Ο Τσαβούσογλου προκαλεί με συνέντευξη πριν έρθει: «Είμαστε ικανοί για όλα»

370
Τσαβούσογλου προκαλεί με συνέντευξη

Σε συνέντευξη-πρόκληση πριν πατήσει στη Θράκη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανοίγει όλη την ατζέντα των διεκδικήσεων της Τουρκίας και υπεραμύνεται των προκλητικών κινήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για θαλάσσια σύνορα στα 12 ναυτικά μίλια εκτός του Αιγαίου και προσφυγή στην Χάγη κατόπιν διμερούς συμφωνίας στα επιμέρους θέματα. Και αφού ξεκαθάρισε πως η διευθέτηση των χωρικών υδάτων θα ήταν ένα θετικό βήμα εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε την Ελλάδα και τους συμμάχους της ότι η Τουρκία είναι ικανή για όλα.

«Για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας η προτίμησή μας είναι η διπλωματία και διάλογος αλλά είμαστε ικανοί να πάμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση που η γειτονική μας Ελλάδα ή άλλες χώρες επιλέξουν.»

«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε. είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Τσαβούσογλου τονίζει πως «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων.

Ερωτηθείς για την κρίση του Αυγούστου του 2020 με τις έρευνες του Oruc Reis, για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι το πλοίο «διεξήγαγε τις έρευνές του εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Μάλιστα, κατηγόρησε την Αθήνα ότι αγνόησε τις τουρκικές εκκλήσεις για διάλογο.

Επίσης, τόνισε ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019 υπεγράφη με βάση το διεθνές δίκαιο και έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

«Αποκηρύξτε τον χάρτη της Σεβίλης»

Εκτός από τον «μαξιμαλισμό» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χρέωσε κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «αν μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κοινή κατανόηση».

Τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε επίμαχο ζήτημα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον Χάρτη της Σεβίλης».

«Παράλογη η θέση της Ελλάδας για το Καστελόριζο»

Ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως «απλά παράλογη» την ελληνική θέση αναφορικά με την ΑΟΖ του Καστελόριζου, συμπληρώνοντας ότι «οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να πετύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας». Πρόσθεσε ότι η στάση της Τουρκίας σε αυτή τη θέση παραμένει αναλλοίωτη.

«Ανοιχτοί σε διευθέτηση μέσω τρίτου»

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η Άγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όμως θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις. Επίσης, στο πλαίσιο της προσέγγισης για καλή γειτονία των δύο κρατών, ο Τσαβούσογλου προτείνει τρία βήματα: Τον ειλικρινή διάλογο, την αποφυγή λαϊκιστικής ρητορικής και προκλήσεων, καθώς και την πολιτική βούληση επίλυσης όλων των θεμάτων.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση»

Όσον αφορά την πιθανότητα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι «η Άγκυρα δεν τα απορρίπτει κατηγορηματικά όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις”. Και ανέφερε τη Μαύρη Θάλασσα και το Ιόνιο ως παραδείγματα.

Όμως στην περίπτωση του Αιγαίου ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι “θα επηρεαζόταν κατ’ αρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση».

Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ συστήνει να γίνει μελέτη της τουρκοκυπριακής πρότασης που κατατέθηκε στη Γενεύη (σ.σ. Δύο κρατών) με ανοιχτό μυαλό, κατηγορώντας παράλληλα την ελληνοτουρκική πλευρά ως υπεύθυνη για την αδυναμία οικοδόμησης μιας εταιρικής σχέσης, καθώς αρνήθηκε «να μοιραστεί την εξουσία και το κοινό καλό με τους Τουρκοκυπρίους».

Τέλος, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο ότι «η επιμονή σε ξεπερασμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας μάς οδηγούν μόνο σε φαύλο κύκλο», ζητώντας να υπάρξει μια πιο «ανοιχτόμυαλη προσέγγιση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας