«Ο ευτελισμός της πολιτικής ζωής να τιμωρηθεί στις επερχόμενες εκλογές»

1081
εκπρόσωπος
Συνέντευξη του Νίκου Χουντή στη «Θεσσαλία της Κυριακής» και την Κατερίνα Τασσοπούλου.

Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές η αγωνία επικεντρώνεται στα ποσοστά που θα λάβουν τα ακραία κόμματα. Ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Χουντής με συνέντευξή του στη «ΘτΚ» τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη και σοβαρή πολιτική κρίση. Κεντρικά παραδείγματα, οι εθνικές εκλογές στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, με τη θεαματική άνοδο της ακροδεξιάς, το Brexit, η αντι-μεταναστευτική πολιτική, η κρίση στη Γαλλία με την έκρηξη του κινημάτων των κίτρινων γιλέκων. Για τον ίδιο, όλα συνηγορούν ότι η πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου της ΕΕ, κλονίζεται.

Βασική αιτία αυτής της κρίσης νομιμοποίησης σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, είναι η διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί για ειρήνη, σταθερότητα, κοινωνική ευημερία και σύγκλιση των οικονομιών και κοινωνιών της Ευρώπης. «Αντ’ αυτού, οι ευρωπαϊκοί λαοί ζουν τη φτώχεια και την ανασφάλεια, τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και την ανεργία, λόγω των πολιτικών που η ίδια η ΕΕ επιβάλει, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της σταθερότητας του Ευρώ. Αυτά είναι τα προβλήματα και οι αγωνίες που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, στην αντιμετώπιση των οποίων θα κριθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στις επερχόμενες ευρωεκλογές».

Γιατί είναι θυμωμένοι οι Ευρωπαίοι ακόμα και σε χώρες με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, με τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και επενδύουν στο ακραίο και το αντιδραστικό; 

Οι πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το δόγμα της λιτότητας, γεννούν την οργή, τον θυμό και την απογοήτευση των ευρωπαϊκών λαών, λειαίνοντας το έδαφος για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά στην Ευρώπη επελαύνει, μεταξύ άλλων, γιατί για δεκαετίες οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, όχι μόνο υιοθέτησαν εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, αλλά τις θεσμοποίησαν, μέσα από την ασκούμενη πολιτική τους.
Τώρα, η ακροδεξιά, φορώντας τον μανδύα της αντίστασης στην παγκοσμιοποίηση, ενισχύεται, και όπου κυριαρχεί, ξεδιπλώνει το πιο αυταρχικό και αντιδραστικό πρόσωπο, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και δίνοντας περισσότερα προνόμια στους ολιγάρχες που υπηρετεί.

Η Ευρώπη βρίσκεται εν όψει μιας εκλογικής μάχης που έχει χαρακτηριστεί κρίσιμη γιατί το «μαύρο» την κυκλώνει. Ίσως είναι η πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια που ο χαρακτηρισμός αυτός αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση; 

Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη και σοβαρή πολιτική κρίση. Οι εθνικές εκλογές στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, με τη θεαματική άνοδο της ακροδεξιάς, το Brexit, η αντι-μεταναστευτική πολιτική, η κρίση στη Γαλλία με την έκρηξη του κινημάτων των κίτρινων γιλέκων, όλα συνηγορούν ότι η πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου της ΕΕ, κλονίζεται.

Βασική αιτία αυτής της κρίσης νομιμοποίησης, είναι η διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί για ειρήνη, σταθερότητα, κοινωνική ευημερία και σύγκλιση των οικονομιών και κοινωνιών της Ευρώπης. Αντ’ αυτού, οι ευρωπαϊκοί λαοί ζουν την φτώχεια και την ανασφάλεια, τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και την ανεργία, λόγω των πολιτικών που η ίδια η ΕΕ επιβάλει, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της σταθερότητας του Ευρώ.

Αυτά είναι τα προβλήματα και οι αγωνίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες, στην αντιμετώπιση των οποίων θα κριθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Η πολιτική ατζέντα κινείται και πάλι γύρω και από τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πιστεύετε ότι αυτή η καθυστέρηση έχει λειτουργήσει προς όφελός της;

Δυστυχώς, η ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής καθυστερεί, με αποτέλεσμα να μπορεί να δρα πολιτικά και να επιχειρηματολογεί ότι δήθεν διώκεται πολιτικά. Είναι μια εγκληματική οργάνωση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι το πιο σκοτεινό πρόσωπο του φασισμού.

Βαδίζοντας προς τις κάλπες για τις ευρωεκλογές, πώς πιστεύετε πως χειρίστηκε την κρίση ο Αλέξης Τσίπρας;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ακολούθησε πιστά τις μνημονιακές επιταγές των τροϊκανών. Αποτέλεσε συνέχεια των προηγουμένων μνημονιακών κυβερνήσεων. Το βάρος της κρίσης έπεσε στις πλάτες του ελληνικού λαού. Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μειώσεις στις συντάξεις, διάλυση του κοινωνικού κράτους. Η σημερινή κυβέρνηση αποτέλεσε το καλύτερο εργαλείο για να περάσουν μνημονικά μέτρα που οι άλλες κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν να περάσουν.

Πιστεύατε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευόταν μέχρι τέλους με τους ΑΝΕΛ, αλλά διαψευστήκατε. Πώς κρίνετε το σημερινό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και πότε προβλέπετε κάλπες; 

Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση έγινε με προϋπόθεση τη μη πτώση της. Ήταν μια πολιτική συνδιαλλαγή, αφενός για την εκλογική και πολιτική σωτηρία των ΑΝΕΛ και, αφετέρου, για να εξασφαλιστεί η κυβερνητική συνέχεια. Το πολιτικό αλισβερίσι, οι μεταγραφές, οι ανταλλαγές πολιτικών προσώπων, ευτελίζουν την πολιτική στα μάτια των πολιτών. Και αυτός ο ευτελισμός πρέπει να τιμωρηθεί στις επερχόμενες εκλογές. Και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για το πότε θα προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εκτίμηση του πρωθυπουργού για το πότε τον συμφέρει εκλογικά.

Γιατί ζητάτε την απόρριψη της πρότασης για περαιτέρω ολοκλήρωση της ΟΝΕ και τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο; 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είναι μια εταιρεία ειδικού σκοπού με μετόχους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στόχο την εξασφάλιση ρευστότητας σε χώρες του Ευρώ που αποκλείονται από τις διεθνείς αγορές χρέους. Η λειτουργία αυτού του θεσμού τα τελευταία χρόνια μας έχει δείξει ότι δεν είναι μια απλή δεξαμενή κεφαλαίων 80 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης στο ενδεχόμενο εμφάνισης ενός χρηματοπιστωτικού ή οικονομικού σοκ.

Η ελληνική κρίση και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους απέδειξε ότι ο ESM λειτουργεί ως ένα εργαλείο οικονομικής δολοφονίας λαών και κρατών. Τι είδαμε αυτά τα χρόνια από τον ESM στην Ελλάδα; Εγγυήθηκε τη σταθερότητα και σωτηρία, όχι του ελληνικού λαού, αλλά των γαλλικών, γερμανικών και ελληνικών τραπεζών, δέσμευσε το ελληνικό δημόσιο σε αποικιακού τύπου δανειακές συμβάσεις, υποθηκεύοντας τον δημόσιο πλούτο μας, τόσο τον παραγωγικό όσο και τον πολιτιστικό, στην αποπληρωμή του νέου χρέους που δημιουργήθηκε από τα Μνημόνια και επέβαλε με τους εκβιασμούς του, περικοπές μισθών και κοινωνικών δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση της αγοράς εργασίας.

Αυτόν τον ESM θέλουν να ενσωματώσουν πλήρως στο θεσμικό πλαίσιο της ΟΝΕ και της ΕΕ οι δήθεν φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις της δεξιάς και του ριζοσπαστικού κέντρου. Για αυτό, ως ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας που συμμετέχει στην Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE-NGL) καταθέσαμε τροπολογίες που απορρίπτουν και καταδικάζουν, τόσο τις πολιτικές που εκπορεύονται από τον ESM, όσο και την ενσωμάτωσή του στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Είστε από εκείνους που βρίσκονται συχνά στον Βόλο και έχετε πρωτοστατήσει και στο θέμα κατά της καύσης σκουπιδιών. Ποια είναι η εικόνα σας για τα προβλήματα.

Έχω επισκεφτεί συχνά την πόλη σας, με αφορμή και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Βόλου κατά της καύσης των σκουπιδιών. Όπως γνωρίζετε, έχω θέσει το μεγάλο αυτό ζήτημα με ερώτησή μου στην Κομισιόν.

Το θέμα της καύσης των σκουπιδιών, εκτός από ένα ξεχωριστό μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί δικαίως τον βολιώτικο λαό, και αφορά και την δημόσια υγεία, είναι ένα θέμα που εντάσσεται στο ευρύτερο ζήτημα της σχέσης περιβάλλοντος και επιχειρηματικών κερδών. Δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση, πιστή στις πολιτικές και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ακολουθεί την πεπατημένη, να βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, να θυσιάζει το περιβάλλον προς όφελος των επιχειρηματικών κερδών, στο όνομα της ανάπτυξης.

*Πηγή: e-thessalia.gr

1 σχόλιο

  1. Θα ήθελα να ρωτήσω όσους συντρόφους , μέχρι την αποφραδα μέρα που έκανε πραξικόπημα ο Τσίπρας,πορευομασταν μαζί,σε πλατείες,ειρηνοδικεία,πορείες Πολυτεχνείο,κτλ κτλ…θα πάτε να ψηφίσετε έναν Κόκκαλη;;;έναν Ραγκούση???μια Κουντουρά;;;θα σας πάει το χέρι;;;βλέπετε ξεκάθαρα ο Τσίπρας φτιάχνει νεοδεξιο κόμμα,μην τον στηρίξετε , θα είναι πχ ο χούντης στα ψηφοδέλτια,και θα ρίχνετε Κόκκαλη;;;; ;;;;η Τέρενς Κουίκ;;;αν και η ΛΑΕ πήρε 2.99% και μάζεψε το μεγαλύτερο μέρος, το υπόλοιπο 1-2% ελάτε πίσω σας περιμένουμε,φτυστε τον κ ελατε πίσω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας