Οι δηλητηριώδεις καρποί του… ευρωπαϊκού «λεφτόδενδρου»

1180
αυτοκίνητα
«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα,
γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι, γιατί φέγγει έτσι η μέρα;»
Όχι η Ένωση δεν πέθανε, άντεξε τον… κορωναϊό!
Η Ένωση ζει αυτή μας οδηγεί!

Στεναγμοί ανακούφισης και ύμνοι για τη σωτηρία, που δεν ήλθε, αλλά όπου να ‘ναι θα φανεί μέσα από το πρόγραμμα χρηματοδότησης… μαμούθ από το εξαγγελθέν «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» υπό το μεγαλεπήβολο σχέδιο και πομπώδη τίτλο «Next Generation EU».

Χαράς ευαγγέλια και διθυραμβικά σχόλια από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους πολιτικούς και τους ταγμένους κονδυλοφόρους, που έχουν αναλάβει εργολαβικά την παρα-πληροφόρησή μας και τη διαμόρφωση της γνώμης μας.

Το είπε κι ο πρωθυπουργός μας σε συνέντευξη στην Bild: «Κλείνω τα λιγνιτωρυχεία στη Βόρεια Ελλάδα και οι κάτοικοι εκεί ας βρουν κάτι άλλο να κάνουν…. Βεβαίως απ’ αυτό θα επωφεληθούν οι γερμανικές βιομηχανίες»· λεπτομέρειες και η αλήθεια πάνω στον… ενθουσιασμό να λέγεται!

Σε τι λοιπόν συνίσταται αυτή η «λαμπρή» εξέλιξη που κάνει τον… κόσμο να χαίρεται και να χαμογελάει;

Την 27η του μηνός Μαΐου του «σωτηρίου» έτους 2020 η επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής (κομισιόν) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με κάθε επισημότητα κατέθεσε την πρόταση της επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε από την πανδημία ένεκα κορωναϊού, με τη φύτευση ενός… «λεφτόδενδρου» επιχορηγήσεων 500 δις + 250 ακόμη σε δάνεια, παρά την προηγούμενη διαπίστωση του κ. Μητσοτάκη ότι τα λεφτόδενδρα μαράθηκαν οριστικά. 750 ολόκληρα δις ευρώ για το ξεπέρασμα της κρίσης. Τα περίπου 500, όπως είπαμε, αφορούν σε επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη και τα υπόλοιπα δάνεια. Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 32 δις, ή το 17% του ΑΕΠ του 2019, τα 22 επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δανεισμός. Δεν είναι λίγα ως ενισχυμένη δόση… ασπιρίνης στον… καρκίνο!

Όταν μάλιστα οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ην. Βασίλειο ρίχνουν τρισεκατομμύρια δολλάρια καθαρού μη δανειακού χρήματος για τη στήριξη των οικονομιών τους, όπως άλλωστε και η ίδια η Γερμανία πράττει για λογαριασμό της μέσω της KfW με χρήματα «φρέσκιας εσοδείας» της Deutsche Bundesbank. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πάντα ουραγός, να αυτοθαυμάζεται για την ακόμη μια επιτυχία της να παρατείνει τα αδιέξοδά της, με τους εγχώριους παλαμακιστές να βγάζουν… κάλλους στα χέρια από το πολύ χειροκρότημα.

Βέβαια -λεπτομέρεια κι αυτό- την επαύριο μάθαμε, ότι δεν είναι ακριβώς τα ποσά αυτά
(https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/com_2020_408_en_annexe_proposition_part1_v8.pdf). Τα 500 δις επιχορηγήσεις είναι τελικά 336 και το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα 19,3 δις ευρώ. Ε, δεν βαριέσαι τρία δις λιγότερα δεν είναι και σπουδαίο πράγμα· θα πει κανείς. Όπως κάποιος θα ισχυριστεί, ότι δεν είναι μόνον αυτά, αλλά και άλλα όπως το πρόγραμμα «SURE» για τη στήριξη της απασχόλησης, το REACT-EU κ.α.. Βεβαίως, υπάρχει και το ΕΣΠΑ, αλλά αυτό που εκτόξευσε τον ενθουσιασμό στα ύψη είναι τα 500 που δεν είναι τόσα αλλά 336. Για τα δάνεια κανείς δεν δίνει μεγάλη σημασία, αφού αυτά -το ξέρουν όλοι τώρα πια- θα έλθουν να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος που ήδη με τους μετριώτερους υπολογισμούς ξεπερνά το 210% του τρέχοντος ελληνικού ΑΕΠ, με την καταβύθιση που υπέστη αυτό στη διάρκεια του lockdown και συνεχίζει την πτώση ακάθεκτο. Έτσι τα δάνεια δεν προσφέρονται για πολλούς πανηγυρισμούς. Να λοιπόν ο φερετζές υπό μορφή επιχορηγήσεων κι ας είναι μόνον για τα… πανηγύρια.

Αφήνουμε προς το παρόν το γεγονός, ότι όλα αυτά τα… θαυμαστά δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρόταση, που θα περάσει από σαράντα κύματα μέχρι να εγκριθεί και από το τελευταίο κοινοβούλιο των 27 χωρών – μελών. Επιπρόσθετα, ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε πως θα έχει διαμορφωθεί στο τέλος, ποια η τελική σχέση επιχορηγήσεων – δανείων και τα τελικά ποσά που θα αντιστοιχούν στη χώρα μας.

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι εάν τελικά υπάρξει χρήμα αυτό θα αρχίσει να «μοιράζεται» από το 2021 και μετά και σε βάθος τουλάχιστον τριετίας μέχρι και 7ετίας, αφού αφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και στον χρονικό ορίζοντα κατανομής των δαπανών, συνεπώς τα χρήματα ετησίως θα είναι πολύ λιγότερα ίσως και κάτω από τρία δις ευρώ. Ας φανταστούμε, ότι μόνον για αποπληρωμή των τόκων του δημόσιου χρέους η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον 6 δις ετησίως κι αυτά προ κορωναϊού. Οι επιπρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν όμως είναι τώρα και είναι μεγάλες, όπως και τα περίφημα ελλείμματα!
Too little, too late! Λεπτομέρεια κι αυτό;
Κάποιοι μας θεωρούν εντελώς ηλίθιους. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα μπορέσουμε να τους διαψεύσουμε.

Που θα βρεθούν τα λεφτά;

Αυτό όμως που δεν μπορούμε να αφήσουμε χωρίς σχολιασμό είναι το κατά πόσο αυτά τα χρήματα, όσα κι αν είναι, θα είναι ατόφιες επιχορηγήσεις για να ξοδευτούν από τα κράτη προς όφελος των οικονομιών τους, έστω αργά, έστω και σταδιακά σε βάθος χρόνου, ή θα είναι και αυτά κρυφά δάνεια που θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένους σκοπούς που η ευρωένωση έχει προδιαγράψει και που θα επιβαρύνουν κοινωνίες και λαούς.

Πρώτον, από που θα προέλθουν τα λεφτά αυτά; Από την κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, που μόνον κεντρική τράπεζα δεν είναι; Όχι βέβαια! Θα προέλθουν από δανεισμό! Η κομισιόν θα εκδώσει ομόλογα (νάτα τα… ευρωομόλογα -για να χαίρεται και ο κ. Βαρουφάκης- κι ας μην τα πούνε έτσι) τα οποία θα διαθέσει στις αγορές και θα αντλήσει ζεστό χρήμα.

Και που θα βρουν τα χρήματα οι αγορές για να δανείσουν την Ε.Ε.;

Η απάντηση είναι απλή. Θα πάρουν τα ομόλογα της κομισιόν, που θα θεωρηθούν υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας αφού ολόκληρη Ε.Ε. τα εγγυάται, καθώς και τα κράτη που εκπροσωπεί, και θα τα ενεχυριάσουν στην ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες (πχ FED) οι οποίες και θα «κόψουν» το χρήμα που αναλογεί. Οι «αγορές», λοιπόν να είναι καλά· γι’ αυτές φροντίζουν όλοι! Ε, να μη βγάλουν και οι τραπεζίτες το κάτι τι τους από την όλη κρίση; Γι’ αυτό εξ άλλου δεν χρειαζόμαστε τις κρίσεις; -Ως ευκαιρία, δεν μας λένε;

Να λοιπόν η ευκαιρία! Δική τους βέβαια· ποτέ δική μας!

Το να «κοπεί» χρήμα και να διατεθεί άμεσα στην πραγματική οικονομία, ούτε λόγος! Δανεικά κι επιστρεπτέα μέχρις τελευταίου σεντ. Φρόντισαν οι συνθήκες λειτουργίας της ένωσης να το αποκλείσουν. Όχι για όλους βέβαια! -Ψιλά γράμματα! (Εδώ μια εμπεριστατωμένη ανάλυση γιατί συμβαίνει αυτό και τους λόγους που οι λεγόμενες επιχορηγήσεις είναι δάνεια).

Που θα πάνε τα λεφτά;

Και θα ερωτήσει κάποιος, και τι μας νοιάζει εμάς; Ας πέσει το παραδάκι κι όλα μια χαρά.

Είναι όμως έτσι;

Διότι «παραδάκι» δεν πρόκειται να δει ούτε με το κιάλι, ο εργαζόμενος που θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει μισές μέρες και να παίρνει μισό μεροκάματο. Ο άλλος που θα χάσει, αν δεν την έχει χάσει ήδη, τη δουλειά του. Ο τρίτος που θα χάσει το σπίτι του στους πλειστηριασμούς. Ο αγρότης για να αγοράσει σπόρους, λιπάσματα κτλ. Ο κτηνοτρόφος ζωοτροφές. Ο βιοτέχνης να έχει αντικείμενο να φτιάξει. Η χώρα να αποκτήσει διατροφική επάρκεια, να μην εισάγει τρόφιμα και να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία…. Να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο και να μην εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τον τουρισμό. Ψιλά γράμματα κι αυτά!

Δεύτερον λοιπόν, που θα πάνε τα λεφτά αυτά;

Μα σε προγράμματα που θα εγκρίνει η Ε.Ε ανάλογα με τις προτεραιότητές της. Κι αυτές περιεγράφησαν σαφώς. Μεταρρυθμίσεις, υψηλή τεχνολογία (5G) και «πράσινη» ανάπτυξη, με τις προμήθειες στους διαμεσολαβητές μάλλον εξασφαλισμένες.

«Τώρα είναι η ώρα να έλθει ο Γερμανός να αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα» με καμάρι δήλωσε σε άλλη συνέντευξή του ο ντίλερ -συγνώμη ο πρωθυπουργός- Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό έμαθε στη ζωή του να κάνει, αυτό κάνει. Μεσιτείες! Με το αζημίωτο χτίστηκαν τα πολιτικά τζάκια στην Ελλάδα!

Ας μείνει η Ελλάδα έρμαιο της ενεργειακής εξάρτησης, ας καταστρέφονται τα βουνά μας, ας χάσουν τη δουλειά τους και το βιός τους οι εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία κι οπουδήποτε αλλού, ας χτυπήσει κόκκινο η ανεργία, ας είναι οι δρόμοι των πόλεων γεμάτοι άστεγους ζητιάνους, η «πράσινη» ανάπτυξη των ανεμογεννητριών να είναι καλά και τα γερμανικά εργοστάσια που τις κατασκευάζουν. Και οι… εθνικοί μας εργολάβοι -προφανώς- που τις τοποθετούν.

Καθώς και τα προθύμως επιδοτούμενα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς γερμανικά και γαλλικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για να χαίρεται η… Γκρέτα κι όχι μόνον!

Στη βάση αυτών τα κράτη-μέλη πρέπει να καταθέσουν σχέδια ανάκαμψης. Αυτά θα καθορίζουν τις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες. Τα επενδυτικά σχέδια θα εγκριθούν και θα χρηματοδοτηθούν με βάση τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων που ορίζουν τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η χρηματοδότηση αυτή θα πραγματοποιείται σε δόσεις, η δε εκταμίευση θα εξαρτάται από την πρόοδο με βάση τους προκαθορισμένους στόχους. Με το σταγονόμετρο λοιπόν κι εφ’ όσον κάνουμε ό,τι μας ζητούν κάθε φορά.

Κι αφού -υποτίθεται- θα έχει ξεπεραστεί η κρίση, θα επανέλθει στην «κανονικότητα» πλήρως και το σύμφωνο σταθερότητας και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καλύψουν τα ελλείμματά τους (πόθεν;), να εξοφλούν απρόσκοπτα τα χρέη τους (πόθεν;) και να ευθυγραμμίζονται με τα «εξάμηνα» και τους κανόνες.

Για όλα αυτά τα… θαυμαστά της νέας κανονικότητας (new generation EU), νέες φορολογίες θα επιβληθούν, νέα λιτότητα, νέα εσωτερική υποτίμηση, νέο ξεπούλημα· όχι που θα γλιτώναμε την τρόικα· «θεσμούς» την λένε. Διότι πρέπει και τα «ευρωομόλογα» ύψους 750 δις ευρώ να αποπληρωθούν κάποια στιγμή και μόνον ο φορολογούμενος μπορεί δίνοντας και το βρακί που φοράει!

Αυτό είναι το ευρωπαϊκό «λεφτόδενδρο» αυτοί και οι δηλητηριώδεις καρποί του· ο πρωθυπουργός και οι άλλοι έτοιμοι από καιρό είναι -να μας τους προσφέρουν στο πιάτο.

Εμείς θα τους δεχθούμε; Εάν όχι, τότε διαγραφή του παράνομου χρέους τώρα και Εθνικό Νόμισμα Τώρα!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας