Ο Μαδούρο απαντά στον Τραμπ: Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη για σύγκρουση

856
μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απαντώντας στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη για σύγκρουση».

Αυτό διεμήνυσε ο Μαδούρο μετά την δήλωση του Τραμπ στην οποία τόνιζε ότι η παραίτηση του προέδρου Έβο Μοράλες στη Βολιβία στέλνει ένα «ισχυρό μήνυμα» προς τις «παράνομες» κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας.

«Αυτή η ενέδρα εναντίον του ‘Εβο Μοράλες οργανώθηκε από τον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και (…) λένε ότι τώρα αφορά τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα. Προσοχή συμπατριώτες, πάμε σε μάχη. Θέλετε σύγκρουση; Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ικανοποίηση για τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, εξέλιξη στην οποία είδε ένα «ισχυρό μήνυμα» προς τα κατ’ αυτόν «παράνομα καθεστώτα» της Λατινικής Αμερικής, χαιρετίζοντας την απόφαση του στρατού να απαιτήσει την παραίτηση του σοσιαλιστή ηγέτη.

Πραξικόπημα κατά τον Μαδούρο η παραίτηση Μοράλες

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο επανέλαβε την τοποθέτησή του κατά την οποία η παραίτηση του Μοράλες αποτελούσε «πραξικόπημα που διαπράχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Λευκό Οίκο».

Ο Έβο Μοράλες εγκατέλειψε την εξουσία την Κυριακή, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων της αντιπολίτευσης, που χαρακτήριζε προϊόν νοθείας το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου. Ήταν ένας από τους τελευταίους αντιπροσώπους του κύματος που εκδηλώθηκε τη δεκαετία του 2000 στη Λατινική Αμερική, στρέφοντας στ’ αριστερά τη Βραζιλία, τη Νικαράγουα, την Αργεντινή, τη Χιλή, τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση, που ο Μαδούρο επιρρίπτει εν μέρει στις κυρώσεις που επιβάλλουν στη χώρα του οι ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να του ασκήσουν πίεση και εν τέλει να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ο οποίος πραξικοπηματικά και παράνομα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο, αναγνωρίζεται ως νόμιμος μεταβατικός αρχηγός του Κράτους από περίπου πενήντα κυβερνήσεις, ενώ άλλες εκατόν πενήντα εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τον νόμιμο εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας