Ο Πούτιν μέσω Τατζικιστάν στέλνει όπλα στη Β.Συμμαχία-Προς εμφύλιο το Αφγανιστάν

813
Ο Πούτιν μέσω Τατζικιστάν στέλνει όπλα

Αποσταθεροποίηση της νότιας Ρωσίας φοβάται η Μόσχα και σπεύδει να στείλει όπλα στις δυνάμεις του Αχμάντ Μασούντ

Ρωσικές πηγές ισχυρίζονται ότι έχει κατασκευαστεί ένας αεροδιάδρομος μεταξύ Τατζικιστάν και της αφγανικής επαρχίας Παντζσίρ για την μεταφορά ρωσικών όπλων προς την αντίσταση κατά των Ταλιμπάν, η οποία βρίσκεται σε αυτό το τμήμα του Αφγανιστάν.

Οι πληροφορίες έχουν αναφερθεί από ρωσικές και αφγανικές πηγές μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά για την παρουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και για αυτό αυξάνει σταδιακά την μεταφορά όπλων μέσω του Τατζικιστάν.

Ο φόβος των Ρώσων έχει να κάνει με την επέκταση του πολέμου στην Τσετσενία και την δημιουργία πιθανού “ρήγματος” στα νότια ρωσικά σύνορα, με ταυτόχρονη πιθανή ανάφλεξη ανάμεσα σε Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν από τουρκικό δάκτυλο.

Σε αυτό το στάδιο αναφέρουν οι πηγές, μόνο τα Τατζικικά ελικόπτερα πετούν στο Παντζσίρ για να παραδώσουν βλήματα, ελαφριά πολυβόλα, όλμους, πυρομαχικά και πολλά άλλα.

«Έχει κατασκευαστεί μια αερογέφυρα μεταξύ Τατζικιστάν και Παντζσίρ», ανέφερε το Sputnik Afghanistan, επικαλούμενο τους Herat Times.«Τα ελικόπτερα προμηθεύουν όπλα, πυρομαχικά και υλικά που χρειάζονται για τα στρατεύματα της αντιπολίτευσης για πρώτη φορά», ανέφερε ρωσικό ΜΜΕ.

Παράλληλα, η Μόσχα θεωρεί τον εαυτό της ως ανάχωμα απέναντι σε μια πιθανή επέκταση της επιρροής των Ταλιμπάν στην κεντρική Ασία, όπου τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μοιράζονται σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο πρώην Ρώσος αρχηγός του επιτελείου Γιούρι Μπαλούγιεφσκι, δήλωσε ότι σε περίπτωση πιθανής επιθετικότητας από τους Ταλιμπάν, εναντίον χωρών του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ως απάντηση βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3.

Εκτός από τα βομβαρδιστικά, η Μόσχα έστειλε χιλιάδες στρατιώτες, βαριά τεθωρακισμένα οχήματα και εξοπλισμό υποστήριξης κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων.

Στις 23 Αυγούστου υπό την ηγεσία των ηγετών της τοπικής αντίστασης του πολέμαρχου Ahmad Masood και του Amrulah Saleh, οργανώθηκε ενέδρα στην αφγανική επαρχία Baglan κατά των Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα τον θάνατο 300 μαχητών των Ταλιμπάν.

Στις 15 Αυγούστου, το ριζοσπαστικό κίνημα των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση ελέγχου σε ολόκληρο το έδαφος του Αφγανιστάν, αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν ναι μεν την πρωτεύουσα της χώρας,  Καμπούλ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος της πολιτικής υπηρεσίας των Ταλιμπάν επισκέφθηκε τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ το Σάββατο 21 Αυγούστου και παρέδωσε μια πρόταση για πολιτική συμφωνία στις αρχές του Παντζσίρ, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στο Αφγανιστάν Ντμίτρι Ζιρνόφ.

“Σήμερα είχαμε έναν εκπρόσωπο της πολιτικής υπηρεσίας των Ταλιμπάν στην πρεσβεία και ζήτησε να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στους ανθρώπους του Πανσίρ”, δήλωσε ο Ζίρνοφ.

«Ζήτησαν από τη Ρωσία να μεταφέρει τα εξής στους ηγέτες και τους ανθρώπους του Πανσίσιρ.“Μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν δεν έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στο Πανσίσιρ με τη βία, η οργάνωση υπολογίζει στην εξεύρεση ειρηνικού τρόπου επίλυσης της κατάστασης, για παράδειγμα με την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας,” τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Πρόκειται όμως σαφώς για παιχνίδια των ακραίων ισλαμιστών, οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να εξουδετερώσουν την αντίσταση σε αυτήν την περιοχή στην οποία ευρίσκονται 9000 πάνοπλοι πλέον Αφγανοί αντικαθεστωτικοί, έτοιμοι στην κυριολεξία για τα πάντα.

Το Αφγανιστάν και ευρύτερη περιοχή κινδυνεύουν με γενικευμένη ανάφλεξη λόγω της δημιουργίας βάσης της Αλ Κάιντα στην χώρα αυτή, και αυτό είναι το μεγαλύτερο και πιο τρομερό λάθος της Δύσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας