Πάτωσε η χριστουγεννιάτικη αγορά. Μεγάλη πτώση σε κίνηση και σε τζίρο

2114
αγορά

Πέρα από κατασκευασμένες στατιστικές και την κυβερνητική προπαγάνδα, η αλήθεια είναι ότι η αγορά τις μέρες των Χριστουγέννων όχι μόνο δεν πήγε καλά αλλά και σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο σε διάφορες τοπικές αγορές σημείωσε πρωτοφανή καθίζηση που θύμιζε χρονιές της πρώτης μνημονιακής περιόδου.

Στην πολύβουη κατά τα άλλα αγορά του Κορυδαλλού, στην οποία ως Iskra περιοδεύσαμε, όλος σχεδόν ο εμπορικός κόσμος μίλαγε για μείωση στις αγορές που έφτανε το 30% έως 40% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Μεγάλες επίσης εγχώριες αλυσίδες ενδυμάτων, καλλυντικών και τροφίμων μας περιέγραψαν πρωτοφανή πτώση και ορισμένες εξ’ αυτών μας έλεγαν ότι δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών ομοειδών εταιρειών, που κινούνται πολύ επιθετικά στο χώρο του εμπορίου και ότι επόμενο διάστημα ενδεχομένως να εξαγοραστούν.

Πολλοί προσπαθούν να αποδώσουν τη μείωση της αγοραστικής κίνησης, στο φόβο των πολιτών για ένα θερμό επεισόδιο ή και για πόλεμο με την Τουρκία.

Η εξήγηση αυτή είναι μάλλον αρκετά απλοϊκή.

Το κύριο για την αγοραστική καθίζηση είναι ότι η οικονομία βουλιάζει στην αποεπένδυση και τα ελληνικά νοικοκυριά “πνίγονται” στους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, την βαριά φορολογία, την ανεργία και την ακρίβεια.

Η “μεταμνημονιακή” περίοδος συνεχίζει την κεκτημένη μνημονιακή πορεία χωρίς να φαίνεται φως στον σκοτεινό ορίζοντα. Είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με Ν.Δ η υποτέλεια, η παραγωγική ερήμωση και η φτωχοποίηση της κοινωνίας τραβάνε την ανηφόρα.

 

Γιώργος Αρτινός

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας