Οι ΗΠΑ μπλόκαραν ανακοίνωση του ΟΗΕ για Ισραήλ-Λίβανο

344
οηε

Μπλόκο στην έκδοση ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έβαλαν οι ΗΠΑ, με θέμα τις εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ μπλόκαραν δύο φορές το κείμενο. Αρχικά ζητούσαν να υπάρχει ρητή καταδίκη της Χεζμπολάχ, ενώ στη συνέχεια ζήτησαν να αφαιρεθεί κάθε καταδίκη του Ισραήλ, ακόμη και σιωπηρή.

Στην πρώτη του εκδοχή, στο κείμενο των έξι σημείων, που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την αρχή της εβδομάδας και το οποίο περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, το Σ.Α. εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία» του ενάντια στις παραβιάσεις της «Μπλε Γραμμής» που χωρίζει το Ισραήλ και τον Λίβανο.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν όλες τις παραβιάσεις της Μπλε Γραμμής, τόσο από αέρος όσο και από εδάφους, και καλούν με έντονο τρόπο όλα τα μέρη να σεβαστούν την παύση των εχθροπραξιών», υπογράμμιζε το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης που συνέταξε η Γαλλία.

Οι ΗΠΑ δεν δέχονται να στηρίξουν ανακοίνωση που θέτει το Ισραήλ και το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα σε ισότιμη βάση με την Χεζμπολάχ, την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση», εξήγησε ένας διπλωμάτης.

Για πολλά άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει μια τέτοια ανισορροπία στο κείμενο, το οποίο τελικά εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κάθε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα 15 μέλη του.

Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπαράθεση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ κλιμακώθηκε. Αρχικά μια βομβιστική επίθεση του ισραηλινού στρατού σκότωσε δύο μαχητές της Χεζμπολάχ, ενώ έπειτα ο Λίβανος κατηγόρησε το Ισραήλ για επιθέσεις με drones στα νότια προάστια της Βηρυτού – οχυρό της Χεζμπολάχ – ενέργεια που χαρακτηρίσθηκε «κήρυξη πολέμου» από τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν.

Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αντιαρματικούς πυραύλους προς το βόρειο Ισραήλ, που προκάλεσε την ισραηλινή απάντηση με επιδρομές στο έδαφος του νοτίου Λιβάνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας