Ο Γ. Βαρουφάκης και το χρέος

αλέξης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ειρωνευτεί τους κυβερνητικούς «συντρόφους» του για την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του Μνημονίου 2 που τους «παραχώρησε» το Eurogroup της 21 Ιουνίου.

Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο Γιάνης πάντα υπήρξε και παραμένει (τουλάχιστον από το 2013) φανατικός πολέμιος κάθε σκέψης διαγραφής χρέους αλλά και του λογιστικού ελέγχου με τον οποίο θα μπορούσε να την είχε επιβάλει στους δανειστές ως υπουργός οικονομικών με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αντί γι αυτό, είχε αρχικά προτείνει τα περίφημα «swap χρέους προς ΕΚΤ και Δ.Ν.Τ. ύψους 48 δις» ως ελάφρυνση των αμέσων υποχρεώσεων εξυπηρέτησης τους, μέσω έκδοσης νέων ομολόγων από τον ESM, που θα επέτρεπε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους.

Αλλά μόλις του έτριξε τα δόντια ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις 4-2-2015, αίροντας το waiver στα ελληνικά ομόλογα, ο Βαρουφάκης ανέκρουσε πρύμνα στις ευφάνταστες προτάσεις του, για να μεταμορφωθεί στον πρώτο «δηλωσία» χρέους της Αριστεράς, αφού δεσμεύτηκε ρητά στο Eurogroup της 16-2-2015, να «εκπληρώσει στο ακέραιο και εμπρόθεσμα όλες της υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από την Δανειακή Σύμβαση του 2012».

Στη συνέχεια, τον βρίσκουμε να θριαμβολογεί για την «δημιουργική ασάφεια» της Απόφασης Eurogroup της 20-2-2015 όπου δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για οποιαδήποτε ελάφρυνση ή  αναδιάρθρωση χρέους.

Μάλιστα, μία βδομάδα αργότερα, στις 27-2-2015, ο Βαρουφάκης υπογράφει στα κρυφά, παρακάμπτοντας Βουλή, κυβερνητικό συμβούλιο και Κοινοβουλευτική Ομάδα, τόσο την Σύμβαση Παράτασης της Δανειακής του 2012, όσο και τα Προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 5ης Αξιολόγησης που είχε αφήσει ανεκτέλεστα ο προκάτοχός του Γκίκας Χαρδούβελης (βλ. Ανίκητοι Ηττημένοι Σελ. 488-490, όπου ο Βαρουφάκης περιγράφει πως υπέγραψε την επιστολή προς Βίζερ με τα προαπαιτούμενα του β´ μνημονίου).

Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφερθούμε στο τραγικό τετράμηνο της μετέπειτα πιστωτικής ασφυξίας, του στεγνώματος των ταμείων και του εκβιασμού των δανειστών που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και την υπογραφή — πάλι από τον Βαρουφάκη — των εξοντωτικών capital controls τα οποία διέλυσαν ό,τι είχε μείνει όρθιο στην ελληνική οικονομία.

Τρία χρόνια αργότερα όμως, βρίσκουμε πάλι τον αμετανόητο Βαρουφάκη να ασκεί «συντροφική», «ρεαλιστική» και «εποικοδομητική» κριτική στο δίδυμο Τσίπρα-Τσακαλώτου, αυτή τη φορά ως ιδρυτής του πολυκέφαλου “πανευρωπαϊκού» κόμματος DiEM25, και του ελληνικού του παραρτήματος ΜέΡΑ25, όπου υπόσχεται πάλι να σώσει την Ελλάδα, αλλά μόνο στο μέτρο που καταφέρουν να αποτρέψουν την …διάλυση της Γερμανοκρατούμενης Ευρωζώνης απο τους… «εθνικολαϊκιστές» αντιπάλους της, είτε στην Αριστερά είτε στη Δεξιά.

Για αυτό, το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 δεν ευαγγελίζεται τίποτα παραπάνω από τις γενικόλογες υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μαζί με μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, «δημόσιο παράλληλο σύστημα πληρωμών», και φυσικά «αναδιάρθρωση χρέους» το οποίο ο ίδιος αποφεύγει συστηματικά να προσδιορίσει, «είτε είμαστε μέσα είτε έξω από το ευρώ», για να μην συλληφθεί για μια ακόμη φορά να ψεύδεται ασύστολα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας