Οι «ξεφτίλες» της κυβέρνησης ξεπουλάνε με συναίνεση ΝΔ και το προτελευταίο 5% του ΟΤΕ στην DT

2466
οτε

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήρως παραδομένη στους δανειστές και τους τοκογλύφους, δεν έχει πλέον κανένα δισταγμό στο να ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο χωρίς καμιά ενοχή. Κόντρα στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ότι θα διατηρούσε την μικρή έστω συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, παραδίνει τώρα στα γερμανικά συμφέροντα και στην κρατική Deutsche Telekom, το  προτελευταίο 5% του άλλοτε δημόσιου ΟΤΕ.
Με βάση τα δημοσιεύματα η Deutsche Telekom εκτιμάται πως θα αγοράσει το 5% κοντά στα 280 εκατ. ευρώ.  Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την ολοκλήρωση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διάθεση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, το οποίο αντιστοιχεί σε 24.507.520 κοινές ονομαστικές μετοχές, κατόπιν μη υποβολής προσφοράς κατά την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαρτίου 2018, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Πλέον η Deutsche Telekom έχει δικαίωμα εντός 30 εργασίμων ημερών να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης, σύμφωνα με τους όρους 8.4 και 8.6 της Συμφωνίας Μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG, στην οποία έχει προσχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Με το ξεπούλημα του νέου 5%, το Δημόσιο μένει με ένα ελάχιστο 5% (4% το ΙΚΑ και 1% το Δημόσιο), με ότι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά από ζητήματα, όπως η πλήρης αδυναμία του να ασκήσει οποιαδήποτε πολιτική στα δίκτυα και τις επικοινωνίες. Απεμπολείται έτσι κάθε ελπίδα, να αξιοποιηθεί στο μέλλον ο ΟΤΕ ως όχημα, για την παραγωγική ανασυγκρότησή της χώρας,  ως εργαλείο οικονομικής, κοινωνικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Υπαρκτά είναι επίσης τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν και με την συρρίκνωση της συμμετοχής του δημοσίου θα μεγεθυνθούν και αφορούν στην διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, στα δίκτυα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, αλλά και σε θέματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Είναι επίσης βέβαιο ότι το δημόσιο θα χάσει σταδιακά την δυνατότητά του να εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΟΤΕ. Σήμερα αυτή η συμμετοχή είναι τέσσερα στα 10 μέλη του ΔΣ.
Πολύ σοβαρότερα όμως είναι τα προβλήματα που θα ενσκήψουν στην δυνατότητα παρέμβασης του δημοσίου στην άσκηση τιμολογιακής πολιτικής, αφού είναι γνωστό ότι σήμερα υπάρχει άτυπο καρτέλ μεταξύ των τριών μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων,  που ανεβάζει τα τιμολόγια σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Δεν θα μπορεί το Ελληνικό δημόσιο να παρέμβει για να επιβάλει κοινωνικά τιμολόγια, για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άποροι, ενώ στο μέλλον είναι πιθανόν θα τεθεί επί τάπητος η αλλαγή  έδρας της εταιρείας, ακόμα και το ίδιο το όνομά της. Η Deutsche Telekom έχει φροντίσει ήδη από πέρυσι να χάσει ο ΟΤΕ τον τίτλο του παρόχου καθολικής υπηρεσίας και έτσι είναι προφανές ότι δεν θα επενδύει πλέον σε φτωχές & απομονωμένες περιοχές, διευρύνοντας έτσι το ψηφιακό χάσμα.
Οι εργασιακές σχέσεις που στα χρόνια του μνημονίου δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα, θα επιδεινωθούν περαιτέρω. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αναμένουν νέες μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, καταστρατήγηση του ωραρίου, απειλές και εκβιασμούς στους χώρους δουλειάς, αποθέωση του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος, στις αξιολογήσεις του προσωπικού, στο μοίρασμα των πριμ και σύντομα ενδεχομένως και σε ομαδικές απολύσεις…..
Τέλος είναι βέβαιο ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν εξαιτίας του outsourcing και των τοξικών για τις θέσεις εργασίας επενδύσεων της Deutsche Telekom.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας