Οι προστάτες, ο Λαός και η κάθε ΛΑ.Ε!

2800
500αρι
Κηδεμονευόμενοι από τους προστάτες. Μέσα κι έξω.

Έξω, οι μεγάλες δυνάμεις συνωστίζονται εν χορδαίς και οργάνοις στην Μεσόγειο και οι βιομηχανίες όπλων ζεσταίνουν  τις μηχανές τους. Έχουν πελάτες ετοιμοπόλεμους στις δυο μεριές του Αιγαίου. Έχουν στήσει το σκηνικό και τις συμμαχίες. Κι ανάμεσα οι λαοί. Που πένονται ένθεν κακείθεν. Έτοιμοι να θυσιαστούν στον βωμό σκοπιμοτήτων και στρατηγικών. Από κοντά το κυρίαρχο κεφάλαιο έτοιμο πάντα να επενδύσει στις στάχτες και στα ερείπια. Διαθέτει τα μέσα και τους τρόπους. Ανέκαθεν η μεγαλοαστική τάξη στην Τουρκία συμβάδιζε σε αγαστό βηματισμό με την αντίστοιχη στην Ελλάδα. Άλλωστε οι Τούρκοι φρόντισαν ν’ αφήσουν τους τοποτηρητές τους, μετέπειτα γνωστούς μας τσιφλικάδες (κάποιοι απ’ αυτούς μετεξελίχθηκαν σε ευεργέτες του Έθνους).Και σήμερα είναι παντοδύναμοι καθώς έχουν στα χέρια τους χρήμα και Μέσα.

Μέσα, η πολιτική ζωή του τόπου είναι φαλκιδεμένη. Μ’ ένα λαό όμηρο μιας κηδεμονευόμενης  δημοκρατίας. Μιας δημοκρατίας που εξαρτάται από τα payroll των αφεντικών. Μια κατευθυνόμενη  μορφή ελεγχόμενης διαχείρισης των κοινών μέσα από τις εκάστοτε πλειοψηφίες του Κοινοβουλίου, το οποίο με τροπολογίες και νύκτωρ διατάγματα υπηρετεί τους ισχυρούς. Που απολαμβάνουν κατά τεκμήριο μιας ιδιότυπης ασυλίας. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όσων ξέμειναν εκτός νυμφώνος.

Οι ντόπιοι κηδεμόνες ανασκουμπώνονται σε προεκλογικές περιόδους έτοιμοι να στηρίξουν όσους κλείνουν το γόνυ. Δεν θέλουν κεφάλια ψηλά. Τα θέλουν χαμηλά και υπάκουα. Δεν θέλουν ψηφοφόρους ελεύθερους αλλά ελεγχόμενους. Διαθέτουν και τα μέσα. Στα χέρια τους τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις. Ξέρουν τι ζητάνε, τι ρωτάνε και πώς και τι, δεδομένου ότι οι ίδιοι υπαγορεύουν  τις απαντήσεις. Δικοί τους οι μονομάχοι. Μόνο για να εξασφαλίσουν άλλοθι πετάνε κι ένα ξεροκόμματο κι όπου κάτσει.

Έτσι και στις επερχόμενες εκλογές. Έχουν επιλεγεί όπως πάντα οι δυο μονομάχοι. Γνωρίζουν από την αρχή τους κανόνες. Τόσο οι έξω όσο και οι μέσα, τούς έχουν υπαγορεύσει τους όρους. Απ’ αυτούς ένας είναι ο θεμελιώδης: «Ασκείστε  την επιμέρους πολιτική σας, αρκεί να μην διανοηθείτε ν ακουμπήσετε τα συμφέροντά μας». Κι αυτό σημαίνει εν ολίγοις ότι ο λαός θα είναι πάντα στο περιθώριο. Πάντα χρεωμένος χειραγωγούμενος και διωκόμενος. Στο περιθώριο του καναπέ να παρακολουθεί τρώγοντας πίτσα παρακολουθεί τα ευτελή προγράμματα της τηλεόρασης και την κατευθυνόμενη ειδησεογραφία που του προσφέρουν στο πιάτο. Δίχως να προβληματίζεται πώς διάολο στα ξαφνικά, εκεί που είμασταν κώλος και βρακί με τους Παλαιστίνιους, γίναμε κολλητάρια με τους Εβραίους η πώς κάποιοι υπόδικοι είναι ευνοούμενοι κομματικών μηχανισμών. Η γιατί, τέλος, οι Κυβερνήσεις πηγαινοέρχονται κι εμείς στο φινάλε μένουμε στον άσσο.

Μήπως επειδή δεν είδαμε ποτέ πέρα από το δάχτυλό μας; Μήπως γιατί βλέπαμε μονάχα αυτό που μας δείχνανε; Μήπως ακόμα δεν δώσαμε σημασία σ’ όσους άφησαν τις καρέκλες επειδή δεν άντεχαν το «Ναι»; Μήπως θα ‘πρεπε εν τέλει να στρέψουμε το βλέμμα προς τους ανυπεράσπιστους των δημοσκοπήσεων;

Σ’ αυτές τις εκλογές επιδιώκουν πώς και τι την πόλωση ανάμεσα στους μονομάχους. Τους εξυπηρετεί αυτή η πόλωση γιατί έτσι κλείνουν πιο εύκολα τον Λαό στο μαντρί. Εκεί στοχεύουν άλλωστε. Κάθε μικρο κόμμα όπως η ΛΑ.Ε δημιουργεί ρωγμή στα συμφέροντά τους και όπως έχει αποδείξει είναι ανυπάκουο. Κόλαφος η κάθε ΛΑ.Ε και ο κάθε Λαφαζάνης που υποστηρίζει τον κάθε μικροϊδιοκτήτη από τους πλειστηριασμούς. Ενοχλεί ο Λαός ο έχει ξεφύγει από το μαντρί και δηλώνει Ύπαρξη. Τους φοβίζει η Ύπαρξη. Μας θέλουν ανύπαρκτους και χειραγωγημένους. Έρχεται όμως η στιγμή που ακόμα και τα πρόβατα ξεσηκώνονται και γκρεμίζουν το μαντρί. Και αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε και σπάσουμε τα δεσμά μας. Ίσως τότε μας σεβαστούν και οι κάθε λογής προστάτες. Τουλάχιστον θα τους έχουμε αποδείξει ότι κατακτήσαμε και τον αυτοσεβασμό μας.

Σ.Σ.: Αυτό το κείμενο είναι η μοναδική μου παρέμβαση ως υποψηφίου με την ΛΑ.Ε. Ζητώ συγνώμη που δεν ηδυνήθην να παραστώ σε προεκλογικές συνάξεις. Άλλωστε δεν μου ταιριάζουν. Η γραφή ήταν, είναι και θα είναι η εσαεί καταφυγή μου.

*Ο Άρης Σκιαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας