Ουκρανία-«προεδρικές εκλογές»: 1ος με διαφορά ο Ζελένσκι, Ποροσένκο στον Β’ γύρο

1232
ζελένσκι
Με βάση τα exit poll ο Ζελένσκι συγκεντρώνει το 30,4% των ψήφων, έναντι του 17,8% του απερχόμενου προέδρου Ποροσένκο.

Παρά τις αμφιβολίες των επικριτών του για την ικανότητά του να κυβερνήσει και το ασαφές πρόγραμμά του ο Ζελένσκι εκμεταλλεύθηκε την απόρριψη των ελίτ από τους ψηφοφόρους της Ουκρανίας, μια τάση που κυριαρχεί παντού στον κόσμο και είναι ιδιαίτερα αισθητή στη χώρα αυτή που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και έχει συγκλονιστεί από πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.

Σε ηλικία 41 ετών ο Ζελένσκι, η μοναδική εμπειρία του οποίου στη διακυβέρνηση ήταν ο ρόλος ενός καθηγητή ιστορίας που έγινε ξαφνικά πρόεδρος, τον οποίο ενσάρκωσε σε τηλεοπτική σειρά, συγκέντρωσε το 30,4% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll που βασίστηκε στις δηλώσεις των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει μέχρι τις 18:00, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες.

Το ποσοστό αυτό τον φέρνει πολύ μπροστά από τον Ποροσένκο, τον 53χρονο απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις το 17,8%. Αν και στις πρώτες δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν φαβορί, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η 58χρονη Γιούλια Τιμοσένκο αποκλείστηκε με 14,2%. Σε συνέντευξη Τύπου η Τιμοσένκο δήλωσε ότι ίσως αμφισβητήσει το τελικό αποτέλεσμα.

«Σήμερα ξεκινά μια νέα ζωή, μια κανονική ζωή, μια ζωή χωρίς διαφθορά, χωρίς δωροδοκία. Η ζωή σε μια νέα χώρα, τη χώρα των ονείρων μας», δήλωσε ο Ζελένσκι από το Κίεβο, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται «για ένα πρώτο βήμα προς μία μεγάλη νίκη».

Από την πλευρά του ο Ποροσένκο μετά την ανακοίνωση των exit poll σχολίασε ότι οι εκλογές ήταν «ελεύθερες και διεξήχθησαν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Ωστόσο η αστυνομία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει συνολικά 1.927 καταγγελίες για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνονται και από άλλα exit poll, ενώ η εκλογική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα μερικά αποτελέσματα το βράδυ. Η τελική συμμετοχή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έφτασε στο 63,92%, ελαφρά αυξημένο σε σχέση με το 2014.

Ο Ζελένσκι δεν έκανε μια παραδοσιακή προεκλογική εκστρατεία, προτιμώντας τα θεάματα από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις συνεντεύξεις, αφιέρωσε τις τελευταίες ώρες της επίσημης προεκλογικής του εκστρατείας την Παρασκευή σε μια επίσκεψη στα προάστια του Κιέβου με την ομάδα του με την οποία κάνει stand-up comedy.

Αν και οι υποστηρικτές του τον θεωρούν νέο πρόσωπο στην πολιτική, κάποιοι τον κατηγορούν ότι είναι μαριονέτα του ολιγάρχη Ίγκορ Κολομόισκι, εχθρού του Ποροσένκο, κάτι που όμως ο Ζελένσκι αρνείται.

Η Ουκρανία, μια χώρα με 45 εκατομμύρια πολίτες (εκ των οποίων, όμως, γύρω στα 10 εκατομμύρια ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό), είναι σήμερα μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Η χώρα αυτή, μετά τη ρήξη της με τη Ρωσία και την στροφή της προς τη Δύση, αντιμετωπίζει σήμερα την χειρότερη κρίση στην ιστορία της μετά την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ το 1991.

Η άνοδος στην εξουσία των νεοφιλελεύθερων και νεοναζί πραξικοπηματιών το 2014 ακολουθήθηκε από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χερσονήσου της Κριμαίας και την προσχώρησή της στη Ρωσία και από τη σύγκρουση με τους κατοίκους του Ντονμπάς, στο  ανατολικό τμήμα της χώρας, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι. Η περιοχή του Ντονμπάς έχει επίσης κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Ουκρανία, έχοντας σχηματίσει δύο κρατικές οντότητες, τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες είναι ομοσπονδιακά συνδεδεμένες με την ονομασία «Νεορωσία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας