ΟΜΕ-ΟΤΕ: Γιατί απεργούμε από 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου

2338
οτε

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου η ΟΜΕ-ΟΤΕ, προκειμένου να επικοινωνήσει προς τους υπόλοιπους εργαζομένους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και στους πολίτες τους λόγους της απεργίας διαρκείας που ξεκινά από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2020, για την υπογραφή ΣΣΕ με ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών αλλά και ενάντια στις νέες απολύσεις που θέλει να προχωρήσει η διοίκηση του ΟΤΕ, της Deutche Telekom (σ.σ.: εταιρεία συμφερόντων του γερμανικού δημοσίου).

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας ξεκαθάρισε πως εξάντλησε όλα τα νομικά και συνδικαλιστικά περιθώρια, ώστε να διαπραγματευτεί με τη διοίκηση και να επιτευχθεί συμφωνία «με όρους έντιμους κι αξιοπρεπείς», η οποία θα διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της εταιρείας. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, «δεν βρήκε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, αντίθετα αντιμετώπισε αδιάλλακτη στάση, ιδεοληψίες, εμμονές και κυρίως εξαγγελίες απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους σε μια εταιρεία του μεγέθους και της υπερκερδοφορίας του ΟΤΕ».

Η διοίκηση του ΟΤΕ επιμένει σε μονοετή σύμβαση και απολύσεις με τη λήξη της παρούσας, και αμέσως μετά την υπογραφή της επόμενης, με τους εργαζόμενους να υπενθυμίζουν ότι και οι τρεις τελευταίες ΣΣΕ προέβλεπαν μείωση μισθών, με αντάλλαγμα να μη γίνουν απολύσεις (σ.σ.: ρήτρα μη απολύσεων).

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι στον Όμιλο του ΟΤΕ απεργούν:

 • 21/12/2019 έως και 24/12/2019

 • 27/12/2019 έως και 31/12/2019

 • 2/01/2020 έως και 5/01/2020

 • 7/01/2020 έως και 12/01/2020.

Οι εργαζόμενοι και η Ομοσπονδία τους διεκδικούν:

 • Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους.

 • Υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές.

 • Ενσωμάτωση των νεοπροσληφθέντων στα μισθολόγια πριν το 2015.

 • Διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.

 • Τριετή ΣΣΕ.

 • Επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων.

 • Κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ (σ.σ.: διευθυντικό δικαίωμα που χρησιμοποιείται καταχρηστικά και απολύονται εργαζόμενοι).

Η διοίκηση του ΟΤΕ, παρά το ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ κοινοποίησε με εξώδικο την απεργία εντός των χρονικών ορίων που θέτει ο νόμος (σ.σ.: 16-12-19), χαρακτηρίζει τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, με δικό της εξώδικο (σ.σ.: 17-12-19), «παράνομη και καταχρηστική» και μάλιστα κατηγορεί την Ομοσπονδία ότι η πρόσκλησή της για διάλογο στο θέμα της νέας ΣΣΕ και στις απολύσεις είναι «εμφανώς προσχηματική», που σκοπεύει «να επιδώσει επίφαση νομιμότητας» στην απεργία. Μάλιστα, «διατάσσει» να σταματήσουν την απεργία «και να προσέλθετε σε διαπραγματεύσεις, τις οποίες ουδέποτε αρνηθήκαμε, μέχρις ότου καταλήξουμε σε ΣΣΕ».

Το εξώδικο της διοίκησης δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα επικοινωνιακό τρικ, που σκοπεύει να δυσφημίσει τον αγώνα των εργαζομένων, καθώς -όπως άλλωστε έχει καταγγείλει τις προηγούμενες ημέρες η ΟΜΕ-ΟΤΕ, η διοίκηση τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ, αρνείται αυξήσεις και ετοιμάζει απολύσεις, παρά τη ρήτρα μη απολύσεων που υπάρχει στην ισχύουσα σύμβαση εργασίας.

Πέραν αυτού, όπως κατήγγειλε η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση του ΟΤΕ δεν προσήλθε το πρωί στον ΟΜΕΔ, όπου είχε κληθεί προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις και να αποτραπούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Να σημειωθεί πως η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει μέχρι τώρα στείλει τέσσερις προσκλήσεις για διάλογο στη διοίκηση, αρχή γενομένης από 16-07-19. Ακολούθησαν άλλες τρεις: στις 19-11-19, στις 29-11-19 και στις 06-12-19.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, υπογράμμισε το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, «αρνείται να προσέλθει σε δημόσιο διάλογο μέσω του Οργανισμού Διαιτησίας και καλεί προσχηματικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης, εμμένοντας στις θέσεις της και χωρίς να αφαιρεί από την ατζέντα τις προαναγγελθείσες απολύσεις».

«Η απάντησή μας θα είναι μαζική και αγωνιστική. Προχωράμε ενωμένοι για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις οικογένειές μας», υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας