Οι μικροκομματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης οδηγούν σε διάλυση το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας (ΙΤΣΑΚ)

1967
λαμία

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν σε διάλυση το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) μετά από 40 χρόνια πολύτιμης επιστημονικής προσφοράς

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τη Συντονίστρια Σουλτανίδου Χριστίνα, και τις δυο πρώην βουλευτίνες Γαϊτάνη Ιωάννα και Χαραλαμπίδου Δέσποινα, επισκέφθηκε την Πέμπτη 14 Ιούνη, το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ),.

Ο λόγος της επίσκεψης ήταν η συζήτηση με τους επιστήμονες-ερευνητές και όλους τους εργαζόμενους στο ΙΤΣΑΚ, μετά την δημόσια δήλωση του αρμόδιου Υπουργού κ. Σπίρτζη, να υπαγάγει το ΙΤΣΑΚ σε έναν υπό σύσταση φορέα (ΕΦΑΚΤΕΣ), ο οποίος θα εδρεύει στην Κεφαλονιά, δηλαδή στην ουσία να το καταργήσει.

Στη συνάντηση που έγινε, εκ μέρους των επιστημονικών στελεχών του ΙΤΣΑΚ τέθηκαν εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, όπως:

Εδώ και οκτώ μήνες (!!), ο ΟΑΣΠ, δηλαδή ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδίου και Προστασίας (στον οποίο εντάχθηκε το ΙΤΣΑΚ το 2011) είναι …  ακυβέρνητη «πολιτεία» διότι δεν έχει Δ.Σ., αφού η θητεία του προηγούμενου έχει λήξει, και η κυβέρνηση δε φρόντισε να ορίσει νέο. Αποτέλεσμα αυτού είναι, και ο ΙΤΣΑΚ να έχει απλώς έναν συντονιστή, χωρίς καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα, παρά μόνο για να αντιμετωπίζει τις εντελώς τρέχουσες καταστάσεις.

Όλο το προσωπικό του ΙΤΣΑΚ, επιστημονικό-ερευνητικό και διοικητικό, δεν υπάγεται σε κανένα κανονισμό εργασίας (!!), από το 2011, με συνέπεια, όλοι οι εργαζόμενοι σ΄ αυτό, να μην εξελίσσονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους – και μάλιστα τόσο χρήσιμης και πρωτοποριακής- όπως όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου. Επιπλέον, εξαιτίας αυτού του λόγου, επειδή οι θέσεις είναι προσωποπαγείς, μόλις κάποιος επιστήμονας του Ινστιτούτου συνταξιοδοτηθεί, δεν αντικαθίσταται, με προφανή συνέπεια τη συρρίκνωση και απαξίωση του Ινστιτούτου.

Οι δηλώσεις του κ. Σπίρτζη περί υπαγωγής του ΙΤΣΑΚ στον υπό ίδρυση ΕΦΑΚΤΕΣ με έδρα την Κεφαλλονιά, δημιουργούν εξαιρετική αβεβαιότητα ως προς το εργασιακό μέλλον όλων όσοι υπάγονται σήμερα στο ΙΤΣΑΚ, αλλά κυρίως ως προς το μέλλον του ίδιου του ΙΤΣΑΚ, ο οποίος θα καταργηθεί επί της ουσίας, μετά από 40 χρόνια μοναδικής προσφοράς στο ερευνητικό πεδίο, στην αντισεισμική προστασία, στην τεχνολογία.

 

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας της Λαϊκής Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης, τονίστηκε ότι, οι μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες δυστυχώς στη χώρα μας συνοδεύονται και από την πιο κακή κομματική λειτουργία των εκάστοτε κυβερνητικών κομμάτων, οδήγησαν το 2011 στην ένταξη του ΙΤΑΣΚ στον ΟΑΣΠ (στη λογική του  άκριτου περιορισμού του δημόσιου τομέα), και σήμερα, μέσα από μια καθαρά υστερόβουλη κομματική επιλογή, στο τελικό κτύπημά του, με την ίδρυση του ΕΦΑΚΤΕΣ που θα έχει έδρα (σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) τη μονοεδρική περιοχή της Κεφαλλονιάς.

Δυστυχώς, η χώρα μας, εξαιτίας των σκληρών μνηνονιακών πολιτικών, αιμορραγεί, επί οκτώ χρόνια τώρα, με τη μετανάστευση  πολλών χιλιάδων νέων αλλά και παλιότερων επιστημόνων, οι οποίοι δε θα προσφέρουν ποτέ τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σ΄ αυτήν την πολύπαθη χώρα.

Με την ενέργειά της αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δίνει ένα ακόμη κτύπημα, αφού υποβαθμίζει και εξοντώνει επί της ουσίας, ένα ακόμη πολύτιμο και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό, το οποίο επί χρόνια, εργάζεται υποδειγματικά και έχει παράγει εξαιρετικό επιστημονικό έργο, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς. Πολύ περισσότερο, καταστρέφει ένα επιστημονικό Ινστιτούτο, το οποίο επί χρόνια έχει προσφέρει πολύτιμο και απαραίτητο για τη σεισμοπαθή χώρα μας έργο.

Με περισσή δε απερισκεψία, και μικροκομματικό στρουθοκαμηλισμό, δεν φροντίζει να ορίσει Δ.Σ. στον ΟΑΣΠ, αφήνοντας στην τύχη του έναν κρίσιμο για τη χώρα μας Οργανισμό.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης είναι αντίθετη με την κομματικά υστερόβουλη και τυχοδιωκτική επιλογή του κ. Σπίρτζη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για όλους τους παραπάνω λόγους, και στηρίζει την παραμονή του ΙΤΣΑΚ στη Θεσσαλονίκη, την ένταξη του προσωπικού στον Οργανισμό Υπηρεσίας του ΟΑΣΠ, την επαρκή χρηματοδότηση του Ινστιτούτου, με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση του τόσο κρίσιμου και χρήσιμου έργου του, το οποίο τυγχάνει και διεθνούς αναγνώρισης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας