Ουγγαρία: Ρέκβιεμ δημοκρατίας, ελευθερίων και δικαιωμάτων

865

Η καθαρή εκλογική νίκη του κόμματος FIdesz με ποσοστό 48,9% στη Ουγγαρία τον περασμένο Απρίλιο εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στον δεξιό εθνικιστή Viktor Orban, χάρη στο παράξενο εκλογικό σύστημα της Ουγγαρίας και το πλέον δυσανάλογο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών του κοινοβουλίου.

Η νέα ουγγρική κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Orban αντιμετωπίζεται από την ευρωπαϊκή λαϊκιστική δεξιά ως το αγιοποιημένο εικόνισμά της και αιχμή του δόρατος για την υλοποίηση μιας σειράς ανελεύθερων πολιτικών με κυρίαρχο το αντιμεταναστευτικό δόγμα στην κυβερνητική φαρέτρα του.

Η συνέχεια αυτόκλητων, αυταρχικών και ανελεύθερων πρακτικών εδραιώθηκε ουσιαστικά μετά τη νέα εκλογή του, στην προσπάθεια να καταστούν αμετάκλητες οι αλλαγές που προωθούσε από την εποχή της επανεμφάνισής του το 2010, με τις θεσμικές και νομικές αλλαγές που είχε προωθήσει τότε συνεπικουρούμενος από την ευρωπαϊκή λαϊκιστική δεξιά που τρίβει τα χέρια της, ευχαριστημένη από τις κυβερνητικές πρακτικές του εθνικιστή Orban.

Στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος» για τη χώρα κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώσει υπερεξουσίες πάνω σε κρίσιμους τομείς με κομβικά νομοθετήματα που αφορούν την οικονομία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη δικαιοσύνη και φυσικά τη μεταναστευτική πολιτική όπως  αυτή εδράζεται πάνω στη ξενοφοβική ρητορική.

Ταυτόχρονα περιορίζοντας και περιχαρακώνοντας βασικές ατομικές ελευθερίες εμφανίζεται ως ο κυρίαρχος υπερασπιστής τής «χριστιανικής Ευρώπης».

Η υπέρ-εθνικιστική και συντηρητική αντί-μεταναστευτική ρητορική του έχει ήδη προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω με αποτέλεσμα να διευρύνει διαρκώς το αυταρχικό πολιτικό σύστημα αναζητώντας «ηθικές, πολιτικές και νομικές τροποποιήσεις» απέναντι στην υπάρχουσα αντιπολίτευση.

Τα μέτρα που εξακολουθητικά λαμβάνει η κυβέρνησή του διαλύουν με γρήγορους ρυθμούς ό,τι απέμεινε από δικαιώματα, ελεγκτικούς μηχανισμούς και διαφάνεια, με κυρίαρχο μέσο την κρατική καταστολή απέναντι στη κοινωνία, δίνοντας άφθονο χώρο σε ένα στενό κύκλο ολιγαρχών, θέτοντας παράλληλα σε ανεξέλεγκτη τροχιά την ίδια τη δημοκρατία.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία μελέτη όπως αποτυπώνεται σε ένα απολύτως κατατοπιστικό κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας Ουγγαρίας, για όλες τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη χώρα μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Orban.

Σύμφωνα με το κείμενο και όπως δημοσιεύεται από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας- σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο όπου τελειώνει το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία και αρχίζει ένας αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων το κείμενο δίνει στη δημοσιότητα διάφορα συγκλονιστικά στοιχεία για τους νέους νόμους που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τις εκστρατείες προπαγάνδας και συκοφάντησης, με σκοπό τη δυσφήμιση και τον εκφοβισμό των διαφωνούντων.

Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, μετατρέποντας την παροχή υποστήριξης σε αιτήσεις ασύλου και διαμονής, σε έγκλημα -που τιμωρείται με φυλάκιση- η ραγδαία φίμωση των Μέσων Μαζικής  Ενημέρωσης καταργώντας την ελεύθερη έκφραση και τον πλουραλισμό, η απειλή κατάργησης για κάθε είδους ακαδημαϊκής και πανεπιστημιακής ελευθερίας- όπως τα σχέδια για την αφαίρεση των σπουδών φύλου από τον κατάλογο των διαπιστευμένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών- συμπληρώνουν τη στρατηγική εγκαθίδρυσης ενός κράτους ανελευθερίας όπως την οραματίζεται ο Viktor Orban.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την πολιτική ασύλου και του περιορισμού πρόσβασης στο σύστημα αυτό καθώς η Ουγγαρία έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την υποβολή αίτησης ασύλου ή τη λήψη διεθνούς προστασίας, ενώ από τη άλλη οι μετανάστες και οι μετανάστριες που βρίσκονται σε κράτηση κινδυνεύουν εκ νέου στο να μη τους παρέχεται τροφή.

Τέλος η Ουγγρική κυβέρνηση του Viktor Orban έχει στιγματίσει τους άστεγους και τις άστεγες ως εγκληματίες, αφού με την «Έβδομη Τροποποίηση» του «Θεμελιώδους Νόμου» απαγορεύει την αστεγία με αναφορά στην προστασία της δημόσιας χρήσης του δημόσιου χώρου, ποινικοποιώντας έτσι τα αδύναμα και ευπαθή στρώματα των αστέγων.

Ολόκληρο το κείμενο από το site του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δυστυχώς το ρέκβιεμ των ελευθερίων και των δικαιωμάτων για τους Ούγγρους και όχι μόνο, αποτελεί την αρχή εγκαθίδρυσης μιας διαβρωμένης, ολιγαρχικής και χειραγωγημένης δημοκρατίας στη χώρα τους με απαράβλεπτες προεκτάσεις για όλη τη Ευρώπη μετά τις αλλεπάλληλες εθνικιστικές και ακροδεξιές νίκες -μικρές ή μεγάλες- μαζί με την ταυτόχρονη αναρρίχηση των νεοναζιστικών- νεοφασιστικών ρευμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη μορφή της αστικής δημοκρατίας όπως την ξέρουμε σήμερα.

Πηγή: tetartopress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας