Μαξίμου».
Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε, επίσης, ότι «μετά τον Τσίπρα που πρότεινε τον Β. Πολύδωρα ως Πρόεδρο του ΕΣΡ, ήρθε ο “συνέταιρος”, ο Βασ. Λεβέντης, για να προτείνει έναν εκ των Στ. Δήμα και του Ανδρ. Ανδριανόπουλου για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ.
Έτσι που πάνε δεν θα αφήσουν δεξιό για δεξιό που να μην προτείνουν στην Προεδρία του ΕΣΡ, μέχρι κάποιος να τους κάτσει… Μητσοτάκη θέλοντος.
Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της είναι για γέλια και για κλάματα.
Πρόκειται για κατάντημα» κατέληξε ο Παν. Λαφαζάνης.
Αναφερόμενος ο Παναγ. Λαφαζάνης στην κυβερνητική τακτική για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την εξυγίανση και τη δημοκρατική αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου αλλά για την επιρροή της και τον έλεγχο στα κανάλια. Επιχειρεί, μάλιστα, να αποκτήσει ματαίως το πάνω χέρι στα τηλεοπτικά πράγματα με άγαρμπες, ερασιτεχνικέςκαιπροκλητικές μεθοδεύσεις».
Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «το σημερινό τηλεοπτικό σκηνικό είναι αναξιόπιστο και φέρει βαρύτατες ευθύνες για το κατάντημα της χώρας. Από τότε που εισέβαλαν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην τηλεόραση προκλήθηκε μεγάλη ζημιά στη χώρα και ποδηγετήθηκε η πολιτική ζωή. Διαμορφώθηκε μια τηλεοπτική ολιγαρχία. Αυτή η κακοδαιμονία συνεχίζεται ως σήμερα. Ο τηλεοπτικός χώρος χρειάζεται μια βαθιά δημοκρατική αλλαγή».
Δυστυχώς, συνέχισε ο Παν. Λαφαζάνης «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ ενδιαφέρονται γι αυτήν τηνδημοκρατική αλλαγή. Οι ηγετικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν την εντύπωση μνημονιακών “συμμοριών”, που ενώ η Ελλάδα βουλιάζει και ερειπώνεται εξαιτίας των μνημονιακών επιλογών τους, αυτές σφάζονται για τη μνημονιακή εξουσία και το μοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας».
Ο Παναγ. Λαφαζάνης σε άλλο σημείο της συνέντευξης του στη Μαριάννα Πυργιώτη τόνισε ότι:
«Η Ελλάδα διανύει πρωτοφανώς το ένατο χρόνο συνεχούς, σχεδόν και βαθιάς ύφεσης. Η τραγωδία αυτή δεν έχει κανένα προηγούμενο σε όλο το πλανήτη. Πολύ περισσότερο που δεν φαίνεται και καμιάελπίδα στον ορίζοντα. Το δράμα είναι ότι η χώρα, μετά το τρίτο, οδεύει με βεβαιότητα στο τέταρτο μνημόνιο. Η είσοδος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα συνοδευθεί μόνο, μετά το 2018, με κάποιου είδους ανώδυνη και εντελώς ανεπαρκή παρέμβαση στο ελληνικό χρέος αλλά κυρίως με ένανέομνημόνιο που θα περιέχει τις σκληρές απορρυθμίσεις και νέες μειώσεις στο αφορολόγητο, τονκατώτατο μισθό και τις συντάξεις, τα οποία προτείνει το ΔΝΤ».
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
«ΝΑΥΑΓΙΟ» ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΡ
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε και η πέμπτη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των 4/5.
Συγκεκριμένα, η τελική πρόταση που κατατέθηκε, έπειτα από τρεις αλλαγές στη σύνθεση και στη διάταξη των προτεινόμενων προσώπων, απέσπασε 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΔημοκρατικήΣυμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την ΈνωσηΚεντρώων, ενώ η ΧΑ απουσίαζε.
Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε με την πρόταση για επικεφαλής του ΕΣΡ τον κ. ΒύρωναΠολύδωρα, που συγκέντρωσε την αρνητική ψήφο του συνόλου της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ο κ. Βούτσης να μην την θέσει καν σε ψηφοφορία.
Στη συνέχεια προτάθηκε η τοποθέτηση του κ. Ροδόλφου Μορώνη για τη θέση του προέδρου και του κ. Βασίλη Μουλόπουλου για τη θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο, Ποτάμι και ΔημοκρατικήΣυμπαράταξη ζήτησαν να τοποθετηθεί στη θέση του αντιπροέδρου ο κ. Νίκος Κιάος, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον κ. Βούτση, με αποτέλεσμα να αποσπάσει την θετική ψήφο των δύο κομμάτων.
Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως ο πυρήνας του νόμου Παππά, δηλαδή το άρθρο 2Α, έχει εκ των πραγμάτων καταργηθεί και πως το σύνολο των αρμοδιοτήτων περνά στο ΕΣΡ. Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμα και το ζήτημα του αριθμού των καναλιών θα περνά μέσα από την ανεξάρτητη αρχή.
Οι διαβεβαιώσεις του προέδρου ικανοποίησαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όχι όμως και τη ΝΔ, που επέμεινε ότι απαιτεί την κατάθεση συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθώς δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
Νωρίτερα, στην εισαγωγική εισήγησή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε να υπάρξει διακομματική συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια, εντός μίας εβδομάδας, να γίνουν σεβαστές οι επιταγές του ΣτΕ όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες.
Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων για την κατάθεση της κυβερνητικής τροπολογίας που προτείνει την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά (σ.σ. προβλέπει τέσσερις άδειες και διαγωνισμό από Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και όχι από ΕΣΡ).
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «το ΣτΕ έχει αλλεπάλληλες αποφάσεις από το 2010 που θεωρεί μη νόμιμη τη διαδικασία παρατάσεων των προσωρινών αδειοδοτήσεων, που ήταν καθεστώς επι πολλά χρόνια. Υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια που γίνεται και τώρα να υπάρξει τακτοποίηση, γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Επί πέντε χρόνια δεν υπήρξε προσπάθεια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για προσαρμογή-συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ. Τώρα, εντός μίας εβδομάδας γίνεται προσπάθεια συμμόρφωσης. Το λέω γιατί αυξάνονται οι τόνοι περί συμμορφώσεως επί των δικαστικών αποφάσεων».
Επίσης, πρόσθεσε ότι το ζήτημα του ασυμβίβαστου που προκύπτει από την υποψηφιότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα (σ.σ. είναι αρχηγός κόμματος) αντιμετωπίζεται μετά την ενδεχόμενη εκλογή του στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος: «Ότι είναι αρχηγός κόμματος είναι υπόψη μας. Ο ίδιος θα μπορούσε να πει ότι “παύω να είμαι αρχηγός”».
Εν συνεχεία, είπε ότι η κυβέρνηση προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, για τον οποίο ανέφερε προηγουμένως ότι έχουν ληφθεί υπόψη τα όποια κωλύματα υφίστανται, από το γεγονός ότι ο κ. Πολύδωρας είναι αρχηγός κόμματος.
Τα ονόματα που πρότεινε ο κ. Βούτσης για το ΕΣΡ είναι τα εξής:
– Πρόεδρος: Βύρων Πολύδωρας
– Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
– Μέλη οι κ.κ. Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Βασίλης Μουλόπουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγόρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.
ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ΝΔ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ – ΕΥΘΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΑ INTERNA CORPORIS ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι «η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με καχυποψία. Αυτό έχει να κάνει με την τακτική που η κυβέρνηση ακολούθησε επί μήνες. Αυτό που αποτέλεσε απύθμενη ζημιά στο θεσμικό κύρος της χώρας, είναι η δήλωση Γεροβασίλη, όπου διετυπώθησαν υβριστικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος της Δικαιοσύνης. Πέραν αυτών, σε συνέχεια παρατηρήσαμε κάτι που για εμάς είναι περίεργο: η επιλογή υποψηφίου προσώπου έγινε όχι από εσάς, όπως επιτάσσει το άρθρο, αλλά από τον πρωθυπουργό. Συνιστά ευθεία ανάμειξη στα interna corporis της Βουλής».
Για την τροπολογία, είπε: «Το λιγότερο που θα ανέμενε κανείς από την κυβέρνηση, είναι μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι την κατάθεση τροπολογίας έξι γραμμών, δέκα λεπτά πριν την Διάσκεψη. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας, ώστε να μην θεωρηθεί ότι κωλυσιεργούμε για την στελέχωση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση θα έδειχνε την ελάχιστη γενναιότητα, αν καταργούσε πλήρως το άρθρο 2Α και όχι απλά να φέρνει εδώ την αναστολή του. Είμαστε κατά της όξυνσης και λέμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να επιστραφούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ μέσα από διάταξη και αμέσως μετά να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τους κατάλληλους, για να στελεχωθεί και να συγκροτηθεί το ΕΣΡ».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ο Κ. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΧΑΙΡΕΙ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΏΣ ΜΑΣ, ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ «ΠΑΡΩΝ»
Την εκτίμηση στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα εξέφρασε η Χρυσή Αυγή, μέσω του εκπροσώπου της, Χρήστου Παππά. «Ο κ. Πολύδωρας δεν είναι του χώρου μας, αλλά χαίρει τηςεκτιμήσεώς μας -και της προσωπικής θα έλεγα- αν και στεγασμένος επί σειρά ετών σε χώρο της ξενοκρατούμενης και μνημονιακής δεξιάς».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι το κόμμα του σε αυτή τη διάσκεψη θα ψηφίσει «παρών». Ζήτησε επίσης αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, διότι το «τρίτο κόμμα εκπροσωπείται μόνο από έναν βουλευτή και διαμορφώνεται μια πλαστή πλειοψηφία στη Διάσκεψη».
ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΑΥΡΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ: ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΑΛΑΒΑΝΟ Ή ΤΟΝ ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε δύο προϋποθέσεις για να συναινέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξηγια τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Ειδικότερα, εξήγησε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «ούτε ισχύουν ούτε καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις του νόμου Παππά. Αυτό που γίνεται είναι η αναστολή τους. Θέτουμε δύο προϋποθέσεις:
– Η αναστολή να γίνει κατάργηση.
– Ο πρόεδρος της Βουλής να εγγυηθεί ότι ο πυρήνας της νέας ρύθμισης δεν θα αλλάξει. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι ο υπουργός δεν θα το ξαναλλάξει. Ο κ. Παππάς δεν έχει αξιοπιστία και όφειλε να υποβάλει την παραίτησή του. Εμείς δεν τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε ότι φέρνει αυτό σήμερα και αύριο θα το αλλάξει».
Πρόσθεσε, δε, ότι, αν οι δύο προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, το κόμμα του θα συναινέσει. Αναφορικά με την πρόταση Πολύδωρα, είπε ότι «πιο πολύ συμφωνούμε με τον κ. Μορώνη ως πρόεδρο, παρά με τον κ. Πολύδωρα. Στο μυαλό μου έρχονται οι ζαρντινιέρες. Δεν μπορεί με τέτοια κριτήρια να κάνουμε ανεξάρτητοι αρχή. Αν πάμε με κριτήρια ότι προέρχεται ο υποψήφιος από τον χώρο της Δεξιάς, τότε ναπούμε και εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη. Δεν θα είχε όμως λογική. Εμείς προτείνουμε τον κ.Σωτηρέλη».
ΠΑΦΙΛΗΣ: ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ «ΠΑΡΩΝ» ΛΟΓΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ!
«Η λογική η δική μας, με την οποία καταψηφίσαμε, δεν αφορούσε το αντισυνταγματικό ή αν περιορίζει το ΕΣΡ, παρότι έδινε υπερεξουσίες. Η βασική κριτική ήταν ότι το νομοσχέδιο στόχευε σε αναδιανομήμεταξύ παλιών και νέων επιχειρηματικών τζακιών πιο φιλικά για την κυβέρνηση και από την άλλη η ΝΔ. Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ» είπε ο Θανάσης Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ.
Και συνέχισε: «Αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση, παίζουν παιχνίδια, δημιουργείται διαπλοκή. Από αυτή τη σκοπιά τοποθετούμαστε. Δεν κάνουμε παζάρια. Ψηφίζουμε σταθεράπαρών” για τη σύνθεση. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Όσοι υπερασπίζονται τις ανεξάρτητες αρχές, τι έχουν να πουν για τα χρόνια που λειτουργούσε; Είχαμε ποιοτική τηλεόραση. Για την επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα, γίνεται με γνώμονα την επικοινωνία και με τυχοδιωκτικές προτάσεις».
ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
Από την πλευρά του Ποταμιού, ο κ. Σπύρος Λυκούδης υπενθύμισε τη βούληση του κόμματός του για συγκρότηση του ΕΣΡ και υποστήριξε τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος, για να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση.
«Έχουμε την απόφαση του ΣτΕ. Δεν πρέπει λοιπόν να είμαστε ασυνεπείς σε ό,τι υποστηρίζαμε -ότι δηλαδή πρέπει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ. Όμως, αυτόν τον προσανατολισμό τον είχαμε με δεδομένα δύο πράγματα: πρωτοβουλία της κυβέρνησης με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Την έχουμε, έστω και στο παρά πέντε της Διάσκεψης. Πρόταση για συγκρότηση ΕΣΡ, που θα στηρίζεται σε πολιτική σωφροσύνη» είπε, για να προσθέσει ότι η πρόταση Πολύδωρα δεν εξασφαλίζει συναίνεση.
Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, για να προταθεί ο κ. Γιάννης Τζανετάκος για την προεδρία του ΕΣΡ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε διαχυμένοι στις διατυπώσεις. Η διατύπωση περί αναστολής δεν είναι σαφής. Πρέπει να αλλάξει η διατύπωση και να γίνει κατάργηση του άρθρου 2Α».
ΒΟΥΤΣΗΣ: ΕΓΓΥΩΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Στο αίτημα που έθεσε συνολικά η αντιπολίτευση περί απόσυρσης του όρου «αναστολής» του επίμαχου άρθρου του νόμου Παππά και αντικατάστασής του με τον όρο «κατάργηση», ο κ. Βούτσης εξήγησε: «Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές».
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ» ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΣΡ
Την άποψη ότι η κυβέρνηση «σαμποτάρει» κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ, καθώς δεν επιθυμεί τη λειτουργία του, εξέφρασε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
«Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να μην εισέρχεται στα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής. Όπως κινήθηκε, μάλλον, ήθελε να κάψει την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ. Αυτά στο παρελθόν γίνονταν με εχεμύθεια και κινήσεις συνεννόησης. Έτσι και εσείς πετύχατε τη συγκρότηση τεσσάρων Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτά δεν γίνονται Δημόσια. Η εικόνα του κ.Πολύδωρα -με τον οποίο δεν έχω κανένα πρόβλημα και θα τον ψήφιζα- να μπαίνει στο Μαξίμου να συναντάται με τον πρωθυπουργό, σαν να είχε ήδη αναλάβει, δεν ήταν σωστή. Εδώ πρέπει να έχουμε ομοφωνία και δεν βοηθά η δημοσιοποίηση των ονομάτων, πολύ περισσότερο από το ΕΣΡ, που τα κανάλια ενδιαφέρονται» είπε.
Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τον κ. Βούτση: «Σας κατανοώ… Αντί η κυβέρνηση να σας βοηθήσει, έρχεται και φέρνει νόμο που αφαιρεί τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ. Αντί να φέρει τότε το νόμο-“γέφυρα”, το κάνει τώρα».
Απαντώντας, δε, στον κ. Βούτση, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε ότι ο όρος «αναστολή» είναι νομικά ορθός, για να μην υπάρξουν απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές, εξήγησε: «Ο όρος “αναστολή” δεν μπορεί να νομοθετηθεί. Τι θα νομοθετήσουμε δηλαδή; Τι είναι αυτά; Η κυβέρνηση κινείται χωρίς να αφήνει τον πρόεδρο της Βουλής να αναζητεί λύσεις, όπως καλοπροαίρετα έχει κάνει στο προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση καλλιεργεί καχυποψία. Άλλο το κόμμα του και άλλο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Τι δουλειά έχει και προτείνει ο Τσίπρας; Την σώσατε την παρτίδα βγαίνοντας από την Βουλή και λέγοντας ότι αύριο θα προτείνετε τον Βύρωνα Πολύδωρα. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν θέλει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το σαμποτάρει και βάλλει συνεχώς κατά της ΝΔ».
Με τη σειρά της, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου απέφυγε να τοποθετηθεί για την πρόταση Πολύδωρα, πρόσθεσε ωστόσο ότι απαιτείται όχι μόνο η συγκρότηση του ΕΣΡ, αλλά και η ανάθεση σε αυτό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων για την έναρξη του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών.
Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε «νίκη της κυβέρνησης» τα όσα συμβαίνουν γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς, όπως εξήγησε, αποπροσανατολίζεται ο λαός από τα πραγματικά προβλήματα.
«Πιο έντιμη θα ήταν η κατάργηση του επίμαχου άρθρου» ανέφερε σε άλλο σημείο, υπενθυμίζοντας ότι η θέση του κόμματός του είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παππά. «Αν καταργήσετε το νόμο και προτείνετε πρόσωπα κοινής αποδοχής, τότε όλοι μας θα συναινέσουμε» είπε στο τέλος.
Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης «έσφαξε» με το βαμβάκι τον κ. Πολύδωρα, λέγοντας: «Είμαι φίλος και έχω κοινούς αγώνες με τον κ. Πολύδωρα. Αυτά τα δύο όμως δεν θα με έκαναν να φύγω από την συντεταγμένη θέση του κόμματός μου. Όμως, ακούγοντας τον κ. Πολύδωρα, κατάλαβα ότι δεν τον ενδιαφέρει το προεδρείο του ΕΣΡ, αλλά ο επικείμενος ανασχηματισμός και η θέση της κυρίαςΓεροβασίλη. Τέτοια πράγματα για τον κ. Τσίπρα ούτε η κυρία Γεροβασίλη δεν θα μπορούσε να πει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας